3 leuke dagtrips vanuit Trinidad

Trinidad is voor mij de leukste stad van Cuba: vol pastelkleurige huizen, straten met kinderkopjes en overal oldtimers en cocotaxi’s. Het is alsof de tijd is blijven steken in 1850; de hele stad ademt een sfeer van vervlogen tijden. Tel daar een heleboel fijne casas particulares (soort B&B’s), de beroemdste Casa de la Musica van Cuba en vriendelijke inwoners die graag een praatje maken bij op en je snapt waarom Trinidad een must-do is tijdens je reis.

Wat veel mensen niet weten, is dat Trinidad ook een perfecte plek is voor dagtrips in de omgeving. Zo ben je hier wel een paar dagen zoet, want er is genoeg te zien en doen! Hier mijn top 3 voor dagtrips vanuit Trinidad, allemaal persoonlijk uitgeprobeerd:

1- Topes de Collantes

Dit natuurpark ligt op een bergketen zo’n 20 kilometer ten noorden van Trinidad. Je vindt er dichte, groene begroeiing – je zou het bijna jungle kunnen noemen -, watervallen en uitgezette hiking trails. Het leukst vind ik de route naar de Salto del Caburni. Een afdaling van ongeveer één uur, waarna je in een mooie groene omgeving bent met een ijskoud bergmeertje voor een verfrissende duik. De best pittige klim terug naar boven duurt ongeveer anderhalf uur. Gelukkig staat langs het pad een klein kraampje waar je wat drinken kunt kopen. Cuba Libre, anyone? Inspanning of niet, Cubanen kunnen altijd een glas rum op… Een trip naar Topes de Collantes is een leuke dag in de natuur, fijn als afwisseling na alle culturele uitstapjes.

Cuba

2- Valle de los Ingenios

Deze fotogenieke groene vallei ligt ongeveer 15 kilometer buiten Trinidad en staat vol koloniale gebouwen en ruïnes uit de tijd van de suikerbaronnen. Als je geluk hebt, rijdt er een stoomtrein vanuit Trinidad naar de vallei, maar deze is nogal eens kapot en ach, dan is de taxi ook prima. In de vallei vind je de Manaca Iznaga, een landgoed uit 1750 tussen de suikerrietplantages. Er staat een 44 meter hoge toren, van waaraf de baron vroeger zijn slaven op de plantage in de gaten hield, maar vanwaar je tegenwoordig gewoon een mooi uitzicht hebt over de vallei die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Oude tijden herleven even vandaag.

Collantes

3- Playa Ancon

Na twee dagen sightseeën en hiken moest ik even bijkomen en dan is Playa Ancon de perfecte dagtrip. Dit goudgele strand is het mooiste strand van Cuba’s zuidkust en ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Trinidad. Hier huur je een ligbedje, bestel je verse vis en kreeft die zo uit de zee voor je gevangen wordt en geniet je van een dagje welverdiende rust. Er zijn ook snorkels te huur, voor wie niet de hele dag kan stilliggen. De leukste manier om bij Playa Ancon te komen? Huur in Trinidad een oldtimer met chauffeur voor de dag en laat je naar het strand rijden in stijl. Grote zonnebril op, salsamuziekje aan, strandtas mee en relaxen maar!

Bovenstaande zijn persoonlijke tips van Edith Huntink van Travel Smart. Edith heeft zelf door het land gereisd en kan je uit eigen ervaring adviseren.