Per 4WD huurauto op selfdrive door Costa Rica

Lege palmstranden, vochtig regenwoud, actieve vulkanen en een overvloed aan dieren zoals toekans, luiaards, schildpadden en kikkers. Zo zou je Costa Rica kunnen samenvatten. Het land is iets groter dan Nederland en de leukste manier om Costa Rica te verkennen vinden wij per huurauto. Per 4WD welteverstaan. Het land heeft een uitgebreid wegenstelsel, maar de wegen zijn niet overal goed geasfalteerd waardoor het soms flink hobbelen en kronkelen is en dan is een stevige en betrouwbare 4WD wel zo fijn.

Costa Rica per huurauto

Uren zeggen meer dan kilometers

Vanwege de kwaliteit van de wegen zijn reisuren tijdens je Costa Rica-reis belangrijker dan kilometers. Op sommige stukken zul je namelijk niet harder rijden dan 15 km per uur, bijvoorbeeld naar het nevelwoud van Monteverde of nationaal park Rincon de la Vieja. Ook zijn de snelheidsregels een beetje anders dan wij gewend zijn: op de grote doorgaande wegen mag je 80 km per uur, op de kleinere wegen 60 km per uur en op de ongeasfalteerde gravelwegen dus maar 15 km per uur. Zo lijkt Costa Rica opeens toch weer groter dan je van tevoren denkt…

Costa Rica selfdrive

Gun jezelf een GPS

Bewegwijzering is nauwelijks tot niet te vinden in Costa Rica. Natuurlijk kunnen bedreven kaartlezers zich uitleven op de routes in Costa Rica, maar de gemiddelde reiziger zal heel blij zijn met de huur van een GPS. Ze kosten ongeveer 7 euro per dag en je kunt van tevoren de coördinaten van alle hotels er al in zetten, zodat je moeiteloos de weg kunt vinden. Zo rijd je onbezorgd en heb je onderweg alle vrijheid, omdat je geen tijd verliest met het zoeken naar de juiste route of je hotel, terwijl het buiten al donker begint te worden.

Costa Rica Manuel Antonio

Praktische autohuurtips

Benzine kost ca. US$1,15 per liter en is dus niet duur. Let erop dat je op tijd tankt – vooral in meer afgelegen gebieden is het aan te raden je tank zo vol mogelijk te houden. Bij benzinepompen kan je vaak met een creditcard betalen, maar soms alleen in cash. Denk verder goed na wat voor reisbagage je meeneemt naar Costa Rica; de kofferbakruimte van je 4WD is beperkt en zachte reistassen zijn daarbij altijd beter dan harde koffers.

Costa Rica huurauto

Na aankomst eerst even acclimatiseren

Het is niet echt aan te raden om na aankomst op je bestemming direct de huurauto in te stappen om nog een paar uur naar je overnachtingsplaats te rijden. Het is veel fijner en veiliger om eerst even te acclimatiseren en uit te rusten van je vlucht. In de hoofdstad San José, waar bijna alle reizigers aankomen, heb je de auto ook nog niet nodig. Je kunt zelfs het eerste nationale park nog wel zonder auto af; omdat het Tortuguero National Park vlakbij San José ligt en alleen bereikbaar is per boot, kun je hier het beste een bus-boot-transfer naartoe nemen. Na je verblijf in Tortuguero pik je vervolgens je huurauto op; zo hoef je ook geen onnodige dagen autohuur te betalen als de auto toch maar stil staat.

Costa Rica hangbrug

En waar vervolgens naartoe?

Goed, je bent geacclimatiseerd, de huurauto is opgehaald, de bagage zit in de kofferbak en de GPS is geïnstalleerd. Waar nu naartoe? Gelukkig biedt Costa Rica echt een overvloed aan keus. Met je 4WD rijd je van vulkanische natuurparken naar nevelwouden, afgewisseld met ontspanning aan tropische stranden. Onderweg kun je ananas proeven bij een lokale boer, raften op een schuimende rivier, ziplinen tussen de boomtoppen, borrelen in natuurlijke waterbronnen… De mogelijkheden met je eigen huurauto zijn eindeloos!

Costa Rica boomkikker

Bovenstaande reistips zijn afkomstig van de reisspecialisten van Riksja Costa Rica, onderdeel van Riksja Travel. Zin gekregen om zelf Costa Rica te ontdekken? Bij Costa Rica online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen het land zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.

Kijk hier voor meer Costa Rica reisinspiratie!


© Traveljunks 2022 | Alle rechten voorbehouden