brug

Terug in de tijd op het Chinese platteland

China is een land waar de technologische revolutie in volle vaart heeft toegeslagen; waar de nieuwste moderne snufjes worden geproduceerd en je met een cocktail in je hand kunt genieten in een hippe rooftopbar. Een vaak gehoorde uitspraak is dat China een land is van tegenstellingen, waar oud en nieuw naast elkaar bestaan. Maar is dat nog steeds zo, of is heel China zo ondertussen wel geheel gemoderniseerd?

Terug in de tijd op het Chinese platteland – echt waar!

Eerlijk is eerlijk: soms is het goed zoeken naar de oorspronkelijke cultuur. Wereldsteden als Beijing en Shanghai zijn lang niet meer zo authentiek als enkele decennia geleden. Zeker, je vind nog hutongs (typische volkswijken) in Beijing en in Shanghai staan enkele prachtige koloniale gebouwen aan de Bund. Maar je vindt hier ook een boel smog, toeterend verkeer en knipperende neonreclame.

vrouw

Op zoek naar authentiek China
Wie van de grote steden wegrijdt richting het zuiden zal waarschijnlijk een zucht van verlichting slaken. Eindelijk, blauwe luchten en frisse lucht! Kom maar op met die wuivende rijsthalmen en boeren in Mao-pakken die nog met een os het land bewerken. Ehm … tja, dat beeld is wel wat te geromantiseerd. Op het platteland van China wordt het land gewoon met een tractor bewerkt en ‘provinciale’ plaatsen als Nanchong en Liangshan waar jij waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, bestaan uit miljoenen inwoners.

Dus moet je een reis naar China dan maar vergeten? Nee, zeker niet! Naast al dat moderne geweld zijn er zeker wel plekken waar je écht nog even terug stapt in de tijd. Je moet alleen weten waar je het moet zoeken. En dat is dus niet op de plekken die honderdduizenden andere toeristen ook bezoeken.

dorp

Terug in de tijd in Zhaoxing en Chengyang
Onze favoriete terug-in-de-tijd-plek is het platteland rondom Zhaoxing. Het ligt op zo’n acht uur rijden van de beroemde karstbergen van Yangshuo. Een flinke rit, maar de omgeving maakt het de moeite waard. De karstbergen verdwijnen en maken plaats voor slingerende bergweggetjes met rijstterrassen en kleine dorpen. In Zhaoxing wonen de Dong, die bekendstaan als de beste houtbewerkers van China. Ze maken onder meer de typerende drumtorens en wind- en regenbruggen. Bezoek vooral ook de omliggende dorpen Tang’an en Jitang. Je hebt er geweldig uitzicht over de eindeloze rijstvelden, waar de lokale bevolking bezig is met rijst planten en oogsten.

china

Chengyang ligt vlakbij. Hier valt je oog direct op de 78 meter lange wind- en regenbrug: het heeft de bevolking maar liefst twaalf jaar gekost om deze te bouwen. In het nabijgelegen dorpje Ma’an worden dagelijks twee ‘Dong shows’ gegeven. De lokale bevolking draagt traditionele kleding, gebruikt verschillende muziekinstrumenten en voert dansen op. Misschien niet zo authentiek als in die goede oude tijd, maar het is bijzonder om te zien hoe deze gebruiken van generatie op generatie worden overgedragen. Je krijgt een glaasje rijstthee en waarschijnlijk word je zelfs uitgenodigd om mee te dansen.

Hoewel de dorpen snel ontwikkelen, begeef je je hier nog wel echt in een ruraal gebied. Je komt hier nog niet zoveel toeristen tegen en dat maakt een bezoek aan deze regio juist zo bijzonder. Je maakt gemakkelijk contact met de bevolking, hoewel hun Engels net zo ‘goed’ is als jouw Chinees …

platteland

Wil je meer tips of hulp bij het plannen van je reis? Neem dan contact op met de reisspecialisten van Riksja China, onderdeel van Riksja Travel. Met China online kun je op basis van bouwstenen je eigen individuele rondreis samenstellen. De hoogtepunten doe je net even iets anders, waardoor je China intenser beleeft.