China’s Grote Drie

Beijing, Shanghai en Hongkong. Ook wel ‘de grote drie van China’ genoemd. Bij het plannen van een reis door China is de vraag bij veel reizigers: welk van deze steden wil ik bezoeken? Wil ik ze allemaal zien? Of houd ik het bij twee of zelfs één?

De grote drie van China

In China zijn de afstanden groot en je bent dan ook niet zomaar van de ene op de andere plek. Bij het samenstellen van je reis is het belangrijk om goed naar de route te kijken, maar nog belangrijker is om je te verdiepen in wát je wilt gaan zien en verwacht van de steden. Wil je veel geschiedenis ervaren in Beijing? Is Hongkong niet té modern of is dat juist een leuke combinatie met Beijing? En wat kun je nu eigenlijk allemaal zien in Shanghai?

Beijing

Beijing staat bijna symbool voor een reis naar China. ‘Oh ja, de Chinese Muur lijkt me echt zo mooi’, is wat je vaak zult horen als je over China begint aan je buurman. En, natuurlijk kun je dit alleen maar te beamen. Vanuit Beijing bezoek je heel gemakkelijk de bekende historische hoogtepunten als de Chinese Muur, Verboden Stad en de Tempel van de Hemel. Hoewel het allemaal in één stad lijkt te zijn, maak je wel vrij lange dagen. De Chinese Muur ligt namelijk niet in Beijing, maar een aantal kilometers buiten de stad. En; wil je net dat plekje beleven waar je geen hordes toeristen tegen zult komen, trek er dan gerust een dag voor uit. Heb je nog tijd en energie over? Dan zijn het Zomerpaleis, de Olympic Green en het mausoleum van Mao Zedong zeker een bezoekje waard.

Chinese muur bij Beijing

De Chinese muur bij Beijing

Waarom kies je Beijing? Als je op zoek bent naar een flinke dosis historische hoogtepunten. Denk aan de Verboden Stad, de Chinese muur, Zomer Paleis en Tempel van de Hemel.

Hongkong

Hongkong is echt een metropool, en een bijzondere. Want, hoewel Hongkong in 1997 aan China is overgedragen gelden hier nog steeds de Britse regels. Dat betekent niet alleen links rijden, maar je kunt je ook (eindelijk) weer makkelijk verstaanbaar maken in het Engels (en op Social Media!). Struin over de diverse en typische Aziatische marktjes, bezoek de Tsim Sha Tsui (Avenue of de Stars) en maak een selfie met het bronzen beeld van Jackie Chan. Neem plaats in de steile Peak Tram naar Victoria Peak (het hoogste punt van Hongkong); een hele belevenis. Natuurlijk kun je hier ook naar hartelust winkelen op Nathan Road en Causeway Bay. Hongkong, het is en blijft een grote stad met veel energie; maar je kunt hier ook ontsnappen aan de drukte en even op het strand ploffen. Verwacht geen hagelwitte zandstranden en een azuurblauwe zee, maar even afkoelen aan het water aan een van de vele baaitjes. ’s Avonds rond 20:00 uur kun je op de Avenue of Stars terecht voor een speciale licht en geluidshow, tientallen gebouwen worden verlicht en daarnaast ondersteund met extra laserlichten. Je bent hier niet de hele avond zoet mee want de show duurt slechts 15 minuten. Bespreek je avonturen van die dag daarna nog even na onder het genot van een cocktail op een van de vele rooftopbars…

Skyline Hong Kong

De Skyline van Hong Kong

Waarom kies je Hongkong? Als je op zoek bent naar een westers begin of einde van je reis. Hier gelden andere regels dan in China en dat geeft weer een extra afwisselende dimensie aan je reis.

Shanghai

De grootste havenstad ter wereld ligt ook in China, namelijk: Shanghai. Een moderne stad waar terugkijken ‘not done’ is en de toekomst begint. Al gauw zul je flaneren over de Bund, de bekendste boulevard van Shanghai. Maar, neem de Bund Tourist tunnel naar Pudong en je kunt de Bund van de overkant (de indrukwekkende skyline) bewonderen. De bekende Oriental Pearl Tower, de Jinmao Tower en de World Financial Tower zijn de te bezoeken ‘skyscrapers’ met een adembenemend uitzicht over de immense stad. Wie van architectuur houdt, is ook op zijn plek in Shanghai. Daarnaast kun je hier ook een ritje maken met de snelste trein ter wereld: de Duitse Maglev (magneet) trein die tot ruim 350 km per uur haalt. Winkelen is ook hier een optie: de grootste en bekendste winkelstraat van Shanghai is Nanjinglu. Met elke dag opnieuw méér dan een miljoen bezoekers is het zelfs een van de drukste wereldstaten ter wereld. Na een middagje shoppen kun je op de boot stappen en een rondvaart of dinnercruise maken langs de skyline van Shanghai. Doe dit vooral aan het einde van de middag, dan zie je Shanghaimet daglicht en in het donker…

De Skyline van Shanghai

Waarom kies je Shanghai? Als je benieuwd bent naar een wereldstad waar je zowel oud als nieuw wilt zien, ruiken en proeven.

De (lastige?) keuze is aan jou. De grote drie liggen niet echt naast elkaar dus binnenlandse vluchten en treinreizen zijn noodzakelijk. Daarnaast is elke stad vanuit Amsterdam rechtstreeks of met overstap heel gemakkelijk aan te vliegen. Tip: reis bijvoorbeeld heen naar Beijing en terug vanaf Shanghai of Hongkong. Dat scheelt enorm in het binnenlands reizen aan het einde van je reis.

Wil je meer tips of hulp bij het maken van je keuze? Neem dan contact op met de reisspecialisten van China online, onderdeel van Riksja Travel. Met China online kun je op basis van bouwstenen je eigen individuele rondreis samenstellen. De hoogtepunten doe je net even iets anders, waardoor je China intenser beleeft.