China reisroute

China reisroute in twee tot drie weken

China is een bijzonder land waar je eindeloos veel kunt doen en zien. Maar het hele land ontdekken in één reis? Dat is haast onmogelijk. Want waar moet je nou beginnen en welke must do’s wil jij het liefste zien? Wij helpen je alvast een handje op weg met een China reisroute waarbij je alle highlights kunt afstrepen. Dus heb jij slechts twee of drie weken de tijd? Bekijk de volgende route dan goed!

De perfecte China reisroute

Beijing, 2 of 3 nachten

Beijing heeft een grote, internationale luchthaven en veel vluchten gaan hier dan ook naartoe. Dat maakt Beijing een populaire bestemming om de reis te beginnen. En natuurlijk niet alleen daarom, want de stad heeft genoeg te bieden. Denk alleen al aan de Chinese Muur, een wereldwonder die je eens in je leven gezien moét hebben. Maak een dagtrip naar de muur en wandel van toren naar toren, vanwaar je weidse uitzichten hebt. De omgeving ziet er altijd anders uit, afhankelijk van het weer en het seizoen. Zo stuit je de ene keer op warme herfstkleuren en even later zijn de bergen bepakt in een laag met sneeuw. En vaak is het ook omgeven door een dikke mistbank, waardoor deze plek een mysterieus geheel lijkt.

Azie

Wil je juist het centrum van Beijing beter leren kennen? Stap dan op de fiets en doorkruis op deze manier de oude stadswijken. Bang dat je omver wordt gereden in China? No worries, de fiets is het meest gebruikte vervoersmiddel in Beijing. Ga bij voorkeur met een gids op pad, die je de leukste plekken laat zien en je meer vertelt over het leven in China.

Xi’an en Chengdu, 4 nachten

Na Beijing is het tijd om een lange afstand te overbruggen, iets wat onvermijdelijk is in China. De trein brengt je in Xi’an. Het is een behoorlijke rit, dus het is aan te raden om met een nachttrein te gaan. Zo verlies je geen vrije dagen en heb je toch de ruimte om te slapen. Xi’an dient overigens meer als tussenstop tijden de China reisroute om vanuit hier weer door te reizen naar Chengdu. Maar als je toch in Xi’an bent, neem hier dan een overnachting om even bij te komen. En bezoek ook zeker het Terracotta leger, een wereldbefaamde archeologische vondst. Je vindt hier beelden van levensgrote soldaten, paarden en strijdwagens.

Keizer

Chengdu staat daarentegen bekend om de panda’s. Bezoek het Panda Research & Breeding Centre en maak jouw pandadroom waar! Een tip? Ga vroeg in de ochtend als de panda’s nog actief zijn! Anders is de kans groot dat je ze alleen ziet slapen. Verder staat Chengdu bekend om de vele theehuizen en parken, dé verzamelplekken voor zowel locals als toeristen. Het Peoples Park is daarbij een leuk plantsoen om naartoe te gaan. De Chinezen spelen hier een potje badminton, doen aan tai chi, dansen erop los of doen gymnastiekoefeningen. Maar gewoon relaxen op een bankje hoort hier ook zeker bij. Wil je meer actie? Doe dan een kookworkshop en leer de Sichuan-keuken beter kennen. Je krijgt meer informatie over de verschillende smaken en ingrediënten, en daarna mag je smullen van je zelfgemaakte maaltijd!

fauna

Yangshuo, 2 of 3 nachten

De volgende bestemming die je aandoet is Yangshuo. Dit mag dan wel een stad zijn, de omgeving is groen en adembenemend. Op het moment dat je Yanghuo nadert, zie je de Karstbergen al op de achtergrond prijken. Vaar of kano tussen de bergen door en ervaar het landschap van dichtbij. Of huur een fiets en verken de omliggende plattelandsdorpjes. En ’s avonds is het een aanrader om de licht- en geluidsshow te bekijken, welke iedere avond minstens één keer plaatsvindt. Het optreden gebeurt voornamelijk op het water waarbij de grillige bergen het achtergronddecor vormen. Honderden inwoners en zelfs dieren doen mee, en muziek en licht maken het festijn extra spectaculair. Deze show is inmiddels wereldberoemd, omdat de regisseur hiervan, Zhan Yimou, de openingsshow van de Olympische Spelen in Beijing heeft geregisseerd. Blijf zolang je wilt in Yangshuo, want de sfeer is ongedwongen en het klimaat is heerlijk!

China

Ping’an, 2 nachten

Iets verderop van Yangshuo, op zo’n vier uur rijden, ligt Ping’an. Dit kleine dorp kun je alleen te voet bereiken en je vindt er enkel houten huizen op palen. Maar waar je echt voor komt? Dat zijn de hoogste rijstterrassen van heel China. De rijstvelden zijn enorm en groen, en lenen zich uitstekend voor een mooie trekking door de bergen. Vanuit Ping’an vertrekken verschillende wandelroutes die je over smalle en kronkelende paden van het ene mooie uitzichtpunt naar de volgende brengen. Je bent hier weg van de bewoonde wereld en daarom vinden wij het een fijne plek.

rijstvelden

Shanghai of Hongkong, 2 nachten

Na het fotogenieke Ping’an is het tijd de reis door China af te ronden. Maar voordat het écht zover is, staat een stedentrip Shanghai of Hongkong nog op de planning. In Shanghai ontmoet het oosten met het westen en staan futuristische gebouwen naast oude, koloniale panden. Drink een cocktail op een dakterras met uitzicht op de gehele stad en proost met de skyline op de achtergrond.

stad

Of kies juist voor Hongkong. Wolkenkrabbers, schreeuwende neonlichten, shopping malls, barren en restaurants: in Hongkong gebeurt er genoeg. Maar je vindt er ook begroeide heuvels, eeuwenoude tempels en eettentjes met de meest uiteenlopende, exotische gerechten. Sluit de dag af met een biertje aan de haven en geniet nog even na van de reis.

haven

Lijiang en Dali, 5 nachten

Bovenstaande China reisroute is goed voor twee weken. Reis je liever op een rustiger tempo, dan kun je het ook in drie weken afleggen. Maar heb je drie weken de tijd en wil je juist nog iets meer zien? Voeg dan ook zeker de plaatsen Lijiang en Dali toe, beide gelegen tussen Chengdu en Yangshuo.

Lijiang is een pittoresk stadje dat omringd wordt door de voet van het Himalaya-gebergte. Ook de Naxi-bevolking maakt deze plaats bijzonder. Deze etnische minderheid gebruikt nog het laatste overgebleven pictogrammenschrift ter wereld, en dat alleen al maakt deze groepering authentiek. Voor de echte ervaring overnacht je bij een Naxi-gezin thuis en leer je hen beter kennen. Je wordt hartelijk ontvangen en ze nemen je mee op een trekking, waarbij je de groene omgeving doorkruist. Of fiets tussen de akkers door naar een aantal Naxi-dorpen. De besneeuwde bergpieken op de achtergrond maken de rit daarbij nét iets interessanter.

Naxi

Dali is daarentegen een grote stad, maar binnen een paar minuten bevind je je al op het platteland. Een echte trekpleister is het Erhaimeer waar je voldoende markten en pleinen vindt. En ook in Dali kom je een etnische minderheid tegen, de Bai. Ze zijn herkenbaar aan hun fleurige kleding en hoofdkapjes, en vooral de vrouwen vallen op. Neem tot slot een kijkje bij de vissers die hun dineer voor de dag vangen en wellicht mag je zelf ook een poging wagen.

Deze tips voor een China reisroute zijn afkomstig van Maaike van China Online, onderdeel van Riksja Travel. De reisspecialisten van Riksja zijn zelf in China geweest en kunnen je dus uit eigen ervaring adviseren.