Reis door het immense China per trein

In China leg je flinke afstanden af om het land te ontdekken. Dat kan natuurlijk met binnenlandse vluchten, bereis China per trein. Wil je, net als ik op reis, op je geld letten of word je simpelweg niet heel blij van binnenlandse vluchten? Pak dan de hypermoderne snelheidstrein.

Het grote China per trein

Gezellig met andere reizigers en tussen de locals. Bovendien prettig voor je portemonnee. Hop on!

Startpunt: Beijing

Een prettig begin van je reis is Beijing. Ontdek de Verboden Stad en – niet te missen – wandel over de Chinese Muur. Sommige stukken van de muur zijn wel heel druk. Daarom koos ik voor een wandeling over een rustig deel. Een deel waar je nog wel de steentjes onder je voeten kan zien en foto’s maakt zonder andere reizigers erop. Lekker actief klim en klauter je tien kilometer over de muur, van toren naar toren met steeds weer een ander uitzicht. Afhankelijk van je reisseizoen kijk je uit over groene bergen, warme herfstkleuren of sneeuw. Of je nu een strakblauwe lucht of mist treft: wanneer je over de Chinese Muur wandelt, is je re door China per trein direct begonnen.

De indrukwekkende grote muur van China

Stap uit in Shanghai

Vanuit Beijing reis je in 5,5 uur met de hogesnelheidstrein naar Shanghai. In deze trendy stad kan je naar hartelust shoppen en musea bezoeken. Stap in de lift en bewonder de stad vanuit een van de wolkenkrabbers. Ik vond het in Shanghai een aanrader om met een gids de stad in te gaan. Lopend en met de metro reis je naar verschillende wijken. De Bund is bekend om de gebouwen in gotische en barokstijl, terwijl Pudong een futuristisch zakendistrict is. Mijn gids wist veel te vertellen over de architectuur en liep door knusse straatjes die ik zelf nooit gevonden zou hebben.

China Shanghai

De overweldigende skyline van Shanghai

Van stad naar natuur

Na alle drukte in Beijing en Shanghai en een interessante cultuurles, is het tijd voor een andere kant van China. Met de nachttrein reis je naar de regio van Yangshuo en Ping’an, de plek voor actieve natuurliefhebbers. Hike door rijstvelden, kajak langs karstbergen of neem een lesje Kung Fu. Dit is het gebied waar de Zhuang-minderheden leven. Je ziet ze oogsten op het land en hun ossen voortduwen over de akkers. Overnachten kan in een van deze twee plaatsen in een oude boerderij of een guesthouse midden in het dorp, tussen de rijstterrassen. Een bordje noedelsoep smaakt hier, met het verre uitzicht en het dal dat langzaamaan donker wordt, toch net wat lekkerder dan thuis.

China Tibet

Typisch beeld op treinstations in China

Hip Hongkong

Stap weer op de nachttrein, dit keer naar Hongkong. Zelf reis ik altijd graag ’s nachts, zo verlies ik geen kostbare dag van mijn reis. Hongkong is een wereldstad en een leuke plaats om een reis door China te eindigen. Er is zoveel te doen dat je de laatste dagen nog meer hoogtepunten van je bucket list kan afstrepen. Bewonder vanaf de Peak de stad, steek met de Star Ferry de rivier over en geniet van de Skyline lightshow. De laatste souvenirs kopen kan goed in de 24-uurs shopping malls. Is het allemaal hip in Hongkong? Nee, zeker niet. Zo dwaalde ik door oude tempels en hectische marktjes en voelde ik me echt even een inwoner van deze wereldstad.

Bovenstaande zijn persoonlijke tips van Edith Huntink van Travel Smart. Edith heeft zelf door het land gereisd en kan je uit eigen ervaring adviseren.

Klik hier voor meer reisinspiratie voor China!