China is het land van rijstterrassen, traditionele tempels met krullende daken en noedels met stokjes. Maar ook van glinsterende wolkenkrabbers, hi-tech-elektronica en rooftop-bars. Die combi van oud en nieuw is precies wat China voor mij zo interessant maakt. Tot zover niks nieuws, toch? China is ook het land van de verrassingen, vreemde gewoontes en onverwachte landschappen. Dit is mijn top 5 van interessante wetenswaardigheden voor je China-reis.
Van hutongs tot rooftop-bars
1 Er zijn echt ‘ninemillionbicycles in Beijing’
Het liedje van Katie Melua schiet me meteen weer te binnen. De fiets is het meest gebruikte vervoersmiddel in Beijing en de meeste wegen zijn bezaaid met fietsers. Het tempo van de Chinees ligt een tikje lager dan de gemiddelde fietser in Amsterdam, dus het gaat er op de weg redelijk gemoedelijk aan toe. Mijn tip: maak zelf een fietstour door de hutongs, de oude volkswijken van Beijing. Met een gids manoeuvreer je door smalle straten tussen riksja’s, voetgangers en andere fietsers.
2- Surrealistische karstbergen in Yangshuo
Het lijkt wel alsof je in een schilderij bent beland. Je kent ‘m vast wel; dat schilderij dat in een Chinees restaurant vaak aan de muur hangt. Een rivier, bergen eromheen en een mysterieuze ochtendmist. Maar dit landschap bestaat dus echt! In Zuid-China bij de plaats Yangshuo vind je piekende karstbergen langs de Li-rivier. Ga kajakken en kijk uit over de rijstvelden, grazende waterbuffels en boerenhuisjes. Weer eens wat anders dan de slome vlotten die andere toeristen meestal nemen.
[column size=one_half position=first ][/column]
[column size=one_half position=last ][/column]
3- Je hoeft niet helemaal naar Tibet voor Tibetaanse sferen
Het is voor veel mensen (en stiekem ook voor mij) een droom om een keer naar Tibet te gaan. Maar dat is nog niet zo makkelijk: de permits zijn duur, de grens is vaak gesloten en je moet meerdere vluchten nemen om een bezoek aan Tibet te kunnen combineren met je China-reis. Gelukkig is er een alternatief: de plaats Zhongdian in de uitlopers van de Himalaya, op busafstand van het populaire lampionnendorp Lijiang. Je vindt hier vele monniken en yaks. Neem een kijkje in het Ganden-klooster, een van de grootste en boeiendste Tibetaanse kloosters van China. Vooral indrukwekkend om te zien hoe de zeshonderd monniken hier eten, slapen en bidden.
4- Hip en happening Shanghai
Een stad waar je traditioneel en modern door elkaar vindt: courtyard-hotels met lampionnen staan hier naast torenhoge wolkenkrabbers. Het authentieke China is leuk, maar het hippe China vind ik een geweldige afsluiter van mijn reis. Shop till you drop en scoor wat elektronica – laptops en smartphones zijn hier een stuk goedkoper dan thuis! – en ga voor een fan-tas-tisch uitzicht en een cocktail naar het vijfsterrenhotel The Peninsula. Entree is gratis. Je betaalt weliswaar iets meer voor je drankje dan in de gemiddelde bar, maar het uitzicht vanaf de rooftop-bar is top.
[column size=one_half position=first ][/column]
[column size=one_half position=last ][/column]
5- Bizarre drukte: de Golden Week
Waar de andere interessante Chinese bezienswaardigheden de moeite waard zijn om mee te maken, geldt voor de Golden week het tegenovergestelde. De allereerste weken van mei en oktober zijn nationale vakanties in China en dan gaan 1 miljard Chinezen aan de wandel en op reis in eigen land. Dit zijn de momenten waarin je reist in uitpuilende vluchten, bussen en treinen naar overvolle hotels. Golden tip voor de Golden week: even goed je reis plannen en deze week links laten liggen!
Bovenstaande zijn persoonlijke tips van Edith Huntink van Travel Smart. Edith heeft zelf door het land gereisd en kan je uit eigen ervaring adviseren.