China

6 x China zonder Chinese toeristen, of niet?

Heel herkenbaar: je voelt je geen toerist maar reiziger. Je gaat naar China maar wilt er liever geen Nederlanders tegenkomen. Eigenlijk ook geen andere toeristen. Want je wilt het land zien zoals het is, de locals leren kennen. Op die groepen toeristen bij de bezienswaardigheden zit je niet te wachten, op grote groepen Chinese toeristen al helemaal niet. Maar ze zijn er, dus wat te doen?

Met of zonder Chinese toeristen

Vroeg op

Een beproefde strategie die je eerder toepaste in Istanbul toen je om 07.00 ’s ochtends een taxi nam naar de Blauwe Moskee. Het ochtendlicht in de koepel, de kleurige tapijten op de vloer en bijna niemand binnen, ideaal. In China kan dat toch ook? Helaas. Denk dan aan Tai Chi: Chinezen hebben geen probleem met vroeg op staan. ’s Ochtends vroeg bij de ingang van Tongli, een schattig 33 ha. groot waterdorp komt, staan er al volop bussen. Minder dan overdag, dat wel.

Chinese toeristen

Naar het park

Chinezen houden meer van winkelen, souvenirs, snuisterijen en blingbling. Als je de winkelcentra vermijdt en de parken opzoekt dan wordt het een stuk rustiger. Dacht je. Want juist die zijn populair. In het drukke Peoples Park (precies, daarom heet het zo) in Chengdu is het een gezellige boel, de hele dag door. Net als in veel andere parken, zoals Beihai, ooit een keizerlijke tuin. Toch is dit Vondelpark van Peking tegelijk typisch Chinees en daar kom je voor.

Park

De natuur in

Wie in de vervuilde metropolen woont, heeft behoefte aan frisse lucht. Maar zijn natuurgebieden wat afgelegen, dan kom je nauwelijks Chinezen tegen. Alweer mis. Want het binnenlands toerisme groeit explosief. Zhangjiajie met zijn bergen, bossen, meren en mystieke steenpilaren is China’s National Park nummer 1 en net als Jiuzhaigou, een Unesco site in Sichuan, enorm populair. En natuurlijk moet je als reiziger die fantastische natuur niet overslaan.

Reizen

Sportief doen

Chinese groepen zijn niet zo sportief. Ze zitten graag bij elkaar en volgen hun gids bus in en bus uit. Toch? Dat valt tegen. Denk alleen maar aan het aantal medailles die China wint op de Olympische spelen. Adidas en Nike worden er gemaakt, net als de oordopjes en waterfles die je meeneemt als je gaat hardlopen. Je fiets, je surfboard, het komt allemaal uit China. Chinezen zijn best sportief en ook op de koude graslanden rond het Labrang klooster in Xiahe kamperen grote Chinese groepen.

Selfie

Naar het strand

Chinezen gaan niet naar het strand. Een bruine tint wijst op de armoe van het platteland, dus een stedeling, geheel gekleed en voorzien van paraplu of parasol, blijft liever uit de zon. Die brengt, met de mobiele telefoon aan het oor, liever verslag uit aan het thuisfront. Niet gek want als je duizend kilometer verder woont, zie je het strand voor het eerst en ben je best onwennig. De grappige borden op het eiland Putuoshan ‘Nat worden kan gevaarlijk zijn’ staan er dus niet voor niets.
Veel Chinese toeristen zal je op de stranden niet tegenkomen, veel buitenlanders trouwens ook niet. China blijft vooral een culturele rondreis bestemming. Uitzondering is het subtropische eiland Hainan, een zich snel ontwikkelende ‘Chinees Phuket’. Maar ook hier is er op het strand nog plek zat.

Beach

Gaan lunchen

Als het zo moeilijk is Chinese toergroepen te ontlopen, dan kun je tussen je sightseeing door vast wel ergens lunchen. Even rustig alles op je laten inwerken terwijl je ondertussen je eten-met-stokjes-techniek verfijnt. Klopt, maar denk aan je timing: wie vroeg opstaat krijgt vroeg trek: na 11.30 verdwijnen de Chinese groepen als sneeuw voor de zon. Waarheen? Naar de restaurants, die zitten nu vol druk pratende, kauwende en proostende lokale toeristen. Het is je gelukt: China zonder Chinese groepen. Tegelijk jammer, want binnen is het gezellig: je kans om te mixen met de locals.

Ook zin in een rondreis door China? Neem contact op met Stella, je Local Hero in China en regel samen met haar je China reis. Kijk op de website van Local Hero Travel.