4x China – net even anders

Natuurlijk wilde ik de Chinese muur zien toen ik naar China ging. En de oprijzende karstbergen in het zuiden, die ik vaak had gezien op waterverfschilderijen in ons Chinese buurtrestaurant. En natuurlijk ook de wolkenkrabbers en uithangborden vol Chinese tekens in Hongkong. Mijn bucketlist bestond voornamelijk uit deze dingen. Toen ik me wat verder ging inlezen, kwam ik een boel bijzondere plekken tegen die ik niet kende, maar die ik toch ook wel graag aan mijn to-do-lijst wilde toevoegen.

Net even anders in China

#1 Homestay in een Naxi-dorp

In het zuiden van China liggen de dorpen Lijiang en Dali, allebei toch geen onontdekte plekken meer. Je treft er veel andere reizigers en dat is ook terecht, want het is hier prachtig. Wie even weg wil van de toeristenstroom, kan hier terecht in een klein dorp. In de buurt van Lijiang, op de flanken van de Himalaya, kun je slapen bij de Naxi-bevolking in een traditioneel courtyardhuis. Ik werd hartelijk ontvangen door Lushen, de vrouw des huizes die goed Engels sprak en waarvan ik een boel leerde over het leven in een Chinees gezin. Ik maakte een mooie wandeling naar het Jade Lake 20 minuten lopen verderop en voelde me even heel erg thuis én welkom in dit kleine dorp.

China Lijiang

Prachtige dorpen van Lijiang

#2 Kajakken tussen de karstbergen

Veel mensen die naar Yangshuo gaan, tussen de karstbergen in het zuiden van China, doen dezelfde excursie: varen met een bamboevlot over de Li-rivier. Hartstikke leuk, maar wie wat originelers zoekt: ga hier lekker kajakken! Hetzelfde prachtige uitzicht, maar je bestuurt zelf de kajak en kunt dus kiezen waar je heen wilt en hoe snel je de rivier afzakt. Toen ik moe was kon ik dobberend genieten van de bergen om me heen, grazende waterbuffels op de kant en het Chinese platteland.

China yangshuo

Kajakken op de Li in Yangshuo

#3 Stop in Xi’an on the way

Op weg van Beijing naar Chengdu pakken veel reizigers de nachttrein of een binnenlandse vlucht. Zonde eigenlijk, want zo mis je een bijzondere bezienswaardigheid die precies tussen deze twee plaatsen in ligt: het terracottaleger van Xi’an. De stad Xi’an is de oude keizerlijke hoofdstad van China en het terracottaleger met 8000 levensgrote kleisoldaten ligt net iets buiten de stad. De stad heeft ook een indrukwekkende stadsmuur waar je per fiets (of tandem!) overheen kunt fietsen. ’s Avonds ging ik een hapje eten in de gezellige moslimbuurt, vol drukke straten met kraampjes, souvenirs en eetstalletjes. Erg lekker!

China Terracotta army

Het prachtige terracottaleger

#4 Tibetaanse kloosters en monniken

De plaats Zhongdian is een stukje Tibet in China, met wapperende gebedsvlaggen, yaks op de berghellingen en vriendelijke mensen. Het is een typisch slenterstadje, niet al te groot en de kronkelende straatjes, lokale winkels, stupa’s en barretjes geven een het gezellige Tibetaanse sfeer. Ook in de omgeving valt genoeg te zien, zoals het Napameer, pagoda’s, hot springs en het plattelandsleven. Wij namen ook een kijkje in het Ganden klooster: dit is een van de grootste en boeiendste Tibetaanse kloosters van China. Ik vond het vooral indrukwekkend om te zien hoe de 600 monniken hier eten, slapen en bidden.

Bovenstaande tips werden verzameld door Edith Huntink van Smart China, onderdeel van Travel Smart. Travel Smart is een reisorganisatie van reizigers voor reizigers, die de weg weet in de wereld; van hiken over de Chinese muur tot kungfu-les in het park. Door slimme keuzes wordt je reis betaalbaar én leuk. Wij maken de route, jij kiest hoe je het wilt beleven.