kerk

Puerto Varas, pittoreske stad in het Chileense merengebied

Het Chileense merengebied is niet alleen bekend vanwege de oogverblindende natuur en gigantische vulkanen, maar ook vanwege pittoreske stadjes als Puerto Varas. Zijn deze Zuid-Chileense plaatsjes enkel geschikt als uitvalsbasis voor reizigers om de omgeving te verkennen, of zijn ze zelf ook een bezoek waard?

Hoe verrassend is Puerto Varas?

Dat de stadjes in deze regio wat Duits ogen, is één van de vele erfenissen van de oorspronkelijke bewoners. De regio trok in de negentiende eeuw veel immigranten uit Duitsland, wiens erfenis het geheel zo’n bijzondere aanblik geven. Puerto Varas voelt als een stadje in de Alpen, een gevoel dat nog eens versterkt wordt door de massaal aanwezige outdoorkleding. Het zuiden van Chili wordt onder reizigers niet voor niets vaker “home of the Goretex-Community” genoemd.

Chili

food

Centrum

Puerto Varas heeft een overzichtelijke layout en ligt in een mooie halfronde baai aan het water van het Llanquihue meer. Vanaf de waterkant heb je een prachtig uitzicht op de gigantische Osorno vulkaan, die samen met het kerkje van Puerto Varas een vaak gefotografeerd plaatje vormt. Aan de oever en het plein achter de boulevard lijkt het gehele toeristische gebeuren zich af te spelen. Overal waar je kijkt zie je restaurants, hotels, barretjes, souvenirwinkels, guesthouses, tourshops en legio onmisbare buitensportwinkels. Het centrum van Puerto Varas is een fijne plek om ’s avonds te vertoeven en heeft haar bezoekers veel gezelligheid te bieden.

vulkaan

strand

Hoger gelegen

Buiten het centrum lijkt de stad meer op een bewoond buitengebied. De hoogbouw is weg en tussen de huizen is veel groen te vinden. Diverse winkeltjes, scholen en kerkjes liggen verscholen tussen de woonhuizen. Enkele straten lopen steil vanuit het centrum naar het hoger gelegen achterland, waar je op enkele plekken zelf dé beroemde foto van Puerto Varas’ kerkje met de imposante Osorno op de achtergrond kunt maken. En net als in de rest van Chili, lopen ook hier diverse vriendelijke honden een stukje met je mee. Hoe gaaf is dat?

Chili

boulevard

Puerto Varas is een perfecte uitvalsbasis om de prachtige omgeving te verkennen, maar is zeker meer dan dat alleen. De stad is gezellig en heeft talloze mogelijkheden om je na een lange wandeling in de omgeving ’s avonds te vermaken. Voor ons was Puerto Varas een verrassend aangename stad, met on top een waanzinnig mooi uitzicht!

kerk