torres

De pracht van Torres del Paine

In het uiterste zuiden van de Amerikaanse continenten ligt Torres del Paine, één van de mooiste nationale parken die we ooit bezochten. Torres del Paine National Park maakt onderdeel uit van Patagonië en is één van de meest bezochte parken ter wereld. Twee dagen verbleven we in het park en bezochten we de vele highlights van deze Chileense parel.

Torres del Paine in 2 dagen

Torres del Paine is populair onder toeristen, maar vooral in trek bij wandelaars. Het park leent zich uitermate voor meerdaagse trekkings. De meest bekende is de vijfdaagse “W” route, die je langs de vele hoogtepunten van het park voert. Als je minder tijd hebt, of geen zin hebt om te camperen, dan kun je het park ook met de auto bezoeken. Er loopt een goed begaanbare weg door het park, die als een lus langs alle overnachtingsplekken en startplekken van de diverse hikes gaat. Vanwege beperkte tijd en een vol schema kozen we voor deze optie.

Dag 1, de grote lus

In de vroege morgen vertrekken we met onze huurauto vanuit Puerto Natales naar Torres del Paine. Vanwege het grijze weer besluiten we vandaag de omweg via Lake Grey te nemen. Al snel na het verlaten van Puerto Natales nemen we de afslag en rijden we de desolate wereld van Torres del Paine in. Na een prachtige, afwisselende rit komen we bij het ranger station, alwaar we de entreebewijzen kopen. Het is opgehouden met regenen als we de route naar Lago Grey vervolgen. Zouden we vandaag dan toch geluk met het weer hebben? We parkeren de auto op de parkeerplaats en wandelen via de duidelijk aangegeven route naar het meer. De gigantische vlakte aan de voorzijde van het meer is er een van schitterend blauwe ijsschotsen, heel veel wind en een voorproefje op het magnifieke massief met de Torres. Schitterend!

Hosteria Las Torres

Als we onze weg vervolgen richting hosteria Las Torres, houden we een pauze bij het adembenemende Lago Pehoé. Tijdens het laatste stuk van de route worden we herhaaldelijk begroet door de buitegewoon markante Guanaco’s. Wat een magnifieke beesten! Aangekomen bij de prachtig gelegen hosteria parkeren we de auto, checken we in en eten we een overheerlijke organische pizza. Na het eten maken we nog een korte wandeling, waarna we vroeg naar bed gaan in onze luxe kamer. Wat een geweldige dag!

Torres del Paine lake

Lago del Toro tijdens het inrijden van het park

Torres del Paine lake grey

IJsschots in Lake Grey

Torres del Paine lake pehoe

De hosteria bij Lago Pehoé

Torres del Paine Guanaco

De markante Guanaco

Dag 2, de hike

In de vroege ochtend gaan we na een uitgebreid ontbijt op pad. De bijna 9,5 kilometer lange hike zal ons naar de mythische Torres voeren. Goed bepakt starten we achter het hosteria met de hike. Onze keuze om de tweede dag te lopen blijkt een schot in de roos, want het is stralend weer. De koude start van de hike is een pittige. Het pad is deels steil en er lijkt geen eind aan te komen. De uitzichten van de omgeving worden steeds beter. Een mooiere beloning voor onze inspanningen kunnen we ons niet wensen. Na het bereiken van het hoogste punt lopen we het dal in. De eerste stop bij de refugio bereiken we redelijk snel.

Zware hike

Na een korte pauze vervolgen we de route en gaan lange tijd door het bos in de vallei. Voor mij is de prachtige hike goed te doen, maar Ingrid’s knieën sputteren al geruime tijd tegen. De niet ophoudende steiging en de non-stop ongelijke tred maken de hike voor haar welhaast tot een onneembaar bastion. Toch bereiken we voor de middag de start van het laatste deel. Zo nu en dan vangen we een glimp op van de Torres en lijken ze ons als een magneet over het losse zand en de vele keien naar de top te trekken. De helling is zeer steil en behoorlijk lastig te belopen, maar boven aan de top aangekomen vergeten we alle gedane inspanningen.

Apotheose

Wat een magistraal uitzicht! De apotheose van de hike is er één om in te lijsten. Superlatieven schieten werkelijk te kort. Zelden genoten we van zo’n schitterend uitzicht. En dat alles bij een stralend blauwe hemel. Natuurlijk moeten we de gehele route weer terug, maar we blijven wel nog een tijdje van het uitzicht genieten voordat we aan de afdaling beginnen.

Torres del Paine valley

De start van de vallei na de eerste beproeving

Torres del Paine forrest

Het prachtige bos in de vallei

Torres del Paine hike

Af en toe zien we een glimp van de Torres

base

De Torres in volle glorie

Conclusie Torres del Paine

Torres del Paine is een echte “must see” en was absoluut één van de hoogtepunten tijdens onze reis door Chili. Of 2 dagen genoeg zijn voor een goede indruk van dit immense park? Wij vinden van wel. Mocht de hike naar de Torres te zwaar voor je zijn, dan kun je in het park nog meer dan genoeg moois bekijken. Wij boekten de selfdrive reisbouwsteen “Eigenwijs rondje Torres” van Riksja Travel’s Argentinië Online, wat de perfecte combinatie van sportief avontuur, relaxte vrijheid en ultiem comfort bleek te zijn. De mooie hosteria in het park is prachtig gelegen en de gezellige guesthouse in Puerto Natales is van alle gemakken voorzien. Tel daar de mooie natuur en de vriendelijke bewoners bij op, en je hebt een geweldige reis!

Torres del Paine Traveljunks

Traveljunks voor de adembenemende rotsformatie

Wil je in dit prachtige gebied overnachten, check dan de beste hotel en hosteria aanbiedingen!

Wil je meer weten over Torres del Paine? Check hier ons verslag van de geweldige Torres del Paine One Day Hike!