De geestesvader van natuurpark Pumalín

Onlangs bezochten we in het noorden van het Chileense Patagonië het prachtige natuurpark Pumalín. Een bezoek aan Pumalín was sinds het zien van een documentaire over eco baron Douglas Tompkins een grote wens van me. Tompkins’ beweegredenen om dit unieke stukje aarde te kopen en van de ondergang te redden spraken enorm tot mijn verbeelding. Zoveel geld, zoveel passie en met zoveel repect voor de natuur. Sindsdien moest en zou ik deze plek met eigen ogen aanschouwen.

Tompkins’ geesteskind Pumalín

Gisteren in de vroege morgen kreeg ik via social media het treurige bericht door dat Douglas Tompkins afgelopen dinsdag op 72-jarige leeftijd aan het gevolg van onderkoeling was overleden. De oprichter van o.a. The North Face sloeg met zijn kajak om in het ijskoude water van het General Carrera-meer, wat hem enkele uren later noodlottig werd. Ik moest na het lezen van het bericht meteen aan de documentaire van jaren geleden en aan ons bezoek aan Pumalín van enkele weken geleden denken. Zijn levenswerk maakte diepe indruk op ons en was in het echt nog mooier dan we hadden kunnen dromen. De delen die in 2008 door de vulkaanuitbarsting werden verwoest tonen op een geweldige manier de enorme veerkracht van een gezonde natuur. Tompkins’ stukje aarde is werkelijk adembenemend. Het park wordt vaak een “blueprint” voor andere ecoparks genoemd, iets wat men als één van de grootste complimenten voor zijn werk kan zien.

Pumalin entrance

Twee dagen liepen wij van de ene naar de andere mooie plek in Pumalín. Ik heb talloze natuurparken over de hele wereld bezocht, maar dit park sprong er bovenuit, ook al was het misschien niet het meest spectaculaire park en had het niet de grootste variatie aan wilde dieren. Pumalín is met zekerheid het schoonste en best onderhouden park wat ik ooit bezocht, maar ondanks deze perfectie ook het meest magische natuurpark waar ik ooit een bezoek aan mocht brengen. Op de vraag hoe hij over zijn nalatenschap dacht antwoordde Tompkins: “People will walk on these lands, don’t you think that’s more beautiful than a tomb?”

Met deze post wil ik de man waarvoor men alleen maar diep kan buigen nog eenmaal eren, wat het best kan met foto’s van zijn prachtig geesteskind Pumalín!

Pumalin snowtop

Pumalin river

Pumalin sendore mirador

Pumalin gletscher

Pumalin Chaiten damage

Pumalin waterfall

Pumalin Chaiten

Pumalin plant

Pumalin slide

Ga voor meer informatie naar de website van Park Pumalín.


© Traveljunks 2022 | Alle rechten voorbehouden