chile

Chaitén, uit de as herrezen stad

Op 2 mei 2008 barstte de in het zuiden van Chili gelegen vulkaan Chaitén uit en bedolf het gelijknamige stadje onder een vulkanoclastische modderstroom en een deken van as. Chaitén krabbelde redelijk snel weer op, maar 7 jaar later zijn de gevolgen van de uitbraak nog steeds zichtbaar.

De relaxte flow van Chaitén

Her en der liggen nog hoopjes as en puimsteen en diverse huizen zijn nog steeds onbewoonbaar. Chaitén doet ondanks de zichtbare schade aangenaam aan. Veel huizen zijn opnieuw opgebouwd, gerepareerd of voorzien van een vers laagje verf. De bewoners begroeten ons vriendelijk op straat en alle hondjes lijken op een aai van ons te azen. Vooral bezoekers van Park Pumalín bezoeken dit rustige plaatsje.

Chile

Het centrum van Chaitén

Compleet plaatje

Het stadje is, ondanks het redelijk desolate gevoel van een typische nederzetting, één van de charmantere die ik bezocht tijdens het reizen. De leuke houten huisjes, het mini busstation en de grappige buurtsupermarkten. Alles doet plezierig aan. Neem daarbij het prachtige uitzichten in alle windrichtingen, en het plaatje is compleet.

Chaitén verblijf

Ons onderkomen is er een om in te lijsten. We wonen enkele dagen bij een oude oma in huis. Een huis waar de klok al meer dan een halve eeuw stil lijkt te hebben gestaan. Het lijkt alsof je in een andere tijd terecht bent gekomen, maar de schreeuwerige flatscreen televisie in de ontbijtruimte maakt ons duidelijk dat het toch echt 2015 is.

Check de beste slaapplekken in Chaitén.

chile

Onze guesthouse met de rokende vulkaan op de achtergrond

eten in Chaitén

Ook eten in Chaitén is een aparte ervaring. Aan de waterkant ligt een ouderwets kantineachtig restaurant, waar een blik naar buiten door de zilte laag op de vensters een troebel zicht geeft. De verse vis smaakt er heerlijk en de vrolijke eigenaresse zingt tijdens haar werk non stop voor haar enige gasten.

Uit de as herrezen

Het uit de as herrezen Chaitén ligt er ogenschijnlijk rustig bij en alles lijkt hier op het typische, berustende tempo van het stadje te lopen. Niemand lijkt zich iets van de in de achtergrond rokende vulkaan aan te trekken en gaat gedwee z’n gangetje. Hooguit de summier aanwezige toeristen lijkt de rokende berg zo nu en dan op te vallen, maar al snel gaan ze zonder er teveel aandacht aan te besteden in de relaxte flow van Chaitén mee.

Geniet van nog een paar sfeerbeelden

hoofdstraat

restaurant

town

bus

sunset

Chaitur

Kijk hier voor meer Chili reisinspiratie!