Eindelijk, vele jaren na mijn eerste bezoek aan Angkor, sta ik weer oog in oog met één van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld; Angkor Wat. De wat is niet alleen overweldigend qua omvang en oogverblindend mooi, maar is ook vandaag de dag nog steeds een gebedshuis voor duizenden boeddhisten.
Angkor Wat tegen de stroom
Ditmaal gaan we tegen de stroom van de massa’s toeristen in en betreden Angkor Wat via de achterzijde. De oversteek bij de gracht doen we zonder dat er verder nog andere toeristen zijn. Wat een verschil met de andere zijde! Het gebouw bij de ingang ligt er vervallen bij, maar maakt die typisch mysterieuze indruk die Angkor zo vaak op haar bezoekers achterlaat. Wat een rust en wat een prachtige laan die er naartoe voert. Tussen de bomen door loeren de torens naar ons en vanuit het struikgewas worden we begroet door een familie aapjes.
Eenmaal tussen de muren zien we de tempel weer in volle glorie en is de aanblik weer net zo verpletterend als bij alle vorige bezoeken. Toch is het anders. De rust die er heerst, de bijna zeldzame toeristen en de niet platgelopen grasvelden. Dit lijkt haast een andere tempel. Wat een ervaring. Amper voor te stellen dat er zich aan de andere zijde een gigantische massa toeristen bevindt.
Met genoegen ga ik door de vele gangen en ontdek ik de diverse prachtige reliëfs in de muren. Trede na trede bestijgen we en op elk niveau laat dit bedehuis een verpletterende indruk achter. Het is niet alleen overweldigend vanwege de omvang, maar ook de details zijn van niet te evenaren schoonheid. Het vakmanschap van de bouwers spat van elk klein stukje bewerkt steen af en het is haast niet voor te stellen hoe de werklui destijds tot zo’n hoog niveau konden stijgen.
Eenmaal in het centrale deel zien we dat men houten trappen naar boven heeft gemaakt, die over de bestaande eeuwenoude treden van de tempel zelf lopen. Langzaam zien we meer toeristen en komen we in de bekendere delen van de tempel. De pracht, de grootsheid en die geweldig serene altaren, hoekjes en nisjes die er te vinden zijn. Wat is dit gebouw een intrigerend complex. Een gebedshuis waar oude cultuur en massatoerisme haast probleemloos langszij lijken te gaan.
Het is de vijfde of zesde keer dat we dit machtig bouwwerk bezoeken, maar het is er niet minder indrukwekkend op geworden. Bij een volgende bezoek aan Cambodja zal de heilige stad Angkor gegarandeerd weer op de agenda staan en zal de parel van Suryavarman II met zekerheid weer het hoogtepunt worden.
Neem ook eens een kijkje op de Angkor Wat pagina van Wikipedia.