Terugkeer naar Angkor Wat

Eindelijk, vele jaren na mijn eerste bezoek aan Angkor, sta ik weer oog in oog met één van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld; Angkor Wat. De wat is niet alleen overweldigend qua omvang en oogverblindend mooi, maar is ook vandaag de dag nog steeds een gebedshuis voor duizenden boeddhisten.

Angkor Wat tegen de stroom

Ditmaal gaan we tegen de stroom van de massa’s toeristen in en betreden Angkor Wat via de achterzijde. De oversteek bij de gracht doen we zonder dat er verder nog andere toeristen zijn. Wat een verschil met de andere zijde! Het gebouw bij de ingang ligt er vervallen bij, maar maakt die typisch mysterieuze indruk die Angkor zo vaak op haar bezoekers achterlaat. Wat een rust en wat een prachtige laan die er naartoe voert. Tussen de bomen door loeren de torens naar ons en vanuit het struikgewas worden we begroet door een familie aapjes.

Eenmaal tussen de muren zien we de tempel weer in volle glorie en is de aanblik weer net zo verpletterend als bij alle vorige bezoeken. Toch is het anders. De rust die er heerst, de bijna zeldzame toeristen en de niet platgelopen grasvelden. Dit lijkt haast een andere tempel. Wat een ervaring. Amper voor te stellen dat er zich aan de andere zijde een gigantische massa toeristen bevindt.

Met genoegen ga ik door de vele gangen en ontdek ik de diverse prachtige reliëfs in de muren. Trede na trede bestijgen we en op elk niveau laat dit bedehuis een verpletterende indruk achter. Het is niet alleen overweldigend vanwege de omvang, maar ook de details zijn van niet te evenaren schoonheid. Het vakmanschap van de bouwers spat van elk klein stukje bewerkt steen af en het is haast niet voor te stellen hoe de werklui destijds tot zo’n hoog niveau konden stijgen.

Eenmaal in het centrale deel zien we dat men houten trappen naar boven heeft gemaakt, die over de bestaande eeuwenoude treden van de tempel zelf lopen. Langzaam zien we meer toeristen en komen we in de bekendere delen van de tempel. De pracht, de grootsheid en die geweldig serene altaren, hoekjes en nisjes die er te vinden zijn. Wat is dit gebouw een intrigerend complex. Een gebedshuis waar oude cultuur en massatoerisme haast probleemloos langszij lijken te gaan.

Het is de vijfde of zesde keer dat we dit machtig bouwwerk bezoeken, maar het is er niet minder indrukwekkend op geworden. Bij een volgende bezoek aan Cambodja zal de heilige stad Angkor gegarandeerd weer op de agenda staan en zal de parel van Suryavarman II met zekerheid weer het hoogtepunt worden.

Angkor monnikken

Monniken en toeristen naast elkaar bij Angkor Wat

Angkor toren

Hoektoren van Angkor Wat

Angkor deurstijl

Prachtig bewerkte deurstijl van Angkor Wat

Angkor ballon

Angkor Wat van achteruit naar voren gezien

Neem ook eens een kijkje op de Angkor Wat pagina van Wikipedia.Reacties (12)

    • Het gaat echt niet vervelen. Ben vaker in Cambodja geweest, ook vanwege mijn werk bij Stichting Cambodia-Dutch. Telkens als we in de buurt zijn brengen we één of meerdere bezoeken aan Angkor 🙂

  • Prachtig! Ik was in 2007 in Cambodja en vond Angkor (natuurlijk) helemaal fantastisch. Ik zou er graag nog eens heen gaan, ook al waren we er de eerste keer drie volle dagen. De volgende keer neem ik de achterzijde, goede tip!

  • Wow al zo vaak geweest!. Wij waren dit jaar voor de 2e keer in Cambodja maar niet opnieuw naar Angkor gegaan. Ik was bang dat het na ons geweldige bezoek in 2006 nu tegen zou vallen met zoveel meer toeristen en drukte. Als ik je foto’s bekijk toch wel een beetje spijt.

    • Als ik er voor de stichting niet vaker was geweest, was ik ook op de helft blijven steken, maar nu gaan we altijd kijken als we in de buurt zijn. In 2009 schrok ik ook een beetje van de massa. De Wat bezoeken we meestal op het heetst van de dag, dus hebben we geen last van het gros van de grote groepen, die met de Aziatische 60 plussers 😉

  • Net als Tikva waren we bang dat een tweede bezoek zou tegenvallen. Daarom hebben we het bij één fascinerende ervaring vier jaar geleden gelaten. Vorig jaar fietsen gehuurd en in de omgeving gefietst. Mooi contact met de plaatselijke bevolking.

    • Wij hebben telkens andere tempels op de planning, maar steeds komen we rond het hete middaguur wel eens in de buurt van de Wat en gaan even een kijkje nemen. Het heeft een enorme aantrekkingskracht op ons 🙂

  • Wat een mooie foto’s zeg. Wat blijft het prachtig en kan me voorstellen dat je er na 5 of 6 keer nog steeds geen genoeg van hebt. Ben er in 2011 geweest en vond het fantastisch, enorm indrukwekkend en prachtig. We hebben er de hele dag rondgelopen. Zo fascinerend. Zou er graag nog een keer terug willen en dan zou ik het inderdaad weer op een hele andere manier doen. Het was er inderdaad druk, maar ja, welke toeristische trekpleister is dat tegenwoordig niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden