10 Cambodjaanse dingen die je niet mag missen

Cambodja is het land van de prachtige tempels van het machtige Angkor, maar is ook het land van de grootschalige verschrikkingen van de Cambodjaanse Khmer Rouge. Cambodja is adembenemend mooi, maar kent ook enorme armoede onder de innemende bevolking. Het land van de Khmer is schitterend, maar kan voor haar bezoekers ook zeer confronterend zijn. Wat maakt Cambodja voor reizigers zo speciaal?

Cambodjaanse must sees en must do’s

Dat Cambodja de moeite van een bezoek zeker waard is staat buiten kijf. Ondanks de grote contradicties blijft het een geweldig land om als reiziger te ervaren. Naast enkele grote trekpleisters hebben we ook een aantal minder bekende must do’s en Cambodjaanse parels voor je op een rijtje gezet:

1- Angkor

De indrukwekkende tempels van de oud stad van de Khmer is de absolute nummer 1 van Cambodja. Veel bezoekers komen, veelal tijdens een reis door één van de buurlanden, enkel voor de pracht van Angkor naar Cambodja. De monumentale gebedshuizen zijn in de tropische setting een lust voor het oog. Toeristisch is het er zeker, maar dat neemt niets weg van de schoonheid van deze overweldigende parel. Laat je met een tuk tuk enkele dagen tussen de tempels rijden en geniet van de schoonheid van het oude Khmer-rijk.

religie

2- Phnom Penh

Cambodja’s hoofdstad is niet ieders ding, maar mag je tijdens een bezoek aan Cambodja absoluut niet overslaan. De stad oogt rommelig en het verkeer is hectisch. Toch heeft de stad een charme die je als reiziger echt kan grijpen. Ook aan highlights ontbreekt het in Phnom Penh niet. Denk aan het prachtige koninklijk paleis, de gezellige markten en de bruisende boulevard. Vergeet vooral ook niet iets over de aangrijpende, recente geschiedenis bij de Tuol Sleng gevangenis of Killing Fields te leren.

Cambodjaanse

3- Battambang

Battambang wordt vaak het echte Cambodja genoemd. Het dorpse karakter en het minimale uitgaansleven is dan ook wat veel bezoekers van Battambang zo aanspreekt. Gelegen aan de oevers van de Sanker rivier, lijkt Battambang in eeuwige rust te vertoeven. De prachtige koloniale huizen en de beroemde zwarte boeddha zijn misschien de bekendste highlights van de stad, maar er is meer. Huur een fiets en ga in de stad’s omgeving op zoek naar de talloze boeddhistische tempels en geniet van de prachtige streek.

Cambodja

4- Sihanoukville

Sihanoukville lijkt Voor liefhebbers van tropische stranden en hedonistische backpackers te zijn gemaakt. Toch zijn de stranden van de bekendste Cambodjaanse badplaats meer dan dat. De plaats zelf is een rommelige cluster van guesthouses, souvenirwinkels en bars. De omgeving daarentegen is adembenemend en op veel plekken nog echt authentisch. Net buiten de plaats vind je op het vasteland stranden als grittier central beach en Sokha beach en voor de kust liggen tropische eilanden als Koh Rong en Koh Rong Samloem.

strand

5- Mondulkiri

Het landschap van het oostelijk gelegen Mondulkiri wordt gekenmerkt door landbouw en de cultuur van de Bunong. Glooiende heuvels met oneindige rijstvelden en suikerrietplantages maken Mondulkiri uiterst fotogeniek. Ga naar Elephant Valley, waar je op verantwoorde manier in contact met de imposante olifanten kunt komen. Maak een trekking in de prachtige jungle en neem een duik bij één van de naar beneden stortende watervallen. Mondulkiri is perfect voor de reiziger die naast cultuur en strand nog wat extra’s wil.

Ossen

6- Khmer cuisine

De Zuidoost-Aziatische regio is fameus vanwege haar geweldig veelzijdige keuken. Ook al is de Cambodjaanse keuke minder bekend dan die van haar buren, ze doet er zeker niet voor onder. Het bekendste gerecht is waarschijnlijk de Amok. Een heerlijk gerecht wat traditioneel gebakken vis in een cocossaus met limoengras en peper is. Overigens is het ook met kip of als vegetarische variant verkrijgbaar. Ben je in voor iets anders? Probeer dan eens de gefrituurde spinnen of half uitgebroede kuikens op de lokale markt.

Amok

7- Vrijwilligerswerk

Talloze foute Cambodjaanse weeshuizen en dieronvriendelijke projecten zijn herhaaldelijk in de media gekomen. Toch zijn er nog genoeg verantwoorde organisaties te vinden, waar je een onvergetelijke ervaring op kunt doen op het Cambodjaanse platteland en met je ondersteuning ook echt een steentje kunt bijdragen. Zo’n organisatie is bijvoorbeeld Cambodia-Dutch. Ze werken alleen met locale Cambodjanen, werkt iedereen in Nederland op vrijwillige basis en gaat elke gedoneerde Euro rechtstreeks naar de projecten en bevolking in Cambodja.

CDO

8- Kampot

De Provincie Kampot staat bekend als één van Cambodja’s mooiste. Reizigers worden verrast met een combinatie van verscholen natuurlijke highlights, fotogenieke vergezichten en prachtige koloniale architectuur. Tel daar een voor Cambodja zeldzaam goed net van vervoersmogelijkheden bij op, wat het reizen in deze provincie ook nog eens makkelijk maakt. Als kers op de taart heb je de slaperige, maar sfeervolle hoofdstad Kampot. Allemaal ingrediënten voor een perfecte plek voor enkele dagen.

Khmer

9- Kep

Oneindig lange stroken tropisch regenwoud aan een zee met helder blauw water. Hier en daar een klein resort of hotel en in het midden iets wat op een centrum moet lijken. Geen bruisend uitgaansleven, geen straat met kroegen. Natuur, heerlijk zeewater en een ultieme laid back sfeer is wat reizigers aantrekt aan Kep. Ga peddelen op het water, ga tussen de talloze vlinders hiken in de prachtige weelderige jungle of ga op zoek naar verlaten, overwoekerde ruines. Sluit de dag af met een drankje en een vers gegrilde vis. Dat is Kep in een notendop.

Cambodja

10- Kratie

Veel bezocht door toeristen vanwege de beroemde Irrawaddy dolfijnen in de Mekong rivier. De populaire waterzoogdieren zijn tegenwoordig sterk met uitsterven bedreigd, maar belet reizigers niet deze streek te bezoeken. Kratie ligt voor veel reizigers op de route van en naar Laos, maar is zelf een bezoek ook zeker waard. De oude vergane grandeur van het koloniale Kratie is uiters charmant en komt tijdens zonsondergang echt tot leven. Ga hiken of biken op één van de trails in de nabij gelegen natuurgebieden en overnacht in één van de plezierige homestays.

Kratie

Zoals je kunt lezen is Cambodja veel meer dan Angkor, een confronterend verleden en de hoofdstad Phnom Penh. Laat je tijdens een bezoek aan dit prachtige Zuidoost-Aziatische land verrassen en leer de innemende bevolking van deze parel kennen. Cambodja is haast onbeschrijfelijk overweldigend!

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Cambodja!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden