Top 5 van Rio de Janeiro

Aan de prachtige baai van Guanabara ligt één van de meest bezongen steden van het zuidelijk halfrond te schitteren in het tropische zonlicht. Vanuit bijna elke hoek heeft de stad iets magisch en ervaren reizigers tijdens hun eerste bezoek al hoe herkenbaar alles is. Ondanks de vele tegenstrijdigheden en de grote verschillen tussen arm en rijk weet de stad haar bezoekers snel te bekoren. Rio de Janeiro bruist en de eeuwige lach van haar vriendelijke bewoners is er één om nooit te vergeten.

Rio de Janeiro was een verrassend leuke stad en daarom deel ik hierbij graag, in willekeurige volgorde, mijn 5 hoogtepunten van deze prachtige metropool.

1- Copacabana
De naam Copacabana roept bij velen beelden op van een prachtig strand met mooie schaars geklede mensen, of de door Barry Manilow gezongen ode aan dit wellicht beroemdste strand ter wereld. Copacabana is voor ons vooral een leuke buurt gebleken, maar dan wel een buurt met als extraatje een prachtig strand. De buurt oogt mooi en is zeer gezellig. Vooral ’s avonds bruist de buurt en kun je overal op straat genieten van een lekker hapje en dito drankje. Copacabana is een top stadsdeel om enkele dagen te vertoeven.

Copacabana

Copacabana strand

2- Favela tour
Buiten de gemiddelde tours door de stad heb je in Rio de Janeiro de mogelijkheid een educatieve rondleiding door twee van Rio’s 950 favela’s te boeken. Meest bekende en oorspronkelijke tour is die van Marcelo Armstrong, die in 1992 begon met de inmiddels zeer succesvolle “Favela Tour“. Marcello begon de tours om de bezoekers van Rio de Janeiro ook de andere kant van de stad te laten zien en bezoekers bewust te maken van de situatie van de bewoners in de favela’s. De gehele tour gaat onder begeleiding van deugdelijke gidsen en geeft je een zeer goed beeld van de diverse situaties waarin de bewoners van een favela zich bevinden. Een dergelijke tour is zeker niet bedoeld voor sensatiezoekers, maar is puur educatief. De Favela Tour was zeer verassend en is ons meer bijgebleven dan de reguliere tour door de stad.

Favela Rio

Rocinha Favela

3- Christusbeeld
Christus de verlosser kijkt vanaf de 710 meter hoge Corcovado berg over de stad. Het beeld is vanuit bijna elk punt in de stad te zien. Misschien is dit wel het bekendste beeld ter wereld, maar het beeld is is niet de enige reden waarom het in deze top 5 staat. Vanaf de Corcovado heb je niet alleen prachtig zicht op het beeld van Christus, maar heb je vooral een geweldig uitzicht over Rio. Je kunt rondom de voet van het beeld lopen en krijgt vanuit elke positie een goed uitzicht over de stad. Het is er met vlagen druk, maar dat mag de pret beslist niet drukken.

Christusbeeld Rio

Christus beeld

4- Suikerbroodberg
De suikerbroodberg is een ware landmark en behoort tot de absolute toeristische highlights van de stad. De top van de karakteristieke kegelvormige berg is via een kabelbaan te bezoeken. De kabelbaan, die in 1912 werd aangelegd, is één van de bekendste toeristische attracties van Rio de Janeiro. Al tijdens de in twee delen te maken reis naar de top is het uitzicht geweldig, maar aangekomen aan de top is het uitzicht fantastisch. Vooral tijdens de langzaam ondergaande zon op de late middag is het uitzicht prachtig en geeft het zachte licht de stad iets magisch.

5- Street Food
Bij Brazilië denkt men misschien niet meteen aan street food, maar wij hebben op veel straathoeken van Rio de Janeiro genoten van de lekkernijen van diverse eetstalletjes en straatrestaurantjes. Het aanbod is groot en zelfs in wijken als Copacabana of Ipanema zeer betaalbaar. Culinairisch is het multicultureel wat op het menu staat en is het voor liefhebbers van street food een waar Mekka. Misschien waren de heerlijk verse Churro’s op een druk kruispunt wel hét hoogtepunt. Alhoewel me, nu ik er over nadenk, meteen een vijftal andere lekkernijen te binnen schieten.

Churros

Churros kraampje

Lees voor meer info ook onze artikelen over de Favela Tour en beroemde stadsstranden.