Badplaats

Schilderachtig Paraty, koloniale pracht aan Braziliaanse kust

Paraty, gelegen in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro, was ooit het toneel van slavernij en goudhandel. Tegenwoordig behoort het tot de mooiste koloniale plaatsen van Brazilië en is het één van de favoriete strandbestemmingen voor de Braziliaanse toerist.

Koloniaal Paraty voor enkele dagen

Paraty ligt in een mooie natuurlijke baai aan de Atlantische oceaan. De plaats is omgeven door tropisch regenwoud en heeft een mooi koloniaal centrum. Deze combinatie is ideaal voor toerisme en Paraty trekt jaarlijks veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Dat het koloniale centrum op de werelderfgoedlijst van Unesco is opgenomen is niet verwonderlijk, want het zou niet misstaan als een historische filmset. De oude straten zijn door de grote keien soms wat lastig begaanbaar, maar dat nemen we graag voor lief. Het centrum is zeer gezellig en er zijn tal van hotels, guesthouses, cafees, restaurants, winkeltjes en ateliers te vinden. Het maakt niet uit of je het overdag of ’s avonds bezoekt, het koloniale centrum is op elk tijdstip een lust voor het oog.

Paraty Rivier

Mooi centrum

Buiten het centrum vind je het nieuwere deel van de plaats, waar je ook het plaatselijke busstation kunt vinden. In dit deel woont het grootste deel van de vriendelijke bevolking van Paraty. Ook hier is genoeg aan vertier te vinden en zal de reiziger makkelijker een goedkoop onderkomen kunnen vinden als in het oude centrum. Het oogt misschien minder mooi, maar het is er niet minder gezellig op. Bezoek er een cafeetje of een restaurant, of boek er een zeiltrip op het water of een tour naar de mooie bosrijke omgeving.

Paraty Winkel

Verken de omgeving

De omgeving biedt tal van mogelijkheden voor een bezoek. Zo kun je ondermeer een bezoek brengen aan de watervallen van Pedra Branca en de watervallen van Andorinhas. Huur een fiets en verken de omgeving op eigen houtje. Er is genoeg te doen en aan activiteiten geen gebrek, maar ook de liefhebber van stranden komt in Paraty en omgeving niets te kort. Let wel op dat een bezoek tijdens het jaarlijkse carnaval en het druk bezochte literair festival “FLIP”, wat altijd in juli wordt gehouden, duurder kan uitvallen vanwege de tijdelijk hoge prijzen voor overnachtingen.

Paraty Straat

Tijdens ons bezoek aan Paraty verbleven we 5 nachten midden in het koloniale centrum. Hier liggen een aantal vriendelijk geprijsde hotels en Guesthouses. Check de beste hotel en guesthouse aanbiedingen in Paraty.

Wij reisden met de bus vanuit Rio de Janeiro naar Paraty en na ons veblijf gingen we met de bus verder naar Sao Paulo. Mocht je tijdens een bezoek aan Brazilië in de buurt van Paraty komen, sla dit mooie plaatsje dan niet over. Paraty is daarvoor gewoon te leuk om niet te bezoeken!

Paraty Strand

Paraty Churros