Het Braziliaanse eco-paradijs Bonito

De naam “Bonito” zegt al genoeg, al geldt het meer voor de gehele omgeving dan voor het kleine Braziliaanse plaatsje. Het stadje is bij veel reizigers vooral bekend als de zuidelijke connectie naar de Pantanal, maar Bonito staat in Brazilië bekend als hét eco-paradijs en heeft haar bezoekers genoeg te bieden voor een meerdaags bezoek.

Mooi Bonito

Bonito’s omgeving staat bekend vanwege de prachtige grotten en de kraakheldere rivieren. Wij brachten een bezoek aan de indrukwekkende grotten en zijn gaan snorkelen in één van de talloze zoetwaterstroompjes.

Snorkelen in kraakhelder water

Je denkt bij de binnenlanden van Brazilië niet meteen aan snorkelen, maar dat is nou juist waarom Bonito zo bekend is onder de Brazilianen. Buiten de plaats lopen enkele riviertjes en stroompjes, waarvan het water kraakhelder is. Wij hebben een tour naar één van de rivieren gedaan en hebben ons met snorkel-gear aan met het verfrissende water mee laten voeren. Het is misschien de meest verrassende onderwaterervaring die we ooit maakten. De rustige stroom neemt je mee langs de prachtige onderwaterwereld van de rivieren, waardoor je op een zeer relaxte manier van de flora en fauna kunt genieten.

Bonito rivier

Bonito snorkelen

Gruta da Lagoa Azul

Net buiten de plaats ligt de Lagoa Azul grot. Bij de ingang van het terrein bij de grot kun je een toegangskaartje kopen en loop je via de uitgestippelde route naar de grot. Zodra je de grot betreedt, ga je licht steil naar beneden en bereik je al snel het prachtig blauwe meertje. Wij zijn met een gids vanuit Bonito naar de grot geweest. Wij zijn niet zo van de groepjes en de gidsen, maar deze gids was in dit geval een echte toegevoegde waarde. We kregen een uitgebreide uitleg over het ontstaan van de grotten, de verklaring van de azuurblauwe kleur van het water en de flora en fauna bij de grot.

Bonito grot

Bonito blauw meer

Prachtige Brazilië

Overdag is Bonito een typisch slaperig plaatsje in de Braziliaanse provincie, maar ’s avonds komt Bonito tot leven en kun je op de gezellige hoofdstraat kiezen uit een kleine selectie cafés en restaurants. De kantine-stijl Nova Arco-Iris vlakbij het tankstation aan de hoofdstraat is onze favoriet. Misschien wel het beste buffet tijdens de reis door het prachtige Brazilië.

Bonito straat

Bonito kerk

Mocht je via Bonito van of naar de Pantanal reizen, sla dan dit verrassend leuke plaatsje niet over. Bonito is knus, gezellig en heeft een prachtige omgeving. Alles onder het mom van eco-toerisme, iets waar alles in en om dit leuke plaatsje om draait.