De Watervallen van de Iguaçu

De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika gaven de watervallen de naam Iguaçu, wat in hun taal letterlijk “Groot Water” betekent. De naam is treffend gekozen, want bij de aanblik van het immense natuurgeweld van de watervallen van de Iguaçu wordt meteen duidelijk dat superlatieven te kort schieten.

De indrukwekkende Iguaçu watervallen

De watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië en zijn vanuit beide landen te bezichtigen via de lokale nationale parken. Bekijk je de watervallen vanuit de Braziliaanse zijde hoofdzakelijk van onderuit richting de Argentijnse zijde, zo ga je aan de Argentijnse zijde voor een groot deel over loopbruggen ter hoogte van de kammen en bekijk je beide zijden van bovenaf.

Waterfall

Veelvoud aan watervallen

Al naar gelang de hoeveelheid gevallen regen telt het geheel tussen de 270 en 300 grote en kleine watervallen. Na het betreden van de Braziliaanse kant kom je na een kort ritje met een pendelbus bij het eerste uitzichtspunt. Voordat je het natuurgeweld kunt aanschouwen is het al lang hoorbaar en voel je de vochtige nevel met sporadische windstoten aan je voorbij gaan. De eerste aanblik is overweldigend en het aantal watervallen is ontelbaar. Wat een veelvoud aan watervallen en wat een machtig uitzicht over een groot deel van het gebied. Al lopend ga je onderlangs aan de oever voorbij en naderen door de steeds smaller wordende rivier de overzijde en de vele watervallen met rasse schreden.

Tucan

De keel van de duivel

Bij het ontstaan moet de maker rekening hebben gehouden met de vele bezoekers, want de afsluiter van de watervallen is de absolute apotheose. Met een sprekende naam als “Garganta do Diabo” wat letterlijk keel van de duivel betekent, doemt de 150 meter breede halfronde waterval voor je op en zie je hoe de watermassa zich 70 meter in de diepte stort. Het is om stil van te worden. Niet alleen omdat het oorverdovende lawaai een gesprek onmogelijk maakt, maar ook omdat de aanblik van dit gigantische watergordijn adembenemend is. Om bezoekers dit geweld nog intenser te laten ervaren heeft men een loopbrug naar het midden van “de keel” gemaakt, wat door de vele waternevel een wel heel natte aangelegenheid is. Wat een prachtige ervaring! Het mag vanaf deze plek iedereen duidelijk zijn dat de oerkracht van moeder natuur op dit stukje aarde niet te beteugelen is.

Argentijnse zijde

Vanuit de Argentijse zijde is het meer lopen en is het uitzicht op de gigantische watermassa’s hoofdzakelijk van bovenaf. Talloze paden, treden en bruggen brengen je naar de vele uitkijkpunten en net als aan de Braziliaanse zijde wordt je hier bij het verste punt getrakteerd op een uitzicht op de alles verslindende keel van de duivel. Dit alles met een vanuit de diepte opstijgende wolk van waternevel.

Buiten een overvloed aan water krijg je ook een overvloed aan natuurpracht te verwerken. Het is niet alleen de watervallen wat dit tot zo’n bijzondere plek maakt, maar de flora en fauna zijn al even indrukwekkend. De enorme hoeveelheid aan geurige bloemen en planten, de diverse reptielen en zoogdieren en de ontelbare soorten vrolijk gekleurde vogels maken deze parken tot de mooiste van Zuid-Amerika.

Iguacu

Iguazu

Cascada

Coati

Rainbow Iguacu

waterfall

Devils throat

Ga voor meer informatie over de parken naar de website van nationaal park Iguazú in Argentinië, of naar de website van nationaal park Iguaçu in Brazilië

Wil je de watervallen bezoeken, kijk dan voor de beste aanbiedingen voor hotels in Foz do Iguaçu en geniet relaxt van je verblijf. Wil je aan de Argentijnse zijde overnachten, check dan de beste hotels en guesthouses van Puerto Iguazú.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Brazilië of Argentinië!