Bekijk met een favela tour het andere Rio

Rio de Janeiro is wellicht de grootste toeristische plaats van Brazilië en heeft enkele wereldberoemde trekpleisters op het schap. De stad is o.a. bekend van het jaarlijkse carnaval, de typische Suikerbroodberg, het strand van Copacabana en het beroemde Christusbeeld “Christ the Redeemer”. Rio is een prachtige stad, maar heeft ook een minder mooie en criminele kant. Vooral berucht zijn de favela’s van Rio, waar zo’n 20% van de bevolking van de stad woont.

Favela Tour Rio de Janeiro

Buiten de gemiddelde tours door de stad heb je in Rio de Janeiro de mogelijkheid een educatieve rondleiding in twee van Rio’s 950 favela’s te boeken. Meest bekende en oorspronkelijke tour is die van Marcelo Armstrong, die in 1992 begon met de inmiddels zeer succesvolle “Favela Tour“. Marcello begon de tours om de bezoekers van Rio de Janeiro ook de andere kant van de stad te laten zien en bezoekers bewust te maken van de situatie van de bewoners in de favela’s.

Rocinha

Afgelopen maand namen we de proef op de som en zijn met de Favela Tour op pad gegaan. In eerste instantie weet je niet precies wat je te wachten staat en wat je allemaal te zien krijgt. Na alle deelnemers te hebben ingezameld bezoeken we eerst Rocinha, wat naar verluidt de grootste favela van Brazilië zou zijn. We krijgen wat instructies m.b.t. fotograferen en overig gedrag en stoppen als eerste bij een punt waar lokale kunstenaars hun waar aanbieden. Vervolgens gaat men enkele straten via een garage naar een dakterras. Vanuit dit punt je een prachtig uitzicht over de stad en de buurt hebt. Hierna ga je via een voorgeschreven route, want Favela Tours en de plaatselijke leiders hebben hierover afspraken gemaakt, naar de centrale marktplaats in de buurt. Hier maken we een korte wandeling en krijgen een goede indruk van de buurt.

Villa Canoas

De volgende locatie is Vila Canoas, een favela waar door middel van verschillende projecten de levenskwaliteit duidelijk verbeterd is. In Vila Canoas is een voormalige directeur van Fiat een educatief project voor de kinderen van deze buurt gestart. De school “Para Ti” biedt de kinderen buiten de normale lessen de mogelijkheid tot het leren omgaan met computers en het maken van kunst en kleding. Hierdoor zij de kinderen van de straat en hebben ze zicht op een betere toekomst. In deze favela is het merkbaar veiliger. Ook doet de buurt ook niet echt aan als het typische beeld wat men van een dergelijke buurt voor ogen heeft. In Vila Canoas leren we hoe belangrijk voor de bewoners het is om een buurtplein te hebben, ongeacht de grootte, en maken we kennis met enkele leiders van de buurt in de plaatselijke bar.

Educatief

De gehele tour gaat onder begeleiding van deugdelijke gidsen. Verder geeft de tour je een zeer goed beeld van de situatie waarin de bewoners van een favela zich bevinden. Een dergelijke tour is zeker niet bedoeld voor sensatiezoekers, maar is puur educatief bedoeld. De Favela Tour was zeer verassend en is ons meer bijgebleven dan de reguliere tour door de stad.

Kijk voor meer informatie op:
Favela Tour
Para Ti