5 highlights van Brazilië

Brazilië, het land van salsa, carnaval en voetbal, het land van caipirinha’s, bruisende steden en oogverblindend natuurschoon, maar voor veel reizigers vooral het land van zon, zee en strand. Brazilië was een land dat ik als reiziger niet echt op mijn radar had, maar het bleek tijdens ons bezoek één grote verrassing te zijn.

We volgden tijdens onze reis een route door het zuidelijke gedeelte van Brazilië, waar gigantische steden, overweldigende natuurwonderen en prachtige koloniale stadjes werden bezocht. Graag deel ik mijn persoonlijke highlights van Brazilië die me altijd bijgebleven zijn.

Enkele highlights van Brazilië

Rio de Janeiro

Deze aan de prachtige baai van Guanabara gelegen metropool is geweldig voor een meerdaags bezoek. Rio heeft vanuit bijna elke hoek iets magisch en de vele wereldberoemde “landmarks” zijn een feest der herkenbaarheid. Of het nu het Christusbeeld of de Suikerbroodberg, het Maracanã stadion of het wereldberoemde strand van Copacabana is, deze plekken zijn ondanks de vele toeristen geweldig om te bezoeken. Het bruisende Rio de Janeiro en haar vriendelijke bewoners was één grote verassing voor ons.

Rio Copacabana

Het beroemde strand van Copacabana

Iguaçu

Meteen bij de aanblik van het immense natuurgeweld van de vele watervallen van Iguaçu wordt duidelijk dat superlatieven te kort schieten. Er lijkt geen einde te komen aan de rij prachtige watervallen, want de route langs het spektakel is lang en de uitzichten op de verschillende watervallen zijn adembenemend. De oorspronkelijke bewoners van dit deel van Zuid-Amerika gaven de vele watervallen hun naam, wat in hun taal letterlijk “Groot Water” betekent. Dit kunnen we alleen maar beamen, want zelden zagen we zo’n indrukwekkend schouwspel.

Iguacu

Het gigantische geweld van de watervallen

Paraty

Het voormalig piratennest Paraty ligt in een prachtige baai aan de Atlantische oceaan, is geheel omgeven door weelderig tropisch regenwoud en heeft een waanzinnig goed behouden koloniaal centrum. De oude straten en smalle steegjes zijn door de grote keien wel eens lastig begaanbaar, maar dat is een ongemak wat we graag voor lief nemen. Het gezellige centrum herbergt tal van guesthouses, cafés, restaurants en winkeltjes, zonder té toeristisch te ogen. Of je Paraty overdag of ‘s avonds bezoekt, het koloniale centrum is op elk tijdstip een lust voor het oog.

Paraty straat

Typische straat in Paraty

Bonito

De naam zegt genoeg, al geldt het meer voor de omgeving dan voor het drie straten tellend plaatsje. Bonito is de zuidelijke connectie naar de Pantanal, maar heeft zelf ook genoeg te bieden voor een meerdaags bezoek. De omgeving staat bekend vanwege de prachtige grotten en de kraakheldere rivieren. Breng een bezoek aan de indrukwekkende grotten en ga snorkelen in de talloze zoetwaterstroompjes. ’s Avonds komt Bonito tot leven en kun je op de gezellige hoofdstraat kiezen uit een kleine selectie cafés en restaurants. Bonito was voor ons echt verrassend!

Bonito

Het roodkleurige landschap rondom Bonito

São Paulo

Als het op veiligheid aankomt heeft deze Braziliaanse gigant geen beste reputatie en optisch zou het een grote zeer lelijke betonjungle zijn. Na een meerdaags bezoek aan São Paulo zijn wij er behoorlijk anders over gaan denken. Het is inderdaad niet moeders mooiste, maar wat is deze stad op haar manier overweldigend! São Paulo heeft een gezellig en afwisselend centrum, heeft een prachtig stadspark met dito museum en het uitgaansleven in de stad is geweldig. Buiten het vele beton is nog genoeg uit andere tijden te vinden, wat vooral te voet makkelijk te ontdekken is.

Paulista museum

Het prachtige Paulista museum

Tijdens ons bezoek aan Brazilië hebben we heel wat meer gezien dan deze hoogtepunten, maar dit zijn de vijf plekken die er om een bepaalde reden of ervaring bovenuit springen. Was jij al eens in Brazilië? Wat waren jouw hoogtepunten van dit fantastische land?