4 redenen voor Brazilië

Met de beelden van het WK-voetbal nog vers in ons achterhoofd is het niet moeilijk reisplannen te maken voor Brazilië. Belo Horizonte, Salvador, Porto Alegre, alleen al de namen van de steden waar werd gespeeld, maken je nieuwsgierig naar het land. En de beelden van het Copacabanastrand, waar mensen vanuit de branding de wedstrijd volgen op een groot scherm, geven je het gevoel dat je daar zelf eens wilt kijken. Groot gelijk, want Brazilië is een land dat je zelf moet voelen en proeven: slenteren door koloniale straten met sambaklanken op de achtergrond, kaaimannen zoeken in de Amazone, cocktails mixen op het strand tussen de palmen… We geven je vier heel goede redenen om die reis ook echt te gaan maken.

Vier heel goede redenen om naar Brazilië te reizen

#1 Wereldse steden

Al zou je alleen de steden bezoeken in Brazilië, dan nog heb je een heel gevarieerde reis. Het Christusbeeld en de suikerbroodberg in Rio de Janeiro, beide met een fantastisch uitzicht over de stad, gebouwd op de flanken van een bergrug. Maar ook koloniale steden tussen de palmen aan de oostkust, zoals Salvador en Olinda, met gotische kerken en kneuterige pleinen. Een bruisend nachtleven vind je in het economische hart São Paulo, de jetset zoekt weer de kust van Rio op. Ook een realiteit van Braziliaans stadsleven: favela’s, oftewel sloppenwijken. Alle grote steden hebben er mee te maken en hoewel het confronterend kan zijn om deze gebieden te bezoeken (wel met gids!), laat het je het echte leven van Brazilië zien.

Rio de Janeiro

Uitzicht op Rio de Janeiro

#2 Natuurlijk Brazilië

’s Nachts met een kano over een zijtak van de Amazone peddelen, tussen de hangende lianen met een zaklamp in de hand om kaaimannen te spotten. Mysterieus geritsel in de jungle en opschrikken van de kreet van een of ander nachtdier. De natuur van Brazilië is overweldigend en er is nog veel meer dan alleen regenwoud. In de graslanden van de Pantanal ga je te paard met een gaucho op pad. Als een cowboy zoek je naar herten, wasberen en capibara’s. De graslanden worden afgewisseld door moerassen, waar je getrakteerd wordt op enorm veel watervogels en je krijgt hier zelfs de kans om in een rivier te snorkelen tussen de tropische zoetwatervissen. Ben je wel toe aan een uitdaging? Maak dan een trekking door de Chapada Diamantina, een ruig natuur gebied met tafelbergen, veel rood gesteente en spectaculaire watervallen.

Pantanal Brazil

Gaucho in de Pantanal

#3 Goed gestrand

Kilometer na kilometer aan kustlijn, telt Brazilië. Van de toeristische stranden in het noordoosten tot rotseilanden met verscholen baaitjes in het zuiden. Kies je voor het noorden, dan vind je uitgestrekte goudgele zandstranden waar flink gesurft wordt, maar waar je ook met een zandbuggy over de duinen kunt crossen. Porto Galinhas heeft direct voor het strand een rif dat kleine lagunes creëert. Het water staat hier laag en wordt daardoor snel verwarmd door de zon. Geen slechte plek om met een snorkel onder water te kijken, of gewoon met een caipirinha in het water neer te strijken. Het tropisch begroeide Ilha Grande steekt als een groene bult uit het diepblauwe water op. Op slechts een paar uur rijden van Rio vind je dit paradijsje waar een warme trekking door de jungle wordt beloond met een verstopt strandje. Met een frisse duik spoel je alle hitte van je af.


De kleurrijke koloniale plaatsjes

#4 Pura vida

Fantastisch, die steden en natuur, maar wat het land echt maakt tot wat het is, zijn de mensen die er wonen. De brede glimlach van de barman die je cocktail shaket, de inwoners van Salvador die spontaan op straat gaan dansen als de zwoele klanken van de bossa nova worden ingezet en natuurlijk de passie waarmee het voetbal beleefd wordt. Proef het land door je te buiten te gaan aan het pittig gemarineerde vlees in een churrascaria en een Coco Verde, vers kokosnootsap met een rietje direct uit de noot. Geen bezwaar tegen een flinke kick? Neem dan ook een shot chachaça: Braziliaanse rum van suikerriet. Als je je mee hebt laten nemen door het Braziliaanse ritme, pas dan heb je het land echt gezien.

Bovenstaande reistips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Riksja Brazilië, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. De reisspecialisten kennen het land en adviseren je graag uit eigen ervaring.