Okavango Delta

Tijdens onze overland reis dwars door het Afrikaanse continent rijden we door Botswana in zuidelijk Afrika. We passeren de Okavango Delta en weten totaal niet wat we kunnen verwachten bij een bezoek aan dit enorme moerasgebied, vandaar dat we een bezoek aan de delta dan ook bijna hadden geskipt. Gelukkig zijn we toch gegaan, want achteraf gezien had ik dit echt niet willen missen!

Tussen olifanten en giraffen in Okavango

De dag voordat we de Okavango Delta in trekken worden we gebriefd door onze gids. We schieten meteen flink in de lach wanneer de gids zegt dat dit het moment is om de safarikleding in beige en legergroene kleuren aan te trekken. Die hebben we niet eens bij ons en stiekem lachen we de totaal in safari-gear uitgedoste reizigers altijd een beetje uit. De volgende ochtend staan we in alle vroegte in onze niet-safari-kleding bepakt en bezakt met onze tent, slaapspullen, eten en drinken en kookattributen klaar voor drie dagen in de bushbush van Botswana.

Na 2 uur rijden over hobbelige zandwegen komen we bij het water aan. Hier laden we al onze spullen over op enkele mokoro’s, dit zijn houten kano’s die gemaakt worden van uitgeholde boomstammen en dit is het vervoermiddel van de lokale bevolking in de Okavango Delta. Gelukkig hoeven we niet zelf de peddelen, want de kano’s worden voortgeduwd met een lange stok door een zogenoemde poler. Het uitzicht vanuit de kano is geweldig: enorme graslanden met kleine waterpaadjes ertussen, witte lelies die in het water groeien en enkele zebra’s die op de kant naar ons staan te kijken. Het zonnetje schijnt op onze bol en de nijlpaarden zwemmen om de kano’s heen. Kortom: life is good!

Okavango bootjes

Okavango boot

Dierensporen

Na 2,5 uur kanovaren komen we aan op ‘ons’ eiland voor de komende drie dagen. We zetten het kamp op onder een paar grote bomen, eten onze zelf meegebrachte lunch en houden een korte siësta. Wanneer de ergste hitte achter de rug is trekken we er met onze gids op uit voor een wandelsafari. We lopen nog geen vijf minuten over de graslanden wanneer onze gids de eerste dierensporen spot. Het blijken zebra’s te zijn en die willen we natuurlijk graag zien. Na een paar kilometer lopen zien we er eerst één en dan nog één en opeens staat er een hele kudde voor ons. We proberen iets dichterbij te komen zonder de zebra’s af te schrikken. Plotseling loopt er een kudde giraffen onze kant op. We sluipen stilletjes over het gras en zien hoe de kudde zebra’s en de kudde giraffen al spelend om ons heen rennen en het zand doen opstuiven. Op de achtergrond gaat de zon onder achter de palmbomen waardoor de hemel oranjerood kleurt. Op dat moment krijg ik het gevoel: dit is echt Afrika!

Okavango Linda boot

Okavango olifanten

Knorrende geluidjes

Na dit zeer bijzondere schouwspel lopen we terug naar het kamp waar we een vuurtje maken en ons avondmaal koken. Lekker broodjes met zelfgemaakte hamburgers vergezeld door een biertje; dat kan slechter. Nog nagenietend van de avonturen van deze dag zitten we met de gidsen nog lange tijd om het vuur heen terwijl zij ons trakteren op de beste verhalen uit hun leven in de Okavango Delta. We duiken niet al te laat de tent in, want morgen is het weer vroeg dag. Midden in de nacht wordt ik wakker van enkele vreemde geluiden. Ik hoor olifanten door het nabijgelegen water lopen, de nijlpaarden maken knorrende geluidjes en even later snuffelt er zelfs een leeuw in ons kamp rond. Het is maar goed dat ik niet naar het toilet hoef!

Okavango giraffen

Okavango Linda giraffen

Machtige beesten

Om vijf uur gaat de wekker voor een nieuwe wandelsafari tijdens zonsopgang. De gids bevestigd dat er inderdaad een leeuw langs de tenten liep afgelopen nacht. ’s Morgens heeft hij de leeuwensporen al snel gevonden. We zijn wel avontuurlijk ingesteld dus stemmen we er graag mee in om de sporen te gaan volgen op zoek naar de leeuw. Het grasland is erg ongelijk, de rietstengels erg hoog en scherp en zo nu en dan moeten we zelfs onze schoenen uitdoen om door het water te waden. Als eerste stuiten we op een kudde wildebeesten. Even later zien we ook weer giraffen en zebra’s. Een slang en enkele apen kruisen ook ons pad. We volgen opnieuw het spoor van de leeuw, maar ditmaal zien we een kudde olifanten. Zomaar 15 meter bij ons vandaan staan acht olifanten lekker van een groepje bomen te eten. We kiezen een goed plekje uit en genieten in stilte van mijn favoriete Afrikaanse dier. Je voelt je toch wel nietig zo zittend in het gras kijkend naar deze machtige beesten. Op zo’n moment wil ik echt nergens op de wereld liever zijn dan hier. Helaas of misschien gelukkig zien we de leeuw niet deze ochtend…

Okavango sunset boot

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Botswana!

Lees hier meer informatie over roadtrippen in Botswana!

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!