kamperen

Natuurlijke hoogtepunten tijdens een Botswana roadtrip

De landen Namibië en Botswana worden vaak gecombineerd in dezelfde reis. Zeker als je in Namibië naar de Caprivi-strook gereisd bent, is het eigenlijk niet meer dan logisch via Botswana terug te reizen.

Zo gaaf is een Botswana roadtrip

Hoewel beide landen mooie natuur hebben, zijn er toch ook verschillen. En juist die verschillen maken Botswana de moeite waard!

De natuur is ‘dichterbij’

Anders dan in Namibië staan er langs de wegen in Botswana geen hekken. We zijn de grens tussen deze twee landen in Afrika goed en wel over als we al een grote groep olifanten de weg over zien steken. Een tafereel wat zich in de daaropvolgende dagen enkele keren zou herhalen.

Botswana roadtrip

Ook rondom de campsites zijn er geen hekken. Aangekomen op Senyati Safari Camp zetten we onze 4×4 op een campingplek neer en begeven we ons naar de bar/restaurant van de campsite. Deze is gelegen bij een waterhole. Plotseling horen we getoeter. Er komt een groep olifanten aangestormd die zich tegoed doet aan het water. Opvallend is dat het waterhole niet met een hek van ons en van de campsite gescheiden is. Als de dieren willen, kunnen ze zo tussen de campingplekken door. Bij de waterhole is een soort van bunker in de grond gemaakt, waar je in kunt en waardoor je de dieren van nog dichterbij kunt bekijken. Tof om de dieren van zo dichtbij te zien. Onderstaande foto is met een smartphone gemaakt, zonder zoom!

safari

Dat de natuur op campsites dichterbij is, betekent ook dat we ’s avonds al onze campingspullen opruimen. Voorafgaand aan onze reis hebben we verschillende filmpjes gezien van met name hyena’s die er met campingstoelen vandoor gaan. Ook de schoenen / slippers hebben we in een tasje aan de daktent hangen, omdat ze anders aan de dieren ten prooi vallen. Dat dit een wijs besluit van ons is, horen we later van een Nederlandse. Ze is één schoen kwijt en heeft de ander half aangevreten teruggevonden.

Zandwegen en ‘watercrossings’

In Botswana rijden we achtereenvolgens door Chobe National Park en Moremi Game Reserve. En daar zijn geen asfaltwegen, laat staan gravelwegen. Hier komen de capaciteiten van de 4×4 daadwerkelijk van pas en wordt de auto enkele keren echt op de proef gesteld. Af en toe is het zand erg mul waardoor we daadwerkelijk de lage gearing van de auto moeten aanspreken. Iets wat we ook doen als we ‘watercrossings’ moeten doorkruisen. En toegegeven, dat is best spannend! Zeker als je niet weet hoe diep het water is. De eerste watercrossing die we tegenkomen, is direct een flinke. We besluiten even te wachten en kijken naar bandensporen van andere voertuigen. We zien er weliswaar enkele, maar we hebben er nog geen vertrouwen in.

Gelukkig komt ons vanaf de andere kant van het water een lokale auto tegemoet, die inderdaad bij de bandensporen uit het water komt. De bestuurder stopt naast ons en geeft ons tips. Het komt er op neer exact zijn route, maar dan tegengesteld, te rijden. Dit betekent dat we niet de rechtste weg door het water moeten nemen, maar een boog door de grote waterplas moeten maken. Zouden we recht door het midden gaan, dan komen we vast te staan, zo weet de bestuurder te vertellen. Een dag eerder heeft hij er namelijk al een auto uit moeten trekken, die vast was komen te staan. Na inderdaad met een boog door het water te zijn gegaan, staan we veilig aan de overzijde!

4x4

Toerisme is beperkt en kleinschalig

Botswana is een politiek heel stabiel land, heeft de nodige bodemschatten (met name diamanten) en doet veel aan wildlife- en milieubescherming. Grote delen van het land zijn wildreservaat, waarin de dieren vrij kunnen bewegen. Deze aspecten maken ook dat Botswana geen ruimte heeft, dan wel beschikbaar heeft gesteld, voor massatoerisme. Ze heeft juist ingezet op beperkt, kleinschalig en duurzaam toerisme. Dit blijkt duidelijk uit de campsites waar we komen. Vaak hebben ze maar rond tien plekken, die ruim opgezet zijn. Om de natuur zoveel mogelijk intact te laten, zijn de faciliteiten op de campsites veelal basic. Grappig zijn wel de tuck shops die we af en toe zien op de campsites. Het zijn niet meer dan zeecontainers die verbouwd zijn tot winkeltje voor de noodzakelijke boodschappen. In Maun, één van de grotere plaatsen in Botswana, is het wel toeristischer. Met haar hotels, bars en restaurants en vele activiteiten is het de toegangspoort tot de Okavango Delta.

warning

Groen

Die Delta, waartoe overigens het eerder genoemde Moremi Game Reserve ook behoort, maakt dat een groot deel van Botswana best wel groen is. Niet alleen groen, maar ook moerassig. En dat verklaart de watercrossings weer. Om de Delta goed te kunnen bekijken, vragen we naar de mogelijkheden van een rondvlucht. Dit kan met een vliegtuigje, of met een helikopter. We schrikken een beetje van de prijs, maar strijken over ons hart en doen het toch. En zo zitten we de volgende dag in een vliegtuigje dat ons 45 minuten over de Delta vliegt. Dan pas wordt de omvang er van duidelijk. Bijzonder om kuddes olifanten en nog grotere groepen waterbuffels in de delta te zien.

buffels

Zou jij ook een Botswana roadtrip willen maken?

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Botswana of meer inspiratie voor roadtrippen.

Check hier voor meer informatie over reizen in Afrika!