Uyuni

Tips voor een Roadtrip in Bolivia

Er zijn bestemmingen waar een roadtrip makkelijker is dan in Bolivia. Waar je geen last hebt van de hoogte, slechte wegen en waar wegblokkades en stakingen niet aan de orde van de dag zijn. Maar daar doe je een roadtrip in Bolivia toch voor, het ultieme reisavontuur in een ongekend mooi landschap?! Ik weet zeker dat het onder fanatieke roadtrippers en Dakar-rally liefhebbers inmiddels al is gaan kriebelen.

Praktische tips voor een roadtrip in Bolivia

Het Boliviaanse landschap is indrukwekkend en mega-divers. Je passeert de besneeuwde bergtoppen van de Andes, de dorre hoogvlakte met zijn typische adobe huisjes, lama-en alpaca kuddes, subtropische valleien en cocaplantages. Je kan natuurlijk alles bereizen met het openbaar vervoer en het vliegtuig, maar een roadtrip in Bolivia geeft toch wel dat ultieme gevoel van vrijheid en dat extra vleugje avontuur.

roadtrip in bolivia

1: Verschillende regio’s

Belangrijk is het om te weten dat het land drie natuurlijke hoofdregio’s kent. In het westen van Bolivia ligt het Andesgebergte en verplaats je je voornamelijk over de ‘Altiplano’; de hoogvlakte die zich gemiddeld op 3 à 4000 meter boven zeeniveau bevindt. Het oosten van Bolivia bestaat juist uit laagland, is tropisch en omvat een stuk van het Amazoneregenwoud. Tussen het hooggebergte en het laagland ligt een vruchtbaar gebied met groene valleien en prachtige uitzichten en schommelt van 1000 naar 3000 meter.

Als je een roadtrip maakt door Bolivia moet je rekening houden met het karakter van deze regio’s; de hoogte, het klimaat (het kan ontzettend koud of juist extreem heet en vochtig zijn) en de staat van de wegen. Sommige trajecten, zoals de oude handelsroute van Samaipata naar Sucre en op de zoutvlakte van Uyuni, zijn beter te verkennen tijdens een georganiseerde jeepexcursie.

roadtrip

2: Wegen & navigatie

In Bolivia vind je allerlei soorten wegen; van vierbaanssnelwegen tot oncomfortabele hobbelpaadjes tot aan de beruchte ‘Death Road’ toe. Gelukkig zijn de meeste Boliviaanse trekpleisters goed te bereiken via de nationale routes. Als je off-the-beaten track gaat is de kans groot dat je op typische Boliviaanse wegen terecht komt; bereid je dan alvast voor op een inwendige massage, stofhappen en diepe ravijnen. Zorg dat je voor je trip Google Maps, Maps.Me en Google Translate (als je geen Spaans spreekt) gedownload hebt. Voor datagebruik is het handig een lokaal sim-kaartje te kopen.

Lama

3: Hoogtepunten langs de route 1 en 5

Het nemen van de Ruta Nacional 1 is een prima startpunt voor je roadtrip over geasfalteerde wegen. De RN 1 is 1175 km lang en verloopt over de Altiplano vanaf de grens met Peru naar de grens met Argentinië. De weg begint iets ten zuiden van het Titicacameer. Aan het meer ligt het gezellige stadje Copacabana. Laat je auto hier even staan en maak een boottocht over het intens blauwe meer en spendeer een nachtje in een homestay op een van de eilandjes. Reis je hierna door naar, waarschijnlijk La Paz. Vergeet dan niet je auto te versieren met felgekleurde slingers en te laten zegenen door de priester bij de kathedraal. Nu kan je roadrip echt niet meer stuk!

woestijn

Vanuit Copacabana bereik je in ongeveer 3 ½ a 4 uur rijden (154km) La Paz. In en rondom deze ‘hoogste hoofdstad’ ter wereld is er van alles te doen. Om maar even wat op te noemen: koloniale pleinen, kleurrijke markten en goed nachtleven. De kabelbaan met prachtige uitzichtpunten over de stad, de maanvallei en de Takesi Trail. Je kan ook afdalen naar het dorpje Coroico. Vroeger kon dat alleen via de ‘Death Road’ maar nu is er een prima snelweg om bij dit subtropische oord te komen.

Na deze stop neemt de RN1 je verder naar het zuiden tot je de stad Potosí in het vizier krijgt. Deze stad ligt op zo’n 4.000 meter en claimt de titel van hoogste stad ter wereld. In de zeventiende eeuw was dit een van de grootste en rijkste steden, dankzij de ontdekking van zilver in de Cerro de Potosí, de berg ten zuiden van de stad.

Staat na Potosí de zoutvlakte van Uyuni op het programma, dan moet je de RN1 verruilen voor de Ruta 5. Als het meezit bereik je het stadje Uyuni in 3,5 uur (205km). De surrealistische hagelwitte zoutvlakte die vlakbij ligt, is voor vele reizigers hét Boliviaanse hoogtepunt en maakt je roadtrip in Bolivia zeker onvergetelijk!

Andes

4: Ongemakken tijdens een roadtrip in Bolivia

Bolivia is geen kant-en-klaar toeristenland en dat is er nou nét zo bijzonder aan. Er zijn wel een aantal ‘reis-ongemakken’ – stel je hiervan tevoren op in, laat je terplekke goed informeren en blijf ‘tranquilo’ wanneer het je over komt.

Allereerst moet je hoogteziekte niet onderschatten. Het kan werkelijk iedereen overkomen, je hebt er geen controle over, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen. Zo is het belangrijk om goed te acclimatiseren. Dit houdt in om de hoogte in je reis langzaam op te bouwen, het een stapje rustiger aan te doen, veel water te drinken en goed naar je lichaam te luisteren.

Takesi

Stakingen en wegblokkades zijn heel normaal en frequent. Het is de manier voor Bolivianen om te protesteren wanneer politieke beloftes – denk aan het bouwen van een school, geasfalteerde wegen, aanleggen van waterleidingen etc. – niet worden gerealiseerd. De oplossing is om vanuit het dorp of stad de omringende wegen te blokkeren, net zolang totdat er media-aandacht komt en alsnog een concrete belofte. Wat kun je doen? Maak het een gewoonte om dagelijks te informeren bij de receptie van je ho(s)tel naar de stand van zaken. Als er een staking aangekondigd wordt is het wijs om zo vroeg mogelijk te vertrekken of om je te berusten in je lot.

treinen

Corruptie is iets waar je mee moet leren omgaan. Om het minste en geringste wordt je aan de kant gehaald, er wordt een reden voor een boete gezocht en direct of indirect gevraagd of je terplekke kunt betalen. Je kan heel principieel reageren, maar dat leidt vaak tot urenlange frustraties aan de kant van de weg en een bezoekje aan het lokale politiebureautje. Het makkelijkste is om wat smeergeld paraat te hebben. Houd rekening dat gedurende de feestdagen de smeergeldbedragen iets omhoog gaan.

Bolivia blog

5: Geniet, ervaar en ontdek!

Hopelijk ben je niet ontmoedigd door deze praktische tips, maar juist aangemoedigd en voorbereid. Bolivia is een land wat je echt moet beleven en het zou op ieders bucketlist moeten staan. Tijdens je roadtrip passeer je de meest bizarre en indrukwekkende landschappen en hebt de mogelijkheid overal te stoppen en te verblijven op plekken, waar je normaal niet snel zal komen. Bolivianen zijn vriendelijk, beleefd en zullen je – zeker wanneer je interesse in hun toont – hartelijk verwelkomen. Geniet van deze ultieme roadtrip!

traditie

Wil je weten wat naast mijn tips voor een roadtrip in Bolivia mijn Top-5 Boliviaanse hoogtepunten zijn? Lees dan dit blog. Meer informatie over de Takesi Trail en andere nationale parken in Zuid-Amerika vind je hier.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Bolivia!