Uyuni

Bolivia hoogtepunten – een bestemming voor de échte reiziger!

Bolivia is een reispareltje; zo’n niet kant-en-klaar toeristenland. Bereid je alvast voor op het onvoorziene en op een goede portie avontuur! Om deze reden is het handig je alvast een beetje in te lezen en de hoogtepunten die je wilt gaan bezoeken uit te stippelen. Neem je tijd om Bolivia te ervaren en steek je tijdsplanning flexibel in – beter 1 dagje meer, dan minder.

Onze Bolivia Hoogtepunten

Bolivia telt zo’n 11 miljoen inwoners en is twee keer zo groot als Frankrijk. Het grenst aan Peru, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Chili. Als je een trip door Zuid-Amerika maakt, kun je vanuit deze buurlanden makkelijk Bolivia inreizen. Kies je ervoor om de reis alleen op Bolivia te focussen dan zal je daar absoluut geen spijt van krijgen! Wil je weten wat mijn Bolivia hoogtepunten zijn? Lees dan snel verder…

Bolivia Hoogtepunten

1: Salar de Uyuni (3650m)

Een zoutvlakte die qua oppervlakte een kwart van Nederland beslaat en uit tien miljard ton zout bestaat. Kun je het je voorstellen? Deze surrealistische hagelwitte vlakte is voor vele reizigers de nummer 1 van de Bolivia hoogtepunten. Goede reismaanden voor (amateur)fotografen zijn maart en april. Door de regen ontstaat er een laagje water op de spierwitte ondergrond, waardoor er een spiegeleffect ontstaat. De horizon en de wolken reflecteren en alles lijkt te zweven. Een andere goede reisperiode is van juni t/m oktober, want dan is het droog en zijn de temperaturen aangenamer. Boek een meerdaagse jeeptour en laat je meenemen naar het treinkerkhof, meren met flamingo’s, het zouthotel, het cactus eiland ‘Isla Incahuasi’ en sluit de dag af met een spectaculaire zonsondergang.

zoutwoestijn

2: La Paz (3625m)

Alhoewel Sucre de officiële hoofdstad van Bolivia is, wordt La Paz vaak aangeduid als de hoogste hoofdstad ter wereld. La Paz is levendig, best hectisch en biedt talloze mogelijkheden voor activiteiten. Er zijn goede restaurants, gezellige cafés, kleurrijke straatjes (Calle Jean), een mooie kathedraal (Plaza Murillo) en een heuse heksenmarkt (wees voorbereid op gedroogde kikkers en lama foetussen!). De Teleférico kabelbaan is een recente toevoeging aan de stad en met de drie verschillende routes kun je bijna de hele stad van grote hoogte bekijken. Ben je op zondag in La Paz? In El Alto’s Multifunctional Center komt wekelijks een groep vrouwelijke worstelaars samen voor een ouderwets potje knokken. Deze dames heten de Cholitas en dragen hun traditionele kledij tijdens de worstelpartij.

Degenen die de stad even willen ontvluchten kunnen een korte wandeling maken in het prachtige maanlandschap van Valle de la Luna (30 minuten met lokale bus). Kortom: je zult je geen seconde vervelen in La Paz!

Bolivia

3: Takesi trail

De hikers onder ons kunnen hun hart ophalen tijdens de driedaagse Takesi trail. Vanuit La Paz rijd je naar de verlaten mijn van San Francisco (4200 meter), waar de wandeltocht over eeuwenoude, goed bewaard gebleven Incapaden gaat. Gedurende de tocht zie je het landschap veranderen van ruig hooggebergte met vrijwel geen vegetatie tot een weelderige tropische omgeving. Omdat je overwegend daalt, wordt het ook steeds warmer. In de loop van de derde ochtend bereik je het eindpunt van de trek, het dorpje Yanacachi (2000 m). Waanzinnige ervaring! Meer informatie over de Takesi trail en andere Zuid-Amerikaanse nationale parken lees je hier.

wandelroute

4. Potosi (4067m)

Op ruim 4000 meter boven zeeniveau ligt de hoogste stad van Zuid-Amerika: Potosí. Dankzij de beroemde zilvermijnen van de Cerro Rico (rijke berg) is Potosí een stad met allure, met rijkversierde gebouwen en kerken. De stad is door Unesco tot cultureel monument verklaard. Wil je een bezoek brengen aan de mijnen? Boek dan een tour die door en voor mijnwerkers wordt uitgevoerd en houd rekening met de negatieve impact van de dynamiet demonstraties en dat betreden van de mijn niet geheel ongevaarlijk is.

mijnbouw

5: Titicacameer (3800m)

Het Titicacameer (8340 km²) is het hoogst bevaarbare meer ter wereld en ligt op de grens van Bolivia en Peru. Op kleine eilandjes en langs de oever leven de Uros- en Aymarastammen in rieten- of adobe huisjes. Een van de populairste stadjes aan het meer is Copacabana. Het heeft een levendige sfeer door de gekleurde straatjes, bohemien cafés en hipp(i)e backpackers die van of naar een ‘full moon rave party’ gaan. De kathedraal is zeker een bezoek waard; want in de naam van de maagd van Copacabana zegent de priester de file van prachtig versierde auto’s met een voorspoedige reis, weinig onderhoudsreparaties en tegen roekeloos rijgedrag. Vanuit Copacabana kun je de boot nemen naar Isla del Sol (eiland van de zon) en Isla de la Luna (eiland van de maan). Je kunt hier wandelen langs oude Incaruïnes en hebt schitterende uitzichten op het meer en de witte bergtoppen.

Lama

Tips Bolivia hoogtepunten:

  • Voorkom hoogteziekte door een rustige opbouw qua hoogte. Hoe meer tijd je neemt om te acclimatiseren, hoe kleiner de kans op hoogteziekte is. Drink daarnaast veel water en vermijd (zeker de eerste dagen) alcohol.

  • Stakingen zijn aan de orde van de dag; informeer dagelijks en indien er gestaakt gaat worden probeer in de vroege dageraad te vertrekken of berust je in je lot.

  • Laagjeskleding, een winddichte regenjas en wandelschoenen zijn essentieel.

Zit je aan een roadtrip te denken in Bolivia? Lees dan dit blog met praktische tips.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Zuid-Amerika!

Kijk hier voor meer reisinspiratie en Bolivia hoogtepunten!

Kopfoto copyright by Sifan Liu