bloggen

Over reisbloggen, persreizen en meer gratis zaken

Voor veel lezers en volgers van Traveljunks lijkt het haast wel alsof wij continue op reis zijn en dat vooral ook vaak gratis doen. Niets is minder waar, want ook wij hebben allemaal een baan en bekostigen onze reizen voornamelijk uit eigen beurs. Toch krijgen we vaak vragen over persreizen en gratis reisspullen. “Hoe zit dat nou?”

Persreizen en gratis reisspullen

Wanneer ik met andere reizigers het thema reisbloggen bespreek, dan bespeur ik vaak het vooroordeel dat wij toch alles maar gratis krijgen. Toch kan ik je zeggen dat daar helemaal niets van waar is en dat ik zo goed als elke lange en korte reis zelf bekostig. “Maar hoe zit het dan met die persreizen en al die gratis reisspullen voor reisbloggers?”

Werk en waardering

Laten we vooropstellen dat je, naarmate je blog groeit, steeds vaker een aanbod voor een eventuele samenwerking krijgt. Het gaat van kleine dingetjes als online fotoboeken testen tot het maken van persreizen. Dat klinkt erg leuk en verlokkend, maar door ervaring ga je het na een tijdje anders bekijken. Waarom zou ik voor een product van 30 euro een halve of hele dag werk gaan verrichten? Je moet testen, foto’s maken en een review schrijven. Tel daar de communicatie met de aanbieder van het product er nog eens bij op en je zit al snel aan meer werkuren dan je lief is. Als beginnend blogger zijn dit natuurlijk de leuke dingen, omdat je opgemerkt wordt en ze interesse in jou en je blog tonen. Die waardering is zeker leuk en motiveert je als blogger natuurlijk enorm.

persreizen

Afspraken en vereisten

Ook persreizen zijn vaak leuke mogelijkheden voor fijne samenwerkingen. Wanneer je gratis op reis mag, dan is dat toch een top deal?! Wellicht is de aangeboden reis niet helemaal jouw ding en stellen de opdrachtgevers eisen waaraan jij niet kan of wil voldoen. Hoeveel is het voor nop gekregen tripje dan nog waard? Denk bijvoorbeeld aan eisen m.b.t. copyright van tekst en beeldmateriaal, of aan de uren die je van huis bent en geen betaald werk hebt. Heb je nog een baan erbij, dan moet je er wellicht verlof voor opnemen. Heeft de persreis een programma dat je persoonlijk nooit zou boeken? Waarom zou je het dan doen? Allemaal zaken waar men vaak niet over nadenkt. Persreizen zijn ook niet alleen maar pleziertrips, het is namelijk vaak hard werken. Geboden programma’s zijn veelal overvol en ondertussen moet je regelmatig posten op je social media kanalen. It’s all part of the deal!

Mijn manier van reizen

Hoe ik met Traveljunks in dit verhaal sta? Reisspullen worden alleen aangenomen als deze echt gebruikt gaan worden en ze anders sowieso aangeschaft zouden worden. Denk aan een rugzak of powerbank. Wat moet ik met een derde of vierde backpack of powerbank? Omdat het gratis is maakt het niet uit dat de spullen op zolder stof liggen te vangen? Ook de prijs van het product doet er niet toe. Ik heb wel eens een hoofdlamp van en paar tientjes getest, omdat ik die toevallig toch net nodig had. Natuurlijk vind ik het leuk als ik het aangeboden krijg, maar ik blijf het waarschijnlijk in de meeste gevallen afslaan. Net als bij de persreizen. Het moet passen bij de site, dus niet vanwege het gratis aangeboden krijgen. Ik reis op mijn manier, naar een door mij gekozen bestemming, in de periode die mij het best uitkomt. Wanneer een reisorganisatie op mijn reis wil meeliften, dan is dat zeker bespreekbaar. Vaak blijkt dit ook de beste resultaten te geven. Win-win voor alle partijen dus!

Data

Ondankbaar

Is het valse arrogantie of is het ondankbaarheid van mijn kant? Natuurlijk wil ik niets liever dan reizen, maar zoals geschreven, op de manier die bij mij past. Wellicht klinkt een wellness-weekend jou leuk in de oren, maar mijn ding is het gewoonweg niet. Daar komt bij dat ik niet oneindig verlof kan aanvragen, dus ken ik ook daar een zekere beperking. Maar weet je wat voor mij ook telt? Oprechtheid. Ik wil alleen producten testen die ik echt nodig heb en gebruik tijdens het reizen. Verder wil ik reizen zoals ík dat wil en zal ik me niet aanpassen aan iets wat niet bij me past. Zo zal ook de beoordeling of het verslag zijn van het geteste product of de gemaakte trip. Als ik weet dat het niet mijn ding is, dan geef ik dat meteen aan. Het moet natuurlijk wel leuk blijven!

Eerlijk naar je lezers

Omdat ik altijd eerlijk wil schrijven, zou het niet fair zijn om vooraf te weten dat het aangebodene geen eerlijke kans in het artikel zal krijgen. Ik zal dus niet instemmen, alleen omdat het gratis is. Ook wil ik kunnen schrijven over mindere ervaringen, want welke lezer heeft iets aan onwerkelijke informatie? Ondanks deze manier van werken hebben we de afgelopen jaren enkele zeer goede contacten weten op te bouwen en hebben we tal van mooie samenwerkingen aan kunnen gaan. Eerlijkheid naar je lezers en opdrachtgevers wordt uiteindelijk echt wel beloond!

Kijk hier voor meer reisinspiratie!