Over reisbloggen, persreizen en meer gratis zaken

Voor veel lezers en volgers van Traveljunks lijkt het haast wel alsof wij continue op reis zijn en dat vooral ook vaak gratis doen. Niets is minder waar, want ook wij hebben allemaal een baan en bekostigen onze reizen voornamelijk uit eigen beurs. Toch krijgen we vaak vragen over persreizen en gratis reisspullen. “Hoe zit dat nou?”

Persreizen en gratis reisspullen

Wanneer ik met andere reizigers het thema reisbloggen bespreek, dan bespeur ik vaak het vooroordeel dat wij toch alles maar gratis krijgen. Toch kan ik je zeggen dat daar helemaal niets van waar is en dat ik zo goed als elke lange en korte reis zelf bekostig. “Maar hoe zit het dan met die persreizen en al die gratis reisspullen voor reisbloggers?”

Werk en waardering

Laten we vooropstellen dat je, naarmate je blog groeit, steeds vaker een aanbod voor een eventuele samenwerking krijgt. Het gaat van kleine dingetjes als online fotoboeken testen tot het maken van persreizen. Dat klinkt erg leuk en verlokkend, maar door ervaring ga je het na een tijdje anders bekijken. Waarom zou ik voor een product van 30 euro een halve of hele dag werk gaan verrichten? Je moet testen, foto’s maken en een review schrijven. Tel daar de communicatie met de aanbieder van het product er nog eens bij op en je zit al snel aan meer werkuren dan je lief is. Als beginnend blogger zijn dit natuurlijk de leuke dingen, omdat je opgemerkt wordt en ze interesse in jou en je blog tonen. Die waardering is zeker leuk en motiveert je als blogger natuurlijk enorm.

persreizen

Afspraken en vereisten

Ook persreizen zijn vaak leuke mogelijkheden voor fijne samenwerkingen. Wanneer je gratis op reis mag, dan is dat toch een top deal?! Wellicht is de aangeboden reis niet helemaal jouw ding en stellen de opdrachtgevers eisen waaraan jij niet kan of wil voldoen. Hoeveel is het voor nop gekregen tripje dan nog waard? Denk bijvoorbeeld aan eisen m.b.t. copyright van tekst en beeldmateriaal, of aan de uren die je van huis bent en geen betaald werk hebt. Heb je nog een baan erbij, dan moet je er wellicht verlof voor opnemen. Heeft de persreis een programma dat je persoonlijk nooit zou boeken? Waarom zou je het dan doen? Allemaal zaken waar men vaak niet over nadenkt. Persreizen zijn ook niet alleen maar pleziertrips, het is namelijk vaak hard werken. Geboden programma’s zijn veelal overvol en ondertussen moet je regelmatig posten op je social media kanalen. It’s all part of the deal!

Mijn manier van reizen

Hoe ik met Traveljunks in dit verhaal sta? Reisspullen worden alleen aangenomen als deze echt gebruikt gaan worden en ze anders sowieso aangeschaft zouden worden. Denk aan een rugzak of powerbank. Wat moet ik met een derde of vierde backpack of powerbank? Omdat het gratis is maakt het niet uit dat de spullen op zolder stof liggen te vangen? Ook de prijs van het product doet er niet toe. Ik heb wel eens een hoofdlamp van en paar tientjes getest, omdat ik die toevallig toch net nodig had. Natuurlijk vind ik het leuk als ik het aangeboden krijg, maar ik blijf het waarschijnlijk in de meeste gevallen afslaan. Net als bij de persreizen. Het moet passen bij de site, dus niet vanwege het gratis aangeboden krijgen. Ik reis op mijn manier, naar een door mij gekozen bestemming, in de periode die mij het best uitkomt. Wanneer een reisorganisatie op mijn reis wil meeliften, dan is dat zeker bespreekbaar. Vaak blijkt dit ook de beste resultaten te geven. Win-win voor alle partijen dus!

Data

Ondankbaar

Is het valse arrogantie of is het ondankbaarheid van mijn kant? Natuurlijk wil ik niets liever dan reizen, maar zoals geschreven, op de manier die bij mij past. Wellicht klinkt een wellness-weekend jou leuk in de oren, maar mijn ding is het gewoonweg niet. Daar komt bij dat ik niet oneindig verlof kan aanvragen, dus ken ik ook daar een zekere beperking. Maar weet je wat voor mij ook telt? Oprechtheid. Ik wil alleen producten testen die ik echt nodig heb en gebruik tijdens het reizen. Verder wil ik reizen zoals Γ­k dat wil en zal ik me niet aanpassen aan iets wat niet bij me past. Zo zal ook de beoordeling of het verslag zijn van het geteste product of de gemaakte trip. Als ik weet dat het niet mijn ding is, dan geef ik dat meteen aan. Het moet natuurlijk wel leuk blijven!

Eerlijk naar je lezers

Omdat ik altijd eerlijk wil schrijven, zou het niet fair zijn om vooraf te weten dat het aangebodene geen eerlijke kans in het artikel zal krijgen. Ik zal dus niet instemmen, alleen omdat het gratis is. Ook wil ik kunnen schrijven over mindere ervaringen, want welke lezer heeft iets aan onwerkelijke informatie? Ondanks deze manier van werken hebben we de afgelopen jaren enkele zeer goede contacten weten op te bouwen en hebben we tal van mooie samenwerkingen aan kunnen gaan. Eerlijkheid naar je lezers en opdrachtgevers wordt uiteindelijk echt wel beloond!

Kijk hier voor meer reisinspiratie!

 • Blog
 • Over reisbloggen, persreizen en meer gratis zaken


Reacties (17)

 • Amen zeg ik. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin ook nog wel eens de mist ben ingegaan toen ik voor het eerst een aanbieding kreeg. Maar inmiddels is dat allemaal wel anders geworden. Persreizen zijn leuk maar inderdaad vaak hard werk en alleen interessant als het ook echt past. Ik krijg tegenwoordig nog wel eens de combinatie fotografie en reis wat dan weer veel interessanter is, aangezien het dan ook daadwerkelijk werk is (en betaald wordt)
  Gelukkig zijn er inderdaad ook nog echt leuke samenwerkingen en niet alleen maar die telefoonhoesjes, powerbanks en fotoalbums!

  • Dank je! Ik neem echt zo goed als niets meer aan. Laats kwam wel nog een leuke persreis voorbij, maar die moest ik vanwege logistieke redenen afzeggen. Om 03:45u op Schiphol meeten is voor een Limbo niet echt handig πŸ˜‰

 • Oooh zo herkenbaar dit! Persreizen klinken leuk, maar ze zijn totaal niet mijn ding. Zeker niet als je met een groep gaat 😜 Ik plan mijn eigen reizen wel. Mijn vakantiedagen zijn me echt iets te kostbaar.

 • Halleluja! Zo herkenbaar! En leuk om van je te lezen. Een paar jaar terug vond ik het jammer dat ik nog nooit voor een persreis gevraagd was, maar nu, serieus… ik in een groep hele dagen op pad… Ik besteed mijn vrije dagen liever anders. Gratis producten die ik ook echt gebruik of nodig heb, vind ik wel altijd leuk om uit te proberen. Maar zoals je het beschrijft qua tijdsinvestering om tot een review te komen, zo had ik er nog niet over nagedacht. Ik merk wel dat wanneer ik ‘moet’ schrijven, de inspiratie een stuk lager is wat het schrijven minder leuk maakt.

  • Ja, dat heb ik ook. Ik schrijf wel eens een stukje als opdracht, maar daar krijg je automatisch een wat ‘koelere’ toon. Tjah, en gratis producten. Ik had inmiddels mijn hele huis met wereldkaarten kunnen volhangen πŸ˜‰

 • Goed geschreven Robert! Ik denk dat eerlijkheid juist heel goed is. Ik ben zowel als freelancer en als reisblogger heel dankbaar voor het leven dat ik dankzij mijn werk kan leiden, maar het is wel degelijk werken. Veel mensen snappen misschien niet waarom je een “gratis reis” zou afstaan, maar gelukkig is het een onderwerp waar je ook met veel reisbloggers lekker over kunt babbelen. ;p

  • Dank je! Ja, ik weet dat niet iedereen mijn mening deelt en veel reisbloggers het gratis tΓ© verlokkend vinden. Ik kan wel wat meer picky zijn, want ik hoef er niet van te leven. Dat scheelt natuurlijk ook best πŸ˜‰

 • Jeuj, heel herkenbaar Robert! Al is het begrip ‘gratis’ natuurlijk ook niet helemaal juist, we werken natuurlijk wel voor een product of reisje. Hoe vaak ik niet van een collega heb gehoord ‘oh, dan schrijf ik ook wel even een tekstje’. Aaah! Groepsreizen zijn niet aan mij besteed, dus zo ga ik zeker niet graag op persreis. Is er iets te regelen met een accommodatie voor ons zelf in elkaar getimmerde reisje, dan is dat natuurlijk altijd goed. Net als een fijne reistas. Maar nee, een huis vol wereldkaarten hoe ik ook niet πŸ˜‰

 • Fijn dit soort artikelen! Waarde en transparantie binnen werk is zo belangrijk, maar er zijn helaas ook veel freelancers en reisbloggers die er flink mee aan de haal gaan. Dat maakt de creatieve sector al lange tijd een moeilijk markt. Jammer, maar fijn dat er ook nog mensen zijn die er anders in staan πŸ™‚

 • Wat een fijn artikel en erg herkenbaar 😊 Het ergste vind ik nog dat bedrijven alleen korting willen geven op een artikel dat je kunt reviewen, en dan verwachten dat dat een goede deal is. Ik ga ook alleen in op samenwerkingen die passen bij mij en mn blog, eerlijkheid voor alles πŸ‘

 • Verfrissend om te lezen, als beginnend blogger van vakantiemetpubers.nl probeer ik te leren van de ‘grote’ jongens. Ik ga me niet blindstaren op persreisjes en andere dingetjes, gewoon stug doorgaan op mijn manier. Veel dank hiervoor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Β© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden