off the beaten track

Is off the beaten track reizen een utopie geworden?

Ken jij van die reizigers die vaak over off the beaten track reizen praten? Mainstream reizen of backpacken gaat ze vaak niet ver genoeg, want ze willen ’s werelds onbegane paden ontdekken. Wat is dat off the beaten track reizen en in hoeverre kun je dat tegenwoordig nog in de praktijk omzetten? Is deze reiswens een utopie geworden?

Utopisch off the beaten track reizen

Ik krijg vaker de vraag of reizen voor het internet tijdperk veel anders was dan tegenwoordig. Dat het voor een groot deel een compleet andere ervaring was mag duidelijk zijn. Contact met het thuisfront was marginaal en afhankelijk van je locatie als reiziger. Verder waren in die tijd de verrassingen van bezochte plekken vele malen groter. Natuurlijk had je toen ook gedrukte reisgidsen en documentaires op tv, maar dat liet nog veel verbeelding bij de reiziger open. Gevoelsmatig van de gebaande paden reizen was zo’n voordeel van het reizen voor internet zijn intrede deed.

persreizen

Expeditie

Van de gebaande paden, ook off the beaten path genoemd, is voor veel reizigers de ultieme droom als het op het ontdekken van de wereld aankomt. Door onbeschreven niemandsland reizen of een weg banen door niet ontdekt ruig gebied. Allemaal wensen die je als reiziger graag eens in vervulling ziet gaan. Kan dat tegenwoordig nog? Ik ben van mening dat we die tijd hebben gehad en dat er haast geen plek meer onbeschreven is. Mochten dergelijke plekken nog bestaan, dan is die voor het gros van de reiziger niet bereikbaar en zou je haast een expeditie moeten ondernemen om het te bezoeken. Denk hierbij aan delen midden in een jungle als de Amazone, of berggebieden in het midden van een groot massief in arctische gebieden. Niet meteen onontdekt, maar dat voor doorsnee reizigers onbekend gebied blijft.

Digitale revolutie

De wens om als een David Livingstone of Marco Polo door onbekend gebied te gaan reizen kunnen we met z’n allen maar beter meteen vergeten. Natuurlijk zijn hier en daar nog wel plaatsen die toeristisch onbeduidend zijn, of gewoonweg niet werkelijk bereikbaar zijn. Ondanks dat heb ik ook vóór het grote internet nooit het gevoel gehad dat je letterlijk off the beaten track zou kunnen gaan reizen. Alles wat je vanuit je woonkamer bedenkt aan de hand van een gids of documentaire is toch al een keertje bezocht. Ondanks dat voelde het vóór de digitale revolutie op zijn tijd wel bij vlagen zo. Ik zocht het niet op, maar begaf me wel eens op een plek waar ik voorheen geen weet van had. Noch de naam kende ik, maar ook de locatie was op dat moment niet duidelijk. Dat zou tegenwoordig met smartphones en GPS echt niet meer kunnen gebeuren.

off the beaten track

Ontdekkingsreiziger

Het is voor mij ook vreemd dat in sommige reisgidsen tips en locaties van off the beaten track met route en al worden beschreven. Misschien haal ik met mijn letterlijk nemen van het begrip de romantiek uit het idee, maar toch, het blijft voor mij een vreemde uitdrukking. Of ik nooit de behoefte heb gehad om van de gebaande paden af te gaan met reizen? Natuurlijk wel. Tegenwoordig waarschijnlijk meer dan vroeger. Waarom? Omdat tegenwoordig alles bekend is en dat je vaak minimaal één iemand kent die op de door mij gewenste locatie is geweest. Tjah, dat was het dan, met die avontuurlijke plannen van me om onbekend gebied te bezoeken. Ik hoef geen ontdekkingsreiziger te zijn, maar wat minder toeristische gebieden hebben steeds meer mijn voorkeur gekregen.

Off the beaten track ervaring

Haal ik andere reizigers uit hun droom als ze over het grote avontuur mijmeren? Natuurlijk niet. Laat iedereen in zijn of haar waarde en verpest het romantische denkbeeld wat de reis betreft niet. Tijdens het reizen zal men vroeg of laat zelf ervaren dat het een haast onmogelijke opgave is. Uiteraard zal ik iemand die te zeer koketteert met zijn “ik reis altijd off the beaten track” van repliek dienen, want aan onnodig aandikken heb ik best een hekel. Nu is het nog steeds de vraag of off the beaten track reizen een utopie is geworden? Nee hoor. Ga op reis door een land en ga van de bekende routes af. Bezoek bijvoorbeeld de niet of minimaal benoemde plaatsen in de reisgidsen en laat je verrassen door het onbekende. Ik denk dat je dan nog best een off the beaten track ervaring zou kunnen hebben!

Lees hier hoe toeristische hysterie elke droomplek verwoest.

Lees hier over de optische bubbel van Instagram.

Check hier voor meer blogs over reizen.