Trevi

Wanneer kwantitatief reizen boven kwalitatief reizen staat

Iedereen lijkt tegenwoordig te reizen naar verre bestemmingen, al lijkt kwantitatief reizen heden ten dage steeds belangrijker te zijn dan kwalitatief reizen. Vooral onder jeugdige reizigers bespeur ik een trend van afraffelen van must see lijstjes en haastig afvinken van toeristische highlights. De must om te laten zien dat jij ook op die speciale bestemming bent geweest is de grote aanjager van dit verschijnsel en lijkt het enige te zijn wat nog telt.

Waarom zou je kwantitatief reizen?

Laat ik beginnen met te melden dat ik iedereen zijn plezier gun en dat elke reiziger vrij is om op zijn of haar manier te reizen. Toch is de vluchtigheid en de vaak lijkende desinteresse mij regelmatig een doorn in het oog. Waarom nooit meer naar een land terug gaan? Omdat je dat stempeltje al hebt? Waarom zoveel mooie gebieden of toffe steden in een relatief korte tijd bezoeken, zonder dat je er echt van kunt genieten? Dat genieten lijkt men vaak achteraf op de diverse social media kanalen te doen. Net zoiets als achteraf de foto’s bekijken om te zien waar je tijdens je reis zoal bent geweest..

toerisme

Look at me cultuur

Als landen tellen je hoogste doel is, dan is dan uiteraard puur en alleen jouw beslissing. Toch vraag ik me telkens weer bij dergelijke gedachtegangen of meldingen af wat je in hemelsnaam bezielt. Bij onze Facebook-posts over mooie bestemmingen en leuke reizen verschijnen herhaaldelijk opmerkingen als “zullen we dat ook meepikken” of “misschien lukt het dit ook af te vinken”. Gaat het dan om de schoonheid van de plek te ervaren, of wil je gewoon kunnen zeggen dat jij er ook bent geweest? Ik begrijp die massale haast niet en al helemaal niet de look at me & check where I am cultuur.

Zuid-Amerika in twee weken

Wat zijn je herinneringen aan de plekken die je bezocht? Heb je er goed van kunnen genieten? In veel gevallen kunnen ze niet eens echt iets over een bezochte plek vertellen. Ik heb ooit een reiziger meegemaakt die tijdens een tussenstop een natuurpark in Patagonië, een gebied zo groot als België, in een halve dag wilde ontdekken. Hij had 10 Zuid-Amerikaanse hoogtepunten in twee weken gepropt. Trots vertelde hij hoeveel landen hij al had bezocht, hoeveel vluchten hij in die twee weken maakte en wat voor een enorme wereldreiziger ze hem thuis vonden. Mijn gedachten over het hoe en wat van zijn reis heb ik maar voor me gehouden..

kwantitatief reizen

Zoveel mogelijk landen

Waar het precies aan ligt weet ik niet. Het zal wel bij de tijd van nu horen. De hele mikmak moet snel, alles moet maar mogelijk zijn en iedereen moet van jou en je geweldige leven getuige zijn. Het lijkt wel of iedereen de ander wil aftroeven en vooral met zoveel mogelijk bezochte landen wil pochen. Hoe lang en op welke manier je de landen bezocht doet er niet echt toe, als het er maar veel zijn en je overal met je kop op de foto staat. Social media werkt dit verschijnsel volgens mij nog het meest in de hand en versterkt de motivatie om het te móéten delen met de wereld.

Geweldige ikke

Ik heb al vaker laten vallen dat ik de huidige reistrends niet altijd begrijp. Neem bijvoorbeeld die narcistisch lijkende Instagrammers, die alleen geïnteresseerd zijn in het laten zien waar zij zijn, maar de omgeving alleen als decor voor hun geweldige ikke willen gebruiken. Maak verdomme eens een foto zonder dat jij op dat verrekte plaatje staat en laat je volgers zien hoe mooi de wereld echt is. Toon ook eens die prachtige bergen, de authentieke dorpjes of fotogenieke stranden, zonder dat jouw ego het beeld verpest. Dat is wat ik graag wil zien. Maar graag zonder jou!

reisfoto

Toch kwantitatief reizen?

De ikke cultuur van tegenwoordig voedt m.i. de honger naar veel en snel. De trend van gejaagd reizen is in mijn beleving een treurig verschijnsel. Hoe het ook zij, dompel je eens een keer onder in de cultuur van een land of ga eens terug naar een plek die je zo positief in je geheugen hebt. Reis niet om een getal naar grote hoogte te laten oplopen, maar reis om de mooie ervaringen en om te genieten van de bestemmingen die je echt hebt leren kennen. Kwantitatief reizen ziet er misschien goed uit als het om pure cijfers gaat, maar de vele ervaringen en ontmoetingen tijdens het reizen zijn echt een heel stuk belangrijker. Wat denk jij?

Check meer inspirerende reisblogs over leuke en minder leuke reiszaken, of kijk hier voor meer reisinspiratie.