reisfoto

De optische reisbubbel van Instagram

Volg jij ze ook? Van die instagrammers die je lekker laten wegdromen met perfecte plaatjes van de meest fantastische bestemmingen? De populairste Instagram travel accounts worden door duizenden reizigers gevolgd en zijn inspiratie voor wellicht net zoveel dromers. De grote instagrammers lijken de hedendaagse idolen van die moderne vakantiekiekjes te zijn.

De gefilterde wereld van Instagram

Iedereen kent die dromerige plaatjes van spectaculaire locaties met mooie mensen in vrolijk gekleurde outfits wel. Dames die in zwierige bloemenjurkjes op de meest onmogelijke plekken lijken te dansen en galant de bijzondere vintage hoed op hun hoofd gedrukt houden. De vrolijkheid spat er vanaf en het hele frame lijkt het woord ‘genieten’ uit te schreeuwen. Wat kijken we toch graag naar deze bijzondere vertoningen en wat volgen we de accounts toch massaal.

Selfies & acrobaten

Tijdens onze laatste reis door Zuidoost-Azië waren we getuige van een merkwaardig verschijnsel. Uiteraard hadden we op meerdere toeristische plekken de in de ruimte lullende vloggers met selfiesticks al gezien. Verder waren we getuige van ontelbare spectaculaire poses en onmogelijke houdingen van honderden toeristen die allemaal diezelfde unieke grappige foto wilden maken. Ja, het leek af en toe op de warming up voor een vloeroefening op de olympische spelen. Zelden aanschouwde ik zo’n meute zichzelf voor aap zettende toeristen als bij de fonteinen van Singapore’s Marina Bay en de tempels van Angkor. Misschien is dit gedrag wel de reden dat er in de betreffende landen zo’n aanbod aan massages is. Ja, die wannabe acrobaten en Instagram-helden moeten toch voor het avondeten weer uit de knoop worden gehaald. Met zulke oude botten nog dergelijke capriolen uithalen is niet niks hoor. Maar ja. Wat weet ik er nou van..?!

Instagram

Getuite smoeltje

Toch was het freule bij de pagoda op de top van Mandalay Hill in Myanmar het toppunt van onze reis onlangs door dit fantastische land. Gewapend met statief, twee selfiesticks en diverse fototoestellen stormde ze vanuit een taxi als een bezetene naar de ingang. In een rap tempo wist ze zorgvuldig gekozen plekken te bereiken, die ze als achtergrond voor haar geweldige ikke nodig had. Ik heb nog nooit zoveel onnozelheid op naaldhakjes gezien. Binnen enkele minuten maakte ze met gemak honderden selfies, waarbij ze met de voor haar meest zwoele blik in de vele lenzen keek. Jeetje, was dit niet een Boeddhistische tempel?? Na haar fifteen minutes of fame maakte ze in de brandende zon nog een sprintje naar een partijtje zuilen. Ze moest uiteraard nog eens ‘lekker’ op de gevoelige plaat met in de achtergrond die monnik die er toevallig net liep.. Als die laag plamuur maar niet door het zweet van haar getuite smoeltje loopt, dacht ik nog.

Instragram ster

En ik maar denken dat ik die bijzondere plekken altijd heb gemist. Nee hoor. Bovengenoemde Instagram ster heeft meer gemist dan ik, want na het salvo aan foto’s vertrok ze weer rap. Zonder dat ze de pagoda of het prachtige uitzicht ook maar een blik waardig gunde. Ach, het geeft niets. Als men maar hashtag #amazingmewashere aan het zoveelste Instagrammetje kan hangen. Dat telt toch ook? Toch?! Ik had er nog nooit een in actie gezien, maar misschien was dit dametje ook wel een extreem verkeerd voorbeeld voor de iets of wat sceptische observator in mij. Toch vraag ik me nog steeds wel eens af hoe bepaalde foto’s tot stand komen. Boven op een haast onmogelijk bereikbare bergtop op je hippe pumps of kekke laarsjes, vrolijke hoedje en fleurig zwierend jurkje in een olijke pose op de plaat. Hoe doe je dat toch? Zonder dat die kofferlading met diverse outfits en hiking gear op de uiterst krappe bergtop op je Instagram-kunstwerk te zien is..?!

reisfoto's

Selfiesucker

Natuurlijk gebruik ik voor Traveljunks ook een Instragram account. In het begin deed ik het alleen voor de handige filtertjes, maar ondertussen gebruik ik het ook tijdens het reizen. Het is leuk om foto’s te delen met volgers, maar meer is het voor mij dan ook niet. Waarschijnlijk zal het nooit echt mijn medium worden. Waarom? Ik word met enige regelmaat op mijn timeline geconfronteerd met de optische bubbel die Instagram is. Populaire Instagrammers die elkaar vrolijk na apen met ‘originele’ poses en ‘dromerige’ settings en zich een slag in de rondte filteren om het geheel nog onwerkelijker te laten ogen. Nooit zie je een bezwete kop of ongeschminkte bakkes en altijd lieflijke meisjes, op onmogelijke plekken, in outfits die je normaal voor het loungen in een Bloemendaalse strandtent zou aantrekken. Allemaal voor die begeerde hashtag knallers. Voor deze look at me cultuur ben ik waarschijnlijk te oud. Ik ga wel een stukje achter de selfiesucker naar al het echte moois kijken.

Normale foto’s

Uiteraard zijn er ook Instagram accounts van reizigers die zeer succesvol zijn met normale foto’s. Heel veel gelukkig, waarvan enkele van mijn favorieten gewoon uit Nederland en België komen. O ja, ik filter ook wel eens en sta ook wel eens zelf met m’n smoel op een foto. Maar liever niet teveel. Ik wil de wereld laten zien zoals ik ‘m zie en zoals de plekken er in het echt uitzien. Gewoon zonder poeha en andere toeters en jurkjes. Of zoiets..

Kijk hier voor meer blogs, reisinspiratie en onnozelheid!

Check ook deze blog over reizende Instagrammers.