De optische reisbubbel van Instagram

Volg jij ze ook? Van die instagrammers die je lekker laten wegdromen met perfecte plaatjes van de meest fantastische bestemmingen? De populairste Instagram travel accounts worden door duizenden reizigers gevolgd en zijn inspiratie voor wellicht net zoveel dromers. De grote instagrammers lijken de hedendaagse idolen van die moderne vakantiekiekjes te zijn.

De gefilterde wereld van Instagram

Iedereen kent die dromerige plaatjes van spectaculaire locaties met mooie mensen in vrolijk gekleurde outfits wel. Dames die in zwierige bloemenjurkjes op de meest onmogelijke plekken lijken te dansen en galant de bijzondere vintage hoed op hun hoofd gedrukt houden. De vrolijkheid spat er vanaf en het hele frame lijkt het woord ‘genieten’ uit te schreeuwen. Wat kijken we toch graag naar deze bijzondere vertoningen en wat volgen we de accounts toch massaal.

Selfies & acrobaten

Tijdens onze laatste reis door Zuidoost-Azië waren we getuige van een merkwaardig verschijnsel. Uiteraard hadden we op meerdere toeristische plekken de in de ruimte lullende vloggers met selfiesticks al gezien. Verder waren we getuige van ontelbare spectaculaire poses en onmogelijke houdingen van honderden toeristen die allemaal diezelfde unieke grappige foto wilden maken. Ja, het leek af en toe op de warming up voor een vloeroefening op de olympische spelen. Zelden aanschouwde ik zo’n meute zichzelf voor aap zettende toeristen als bij de fonteinen van Singapore’s Marina Bay en de tempels van Angkor. Misschien is dit gedrag wel de reden dat er in de betreffende landen zo’n aanbod aan massages is. Ja, die wannabe acrobaten en Instagram-helden moeten toch voor het avondeten weer uit de knoop worden gehaald. Met zulke oude botten nog dergelijke capriolen uithalen is niet niks hoor. Maar ja. Wat weet ik er nou van..?!

Instagram

Getuite smoeltje

Toch was het freule bij de pagoda op de top van Mandalay Hill in Myanmar het toppunt van onze reis onlangs door dit fantastische land. Gewapend met statief, twee selfiesticks en diverse fototoestellen stormde ze vanuit een taxi als een bezetene naar de ingang. In een rap tempo wist ze zorgvuldig gekozen plekken te bereiken, die ze als achtergrond voor haar geweldige ikke nodig had. Ik heb nog nooit zoveel onnozelheid op naaldhakjes gezien. Binnen enkele minuten maakte ze met gemak honderden selfies, waarbij ze met de voor haar meest zwoele blik in de vele lenzen keek. Jeetje, was dit niet een Boeddhistische tempel?? Na haar fifteen minutes of fame maakte ze in de brandende zon nog een sprintje naar een partijtje zuilen. Ze moest uiteraard nog eens ‘lekker’ op de gevoelige plaat met in de achtergrond die monnik die er toevallig net liep.. Als die laag plamuur maar niet door het zweet van haar getuite smoeltje loopt, dacht ik nog.

Instragram ster

En ik maar denken dat ik die bijzondere plekken altijd heb gemist. Nee hoor. Bovengenoemde Instagram ster heeft meer gemist dan ik, want na het salvo aan foto’s vertrok ze weer rap. Zonder dat ze de pagoda of het prachtige uitzicht ook maar een blik waardig gunde. Ach, het geeft niets. Als men maar hashtag #amazingmewashere aan het zoveelste Instagrammetje kan hangen. Dat telt toch ook? Toch?! Ik had er nog nooit een in actie gezien, maar misschien was dit dametje ook wel een extreem verkeerd voorbeeld voor de iets of wat sceptische observator in mij. Toch vraag ik me nog steeds wel eens af hoe bepaalde foto’s tot stand komen. Boven op een haast onmogelijk bereikbare bergtop op je hippe pumps of kekke laarsjes, vrolijke hoedje en fleurig zwierend jurkje in een olijke pose op de plaat. Hoe doe je dat toch? Zonder dat die kofferlading met diverse outfits en hiking gear op de uiterst krappe bergtop op je Instagram-kunstwerk te zien is..?!

reisfoto's

Selfiesucker

Natuurlijk gebruik ik voor Traveljunks ook een Instragram account. In het begin deed ik het alleen voor de handige filtertjes, maar ondertussen gebruik ik het ook tijdens het reizen. Het is leuk om foto’s te delen met volgers, maar meer is het voor mij dan ook niet. Waarschijnlijk zal het nooit echt mijn medium worden. Waarom? Ik word met enige regelmaat op mijn timeline geconfronteerd met de optische bubbel die Instagram is. Populaire Instagrammers die elkaar vrolijk na apen met ‘originele’ poses en ‘dromerige’ settings en zich een slag in de rondte filteren om het geheel nog onwerkelijker te laten ogen. Nooit zie je een bezwete kop of ongeschminkte bakkes en altijd lieflijke meisjes, op onmogelijke plekken, in outfits die je normaal voor het loungen in een Bloemendaalse strandtent zou aantrekken. Allemaal voor die begeerde hashtag knallers. Voor deze look at me cultuur ben ik waarschijnlijk te oud. Ik ga wel een stukje achter de selfiesucker naar al het echte moois kijken.

Normale foto’s

Uiteraard zijn er ook Instagram accounts van reizigers die zeer succesvol zijn met normale foto’s. Heel veel gelukkig, waarvan enkele van mijn favorieten gewoon uit Nederland en België komen. O ja, ik filter ook wel eens en sta ook wel eens zelf met m’n smoel op een foto. Maar liever niet teveel. Ik wil de wereld laten zien zoals ik ‘m zie en zoals de plekken er in het echt uitzien. Gewoon zonder poeha en andere toeters en jurkjes. Of zoiets..

Kijk hier voor meer blogs, reisinspiratie en onnozelheid!

Check ook deze blog over reizende Instagrammers.

 • Blog
 • De optische reisbubbel van Instagram


Reacties (13)

 • Hilarisch geschreven Robert. Sommige stukjes zijn zo herkenbaar 😉
  Helaas gaat het soms meer om de foto dan de ervaring om op een bepaalde plek te zijn. Ieder z’n ding, maar herinneringen zijn mij meer waard dan al die selfies en capriolen die je uit moet halen voor een aparte foto.

 • Wat goed geschreven Robert! en helemaal mee eens! Wij bewerken ook wel eens foto’s, maar lopen niet onze selfiestick achterna. We waren afgelopen jaar in Peru en bezochten natuurlijk ook Machu Picchu. Na het lopen van de Inca trail kwamen we daar behoorlijk bezweet aan en zagen sommige toeristen inderdaad op hakken en volledig in de make-up alleen maar selfies maken. We hebben er wel vreselijk om gelachen natuurlijk, want volgens mij kwamen ze alleen voor de selfies in plaats voor het fantastische Machu Picchu.

 • Leuke post Robert! Die Instagram-reizigers zijn zo rampzalig. In Sri Lanka kwamen we er heel veel tegen en ik heb verbijsterd gekeken naar alle eindeloze fotosessies op bergtoppen, in theevelden en bij tempels. Iedereen moet zelf weten wat ‘ie doet, maar met reizen heeft het natuurlijk niets te maken. Ik probeer er maar de humor van in te zien, maar moeilijk is het wel…Zeker als ik uren moet wachten tot iemand klaar is met poseren, zodat ik eindelijk zelf een foto kan maken (zonder mijn eigen hoofd erbij). Grrr!

  • Ik moet er meestal ook om lachen. In sommige gevallen zag ik de humor er niet meer van in. Vooral als het massa’s toeristen waren, waardoor je gewoon geen tijd en geen plek meer kreeg Bij die water spugende Merlion in Singapore werd ik er echt gek van..

 • Leuk geschreven, Robert! Zo kwam ik laatst twee meiden tegen die op een rots een picknickkleed uitstalden met van alles erop. Maar picknicken, ho maar ;-). Ik weet ook echt nooit wat ik met Instagram aanmoet. Vind het zo jammer dat alles zo nep is en doet ook heel verkeerde verwachtingen scheppen voor mensen die het op de een of andere manier niet doorhebben dat het nep is. Hopelijk komt er nog eens een ommekeer!

  • Ha ha, dat is ook een goeie. Ik zag in Zweden overigens ook een dames in bloeiende koolzaadvelden staan met felle blauwe en rode jurkjes. Het was nog een hele klus om te doen zonder het gele stuifmeel aan de kleren te krijgen 😉

 • Wat een herkenbaar stuk heb je geschreven. Inmiddels is er een flink onderscheid te maken tussen reizigers die foto’s delen op IG en mensen die een soort foto-kunstwerken maken in het buitenland. Hun foto’s zijn vaak prachtig, maar realistisch zijn ze absoluut niet. En eigenlijk vind ik dat wel jammer. Ik volg liever reizigers die foto’s delen van locatie (en evt zichzelf) zonder allemaal poespas eromheen.

  • Ja, ik zie het steeds meer. Ook bij reisbloggers, die op diverse media over de top gefilterde plaatjes van andere accounts delen. Ik vraag me dan echt af “waarom”? Ook het speciaal voor een gekozen locatie een bepaald dekentje of hoedje meenemen..

 • Vorige week was ik in Rome en ook daar heb ik mijn ogen uitgekeken (De Spaanse trappen, de Trevifontein enz.). Een mooi uitzichtpunt over de stad waar het vrij druk was. Mensen die aankomen en maar weer weggaan omdat het blijkbaar te druk is om een foto te maken. Mensen, serieus.. ga lekker zitten in de zon en geniet heerlijk een half uur van het mooie uitzicht. En verder inderdaad overal mensen in allerlei vreemde poses die even ergens een foto maken en hop weer weggaan. Ik vraag mij dan af of ze wel weten bij of in wat voor bezienswaardigheden ze zijn. Het gaat helemaal niet meer om het mooie, authentieke gebouw of de plek. De geschiedenis die zo interessant is, gaat volledig aan ze voorbij. Het gaat alleen maar om de likes. Rare wereld eigenlijk. Sowieso vind ik die selfiesticks vrij onnozele dingen. *Ik heb zelf ook foto’s gemaakt bij het Colosseum maar dat heeft geen half uur geduurd.. Zonder hoed, mooie hakken en dure galajurk.

  • Het is idd bizar. Wij waren laatst ook in Rome en ons viel op dat de meeste bezoekers van het Colosseum alleen bij de eerste paar uitzichtpunten bij de ingang bleven staan voor selfies met de arena. Bijna niemand liep het gebouw helemaal rond..

 • Amen 🙏 geweldig geschreven, heel herkenbaar en waar! Je ziet ‘ze’ steeds meer. Teveel naar mijn zin. Ik schrijf en fotografeer zelf ook. In de basis om mijn reiservaringen te delen. Reizen is mijn alles. Maar dan ook echt reizen. Met al haar mooie, moeilijke, nieuwe, spannende, ongemakkelijke, onvergetelijke kanten. Dat wil ik delen. Eerlijk en puur. Toch is het lastig om in dit oerwoud van Insta en Google mensen te bereiken. We kunnen zeggen van die Insta-babes wat we willen. Ze stikken wel van de volgers en verdienen er misschien zelfs wel een boterham mee. Hoe dan?? Een SEO trucje? Het “perfecte” (nep)plaatje? Ik weet het niet. Ik als veertiger ben ook te oud denk ik voor dit soort fratsen. Maar gelukkig nog lang niet te oud om te reizen. Echt te reizen 😀. En te schrijven !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden