Vijf redenen waarom Bhutan op je bucketlist hoort

Midden in de Himalaya ligt het koninkrijk Bhutan. Een uniek land, waar het Bruto Nationaal Geluk belangrijker is dan geld. Waar de inwoners trots hun traditionele kleding dragen. Waar mythes, goden en legenden nog springlevend zijn. En waar de mensen er alles aan doen om hun bijzondere Bhutanese cultuur te behouden. Twijfel je nog? Reisexpert Jan van Better Places die lange tijd in Bhutan woonde geeft je vijf redenen waarom een reis door Bhutan absoluut op je bucketlist hoort.

Reizen door het koninkrijk Bhutan

1. Prachtige kloosters, forten en tempels

Het Boeddhisme is onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven van de Bhutanezen. Het land is dan ook bezaaid met tempels, kloosters, gebedsvlaggen en draaiende gebedsmolens. Het hoogtepunt van je reis door Bhutan is de hike naar het Tiger’s Nest, een klooster dat op 700 meter hoogte tegen de rotsen aan is gebouwd. Samen met vrolijke Bhutanese pelgrims klim je tussen de wapperende gebedsvlaggen naar boven, waar een prachtig uitzicht wacht. Naast tempels en kloosters heeft Bhutan indrukwekkende kloosterforten, dzongs, waarvan die van Paro en Punakha tot de mooiste behoren.

Bhutan

2. Eeuwenoude tradities zijn springlevend

De geliefde koning van Bhutan wil zijn land verantwoord de moderne tijd in leiden. Er is bijna overal mobiel bereik, onderwijs en zorg zijn gratis en reizigers zijn van harte welkom. Maar tegelijk is het behoud van de Bhutanese cultuur van groot belang en dat zie je overal in het land terug. Mannen en vrouwen dragen traditionele kleding, mythes worden overgedragen naar volgende generaties en boogschieten is nog altijd de populairste sport. De Bhutanezen badderen het liefste in hun traditionele hot stones baths en de bouwstijl van de huizen is heel traditioneel. Het is bijzonder om te zien hoe trots de locals zijn op hun cultuur.

Bhutan

3. Traditionele, kleurrijke festivals

Ga je naar Bhutan, probeer dan zeker één van de kleurrijke meerdaagse festivals bij te wonen. Deze traditionele tsechu’s worden gehouden in één van de kloosterforten van Bhutan, bijvoorbeeld in Punakha. Deze dzongs zijn het toneel van een wervelend festival met traditionele dansen, uitgevoerd door in masker en kostuum gehulde monniken. Zij beelden met hun dans oude legendes uit. Net zo mooi als de dansen is het dolenthousiaste publiek. De Bhutanazen komen in hun mooiste kleding naar het festival, dansen, zingen, picknicken en hebben de tijd van hun leven.

Dzongs

4. Slaap in een homestay

Bhutan bestaat voornamelijk uit platteland en in verschillende bergdorpjes kun je bij mensen thuis logeren. Deze homestays zijn de perfecte gelegenheid om het dagelijkse Bhutanese leven van dichtbij mee te maken. Je ziet welke werkzaamheden de gastfamilie elke dag verricht, je kunt meehelpen met koken en de kinderen helpen bij het maken van hun huiswerk. Een mooie kans om te zien hoe de Bhutanezen leven.

Azie

5. Trekken door ongerepte berggebieden

Bhutan ligt midden in de Himalaya en dat staat garant voor prachtige berggebieden die ideaal zijn voor het maken van trekkings. Waar je in de Nepalese bergen van guesthouse naar guesthouse kunt lopen, zijn de omstandigheden in Bhutan wat meer basic. Hier kampeer je op ongerepte plekjes waar verder niemand komt. Perfect om in alle rust van de natuur te genieten. Er zijn verschillende trekkings mogelijk, die variëren in lengte en zwaarte. Eén van de bekendste is de tiendaagse Jomolhari Trek, waarbij je tot een hoogte van maar liefst 4930 meter klimt.

Himalaya

Zo reis je door Bhutan

Wil je graag een bijzondere reis door Bhutan maken? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden