REISINSPIRATIE VOOR DEZE UNIEKE BESTEMMING

Madagaskar

travel – roadtrip – adventure

Madagaskar is de bestemming met overweldigende natuur en zeer unieke flora en fauna. Dit Afrikaanse eiland is bekend vanwege de lemuren, kameleons en de andere unieke flora en fauna. Het is het op drie na grootste eiland ter wereld en is perfect voor reizigers die een net wat andere ervaring willen opdoen. Madagaskar is op alle manieren bijzonder en kent een mix van verschillende culturen. Madagaskar oogt vaak Afrikaans, maar voelt op enige momenten ook behoorlijk Aziatisch. Ondanks haar grootte en de vele afgelegen gebieden is het een van de veiligste Afrikaanse bestemmingen voor reizigers. Madagaskar heeft naast een geweldige natuur ook prachtige stranden, fotogenieke berggebieden, een gevarieerde keuken en een enorm innemende bevolking. Madagaskar heeft reizigers echt iets speciaals te bieden!

WELKOM IN REISLAND MADAGASKAR!

Madagaskar is een perfecte bestemming voor reizigers die van diversiteit houden. Naast de beroemde natuurparken is het een uitstekend land om levendige stadjes en paradijselijke stranden te ontdekken. Dit bijzondere eiland ontdekken kan met een georganiseerde rondreis, maar is tegenwoordig ook redelijk goed op eigen houtje te bereizen. Bezoek de prachtige eilanden Saint Marie, Nosy Be of Nosy Komba en geniet van het tropische strandleven. Maak een citytrip in het imponerende Antananarivo, of struin door de straatjes van de aangename provinciestadjes.

Lemur

Uiteraard zijn de nationale parken en de unieke flora en fauna zoals bijvoorbeeld de lemuren en baobabs de grote trekpleisters van het land, maar dit Afrikaanse eiland heeft reizigers nog veel meer te bieden. Wellicht is een rondreis met een oude Renault 4 voor jou dé manier om het land te ontdekken, of ga je liever onder begeleiding met een dikke 4×4. Hoe je ook door de prachtige wereld van Madagaskar reist, je komt makkelijk in contact met de lokale bevolking, maar ook met de pluizige maki. Alleen om die reden al is Madagaskar zo’n bijzondere reisbestemming!

CIJFERS & FEITEN

– Hoofdstad: Antananarivo
– Oppervlakte: 587.295 km²
– Munteenheid: Ariary (MGA)
– Netspanning: 127/220V
– Stopcontact: Type C, D, E, J & K

TOP 5 REISAANBIEDERS

Riksja Travel
Local Hero Travel
SNP Natuurreizen
333 Travel
FOX.nl

Madagaskar Nosy Be lemuren
Koloniaal Madagaskar
Lemuren National Park Madagascar

MADAGASKAR REISINFORMATIE

Zodra je door Madagaskar begint te reizen zal je snel ervaren dat het een reizigers-vriendelijke bestemming is. Het is redelijk qua infrastructuur, dus ideaal om met een huurauto op eigen houtje door te reizen. Voor backpacken is het minder geschikt, want er is buiten de taxi brousse busjes geen alternatief. Met deze busjes reizen kost veel tijd en kan zeer oncomfortabel zijn. Ook het confronterende karakter van het land kan tijdens het reizen soms een minpuntje zijn. Madagaskar heeft een enigszins goed wegennet en heeft diverse opties m.b.t. binnenlandse vluchten. Binnen de steden en grotere plaatsen zijn voldoende opties. Overal kun je taxi’s vinden, maar kun je je ook met de Malagassische riksja, de pousse pousse, door de plaatsen verplaatsen. Plan je bezoek aan dit fantastische land goed, want de nationale parken met de vele lemuren en andere unieke dier- en plantensoorten wil je natuurlijk in goede omstandigheden bewonderen. Zelfs de vrolijke maki, de meest bekende onder de lemuren, laat zich met slecht weer maar weinig zien. Voor reizigers die van plan zijn Madagaskar te bezoeken hebben we de meest belangrijke informatie op een rijtje gezet.

REISTIJD & KLIMAAT

Madagaskar is in principe gedurende het hele jaar te bezoeken, maar van december tot maart is het regenseizoen. Tijdens deze periode moet men ook met eventuele cyclonen rekening houden. Het eiland heeft door het gebergte twee duidelijke klimaatzones, dat het eiland in tweeën opdeelt. Het oosten is bedekt met tropisch bos en kent veel regen, en het westen is droog en kent veel dorre gebieden. De gemiddelde temperatuur door het jaar is rond de 25 graden in de centrale binnenlanden, en tot 30 graden in de kustgebieden.

GEZONDHEID OP MADAGASKAR

Voor Madagaskar gelden de regels m.b.t. hygiëne in bepaalde gevallen nog wat meer dan voor veel andere populaire reislanden. Let onder andere op wat en waar je gaat eten of wat en waaruit je drinkt. Vooral het eten op straat is hier voor reizigers met een gevoelige maag zeer af te raden, want een ontstemde maag is het laatste wat je tijdens het reizen kunt gebruiken. Heb je vragen m.b.t. gezondheid? Raadpleeg voor vertrek naar Madagaskar ook je huisarts of plaatselijke GGD, voor de eventueel benodigde inentingen en voorzorgsmaatregelen.

VISUMPLICHT

Reizigers met een Nederlandse en Belgische nationaliteit kunnen het land met een visum on arrival betreden. Let er wel op dat het reguliere toeristenvisum 30 dagen tot 3 maanden geldig is. Je dient bij het betreden van het land een geldig retourticket en een paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is in je bezit te hebben. Wil je toch langer naar Madagaskar, dan moet je dat ruim voor vertrek aanvragen bij het consulaat van Madagaskar – Heemraadssingel 97 – 3022 CB Rotterdam – Telefoonnummer: (+31) (10) 425 52 12

ROADTRIPPEN MADAGASKAR

Reizigers die willen gaan roadtrippen op Madagaskar, kunnen zich tijdens het plannen snel behoorlijk verkijken op de grote afstanden. Op de wegenkaart mag de planning er makkelijk haalbaar uitzien, maar maar de afstanden en reistijden blijken in werkelijkheid anders uit te vallen. Naast de enorme afstanden in de binnenlanden zorgt de kwaliteit van de wegen op Madagaskar (onverhard en piste) ook vaak voor veel langere reistijden. Maak voor een goede inschatting van je route gebruik van Google Maps, maar tel er voor de zekerheid wel de helft aan tijd bij op, naast de door de routeplanner aangegeven tijden. Niets zo vervelend, maar ook gevaarlijk, dan je haasten tijdens zo’n geweldige trip!

NATIONALE PARKEN

Madagaskar staat wereldwijd bekend om de unieke flora en fauna. Denk hierbij o.a. aan de grappige lemuren en kleurrijke kameleons, maar ook de iconische baobab bomen. De vele nationale parken zijn fameus onder natuurliefhebbers en worden ook door veel avontuurlijke reizigers bezocht. Check vooraf goed welke parken je zou willen bezoeken en welke periode van het jaar de gunstigste is om dat te doen. In de regentijd kan dit namelijk nogal een lastige klus zijn. Tickets kopen kun je bij de ingang van elk national park of reserve. De meeste informatiecentra van de parken kunnen je voorzien van geschikte routes, maar zijn ook de trefpunten waar je een persoonlijke gids kunt regelen. Houd in de parken ook rekening met lokale gebruiken en heilige plekken. Kijk hier voor een lijst met alle parken van Madagaskar.

INDIVIDUEEL OF GROEPSREIS

Madagaskar is een geweldig land voor reizigers, al maakt de slechte infrastructuur qua openbaar vervoer het niet makkelijk om het land op eigen houtje te bezoeken. Veel reizigers reizen in groepen en genieten liever van het gemak van georganiseerd reizen. Nadeel hiervan is dat je het land niet zo goed leert kennen als wanneer je op eigen houtje door Madagaskar zou trekken. Openbaar vervoer is geen aanrader, maar het huren van een auto, met of zonder chauffeur, is de beste manier om optimaal van het prachtige land te genieten. Let op dat je bij een betrouwbaar bedrijf een auto huurt en dat het deugdelijk materiaal is. Hoe dan ook, het unieke eiland van de lemuren zal bij elke reiziger een onvergetelijke indruk achterlaten.

© Traveljunks 2022 | Alle rechten voorbehouden