Luik centrum

Luik citytrip, tips voor een leuk weekend in deze bijzondere stad

Een Luik citytrip is vaak niet het eerste waar je aan denkt bij een bezoek aan een gezellige stad in België. Toch?! Ondanks het dubieuze imago blijkt deze stad in Wallonië een een groot aantal verrassingen in petto te hebben.

Maak een verrassende Luik citytrip

De net ten zuiden van Maastricht, aan de Maas gelegen, Waalse stad heeft bij veel reizigers geen beste naam. Of dat terecht is is een tweede, want over Belgische steden hoor je vaak enkel lovende woorden. De hoofdstad van de gelijknamige provincie mag dan wel nog steeds een rauw randje hebben, maar heeft de laatste jaren aan veel reizigers laten zien dat het ook een andere kant heeft. De stad is al voor een groot deel opgeknapt en er is een keur aan bezienswaardigheden en tours voor toeristen bijgekomen. Of een Luik citytrip de moeite waard is? Wij bezochten de stad een weekend lang en kwamen tot de conclusie dat Luik verrassend leuk is.

Luik Citytrip

Historisch centrum van Luik

Dat Luik een prachtig historisch centrum heeft is bij velen onbekend. Net als haar beroemde buren kent de stad een rijk verleden. In de negentiende eeuw floreerde de stad o.a. door de kolenmijnen en de staalindustrie, maar werd er ook een universiteit gesticht. Gedurende deze periode groeide de stad uit tot een van de rijksten van België, wat in het centrum nog steeds terug te zien is aan de fraaie architectuur. Het historische centrum van Luik is er een om in te lijsten. Het is niet zo gelikt als in de steden Gent en Leuven, maar dat maakt het nou net zo bijzonder. Dwaal door de steegjes met enorm hoge vakwerkgevels, breng een bezoek aan het fotogenieke Paleis van de Prins-Bisschoppen of geniet van de prachtige gemeentelijke gebouwen en kerken op de vele pleinen van Luik. Misschien moet je hier wat meer naar de pareltjes zoeken, maar dat maakt een Luik citytrip juist zo spannend.

centrum

Montagne de Bueren

In het hart van de historische binnenstad van Luik vind je de trap met 374 treden op Montagne de Bueren. De lange trap naar de top van de stad is een van de beroemdste delen van Luik. Niet alleen de trap is prachtig, maar ook de omgeving ervan is er een om in te lijsten. De vele huizen langs de treden zijn in prachtige staat en verlichten de tocht naar de top met hun schoonheid. Elk huis lijkt anders, maar allemaal met zorg gerestaureerd. De klim naar de top kost wat extra energie, indrukwekkend uitzicht over de stad laat je al je inspanningen met gemak vergeten. Boven aangekomen kun je meteen een bezoek brengen aan het Monument au 14ème Régiment de Ligne, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving hebt. Een stukje verder kun je de mooie citadel met park vinden. Een populaire plek, waar inwoners van Luik op zonnige dagen graag gaan picknicken.

Trappen

Luikse hofjes

Zoals je als reiziger van een Belgische stad verwacht, heeft Luik veel prachtige plekjes te bieden. Overal in de stad zijn kleine hofjes en steegjes verstopt. Vakwerkhuisjes en schattige binnenplaatsjes bieden een prachtig decor. Oude fietsen en klimmende slingerplanten maken het geheel op haast cliché-achtige wijze af. Slechte foto’s maken is hier haast onmogelijk. De mooiste liggen in de buurt van Montagne de Bueren, maar liggen goed verstopt. Impasse de la Couronne, Impasse Venta en Impasse de l’Ange zijn prachtige en met zekerheid de mooiste van de stad. Ga door de nauwe steegjes en ontdek naast de geweldige oude woningen de prachtige hofjes aan het eind van de doorgang. De achterste huizen zijn tegen de heuvels van de stad gebouwd en maken het plaatje compleet. Dit is Luik op haar best! Houd er wel rekening mee dat de huizen zijn bewoond, dus respecteer de privacy van de bewoners.

Steegjes

Lekkere Luikse biertjes

Natuurlijk is een bezoek aan een Belgische stad niet compleet zonder een van de vele lekkere speciaal biertjes te hebben geproefd. Ook Luik kent een hoog gehalte aan gezellige cafés en terrassen en doet niet onder voor andere Belgische steden. Wil je een gezellig avondje Belgische biertjes proeven in een echt Belgisch biercafé, dan is BeerLovers Café de perfecte plek. Hier kun je je onderdompelen in het Luikse uitgaansleven en tevens genieten van een keur aan heerlijke bieren. Ben je benieuwd naar het stadsbier van Luik, dan mag je een bezoek aan Brasserie C niet overslaan. De in een prachtig historisch gebouw gelegen stadsbrouwerij, aan de voet van Montagne de Bueren, is een fantastische plek om van het heerlijke stadsbier Curtius te genieten, maar ook een lekker hapje is hier verkrijgbaar. De fotogenieke binnenplaats hoort met zekerheid tot de mooiste terrassen van België.

Bier

Bourgondische Luik citytrip

Bij een Luik citytrip hoort natuurlijk ook het bourgondische leven, zoals we dat van België kennen. De stad lijkt in het weekend een grote gezelligheid en waar je ook kijkt, overal zie je kraampjes met lekkernijen, gezellige cafés en terrasjes en een keur aan restaurants. Of je nu een typisch Luikse wafel wil eten, of op een terrasje van een lekker drankje wil genieten. Voor iedere bezoeker van deze stad is er keus in overvloed. Mocht je geen zin hebben in typische Belgische kost, dan heeft het centrum van Luik een enorme variatie aan internationale restaurants in de aanbieding. Tel daar de vele kleine frituur- en hamburgertentjes bij op, en je weet dat je datgene waar je trek in hebt met gemak kunt vinden. Mocht je op vrijdag- of zaterdagavond gezellig willen uit gaan eten, denk er dan aan dat je vroegtijdig reserveert, want de populaire zaken zitten dan bomvol.

restaurant

Luik citytrip tips

  • Mocht je Luik willen bezoeken met het openbaar vervoer, dan kan dat makkelijk met de trein. De stad is het best bereikbaar vanuit Maastricht, een treinreis die zo’n half uur in beslag neemt. Zo maak je bij aankomst op het station meteen kennis met een van de meest futuristische gebouwen van de stad.

  • Wil je overnachten in Luik, dan kunnen wij het hippe Pentahotel in het centrum van de stad van harte aanbevelen. Mocht je een ander verblijf willen boeken, dan kun je uit een groot aanbod aan hotels en b&b’s kiezen.

  • Ben je gek op markten, of wil je een typisch Belgische markt bezoeken, dan is de Luikse zondagmarkt, Marché de la Batte, bij uitstek geschikt. Deze zeer internationale markt heeft haar bezoekers naast veel lekkernijen een keur aan curiosa te bieden. Niet ieders ding, maar wel leuk om een keer mee te maken.

Luik kerk

Luik mag dan wel minder gelikt zijn dan haar beroemde buren, maar is een bezoek meer dan waard. Het rauwe randje van de stad is juist het speciale van Luik. Hier is de vergane glorie niet weggepoetst en kun je van de grote industriële historie van de stad nog volop genieten. Een Luik citytrip zit vol met verrassingen en zal je op veel fronten verbluffen. Vergeet het imago en bezoek de stad zonder vooroordelen. Luik zal je met haar charme met zekerheid inpakken!