Belgie

Leuven, perfecte stad voor een afwisselende citytrip

Het Belgische Leuven blijkt voor veel reizigers niet dé stad van onze zuiderburen te zijn die bovenaan hun bucketlist prijkt. Waarom de studentenstad in Vlaams-Brabant minder toeristen trekt dan steden als Gent en Brugge kunnen we niet verklaren. Om een antwoord op deze vraag te krijgen maakten we een citytrip in deze Vlaamse stad.

De langste toog van Leuven

Deze schitterend oude stad ligt op een steenworp afstand van de Belgisch-Nederlandse grens en is ideaal gelegen voor een korte citytrip. De gezellige inwoners van Leuven dragen bijnamen als Pietermannen en koeienschieters, waarvan de laatste op een iets wat onhandig historisch feit is gebaseerd. Deze prachtige stad heeft haar bezoekers veel te bieden en blijkt ook nog eens verrassend afwisselend te zijn.

stad

Begijnhof

Leuven’s centrum

De stad heeft een compact en overzichtelijk centrum. De meeste highlights zijn zonder probleem te voet bereikbaar en kun je voor het grootste deel makkelijk in één tot twee dagen bezoeken. Het oude centrum is prachtig en oogt typisch Belgisch. De mix tussen prachtige gebouwen, kleurrijke street art, middeleeuwse steegjes en fotogenieke pleinen is geweldig. Het centrum van de stad oogt bijna altijd goed. Tel daar de vele verrukkelijke restaurants en gezellige cafés met terrasjes bij op en je hebt de perfecte combinatie voor een heerlijk weekend.

art deco

city

Architectuur

De Belgische steden zijn beroemd vanwege de prachtige architectuur, waar het bij Leuven niet anders is. De stad heeft een keur aan goed behouden historische gebouwen, die qua sfeer een enorme stempel op de stadskern drukken. Denk hierbij o.a. aan het beroemde stadhuis, de Sint-Pieterkerk, de universiteitsbibliotheek en de oude markt. Net buiten het bruisende centrum kun je ook tal van architectonische bezienswaardigheden bewonderen. Naast het Klein Begijnhof en de Sint-Geertrui-abdij is het Groot Begijnhof een waar hoogtepunt!

Leuven

middeleeuwen

Gezelligheid

Als je een gezellige citytrip wilt, dan zit je in Leuven zeker goed. In elke straat en op elke hoek is wel een gezellig café of restaurant te vinden. De stad barst van de kroegen, waarvan de hoogste concentratie op de oude markt ligt. Ben je een liefhebber van Belgische speciaalbier, dan zit je hier absoluut goed. Elk café heeft talloze Belgische biertjes op de kaart staan. Toch mag café The Beer Capital met een assortiment van 2000 bieren zelfs hier uitzonderlijk genoemd worden. Beter gaat het niet worden. Deze gezellige stad wordt niet voor niets de langste toog van Europa genoemd!

hapje tapje

stedentrip

Wel of niet Leuven?

Er bestaat geen twijfel over het antwoord. Deze gezellige, mooie stad is een bezoek meer dan waard. Het is van vroeg tot laat een heerlijke stad om te vertoeven. De gehele dag hangt er een bijzonder gemoedelijke sfeertje, die zo typisch voor België is. Is de stad vergelijkbaar met haar beroemde landgenoten? Wat ons betreft wel, ondanks dat de stad een stuk kleiner is. Deze Vlaams-Brabandtse stad is voor ons in elk geval wel één van de meest prettige van het stel!

Reistips Leuven

  • Wil je graag alle highlights van de stad bezoeken? Download dan de handige Leuven Walk App en doe de virtuele citytour met je smartphone.

  • Ben je van plan om te overnachten in Leuven, dan kunnen wij het Park Inn by Radisson Leuven van harte aanbevelen. Het is een mooi en sfeervol hotel en heft een geweldig ontbijtbuffet. Het hotel is zeer centraal gelegen en is omgeven van voldoende parkeermogelijkheden.

  • Heb je zin in om te genieten van een heerlijke lunch, een goede kop koffie of gewoon trek om gezellig een biertje te drinken? Bezoek dan het eigenzinnige De Optimist. Gezelligheid puur, in een bijzondere ambiance!

  • Wil je optimaal genieten en de grote drukte vermijden? Bezoek de stad in de zomervakantie. Leuven is een internationale studentenstad, waardoor veel studenten in de weekenden in de stad blijven, maar tijdens de zomervakantie naar huis gaan. Hierdoor voelt de stad tijdens de vakantieperiode minder druk.

  • Leuven kent het hele jaar door veel festivals en evenementen. Check hier de stadsagenda voor de leukste uitjes.

café

standbeeld

Heb jij nog handige tips voor Leuven? Laat het ons dan weten.

Klik hier voor meer reisinspiratie voor België!