Gent

Gent, mooie stad van de Stroppen

Als je aan een stedentrip in een Belgische stad denkt, dan is Gent in veel gevallen niet de eerste keus. Dat het onterecht is hebben we afgelopen weekend mogen ervaren, want de stad van de Stroppen heeft ons met haar gezelligheid en pracht compleet ingepakt. Twee volle dagen waren we te gast in de fotogenieke Oost-Vlaanderse hoofdstad.

Hoogtepunten van Gent

De bijnaam Stroppen verwierven de inwoners van Gent tijdens de zestiende eeuw vanwege een door Keizer Karel V opgelegde straf. Sindsdien dragen de Gentenaren de bijnaam met veel trots en werd er jaren later zelfs het lokale gerstenat naar vernoemd. De stad ademt geschiedenis en in sommige delen lijk je in de middeleeuwen te zijn beland. De mooie historische binnenstad is omvangrijk en de centraal gelegen rivier de Leie loopt als een rode draad door het verhaal dat Gent’s oude centrum haar bezoekers lijkt te vertellen. De stad puilt werkelijk uit van de hoogtepunten, waardoor het onmogelijk is alle bezienswaardigheden in één artikel te noemen.

Gentse torenrij

De fameuze Gentse torenrij, bestaande uit de 95 meter hoge belforttoren, de Sint-Baafskathedraal met het wereldberoemde retabel Het Lam Gods van Jan van Eyck en de Sint-Niklaaskerk, herkennen we meteen bij aankomst. Wil je het oude centrum vanuit vogelperspectief bewonderen? Beklim de belforttoren en geniet van het prachtige 360 graden uitzicht over de stad.

Toren

Aan de Leie

De oevers van de Leie zijn wereldberoemd. Denk hierbij aan de middeleeuws aandoende Kraanlei, waarachter zich de talloze steegjes van het Patershol bevinden. Centraal gelegen liggen de Korenlei en de Graslei, waarvan de laatst genoemde tevens het beroemde fotogenieke stadsgezicht van Gent is. De gebouwen zijn stuk voor stuk in uitmuntende staat en herbergen een aanzienlijk aantal cafés en restaurants. De terrasjes zijn hier niet voor niets enorm populair.

Graslei

Barista’s ontbijt

Gelegen op de hoek van de Meerseniersstraat en de zuivelbrug over de Leie kun je heerlijk ontbijten bij Barista Coffee & Cake. Barista Coffee & Cake is naar eigen zeggen geen zoveelste koffiestop, geen bakkerij en ook geen galerij. Voor ons was het dat wel, maar daar is dan ook helemaal niets mis mee. In het smaakvol ingerichte koffiehuis hebben we volop genoten van de lekkere koffie en het verse biologische brood.

Coffee

Buiten bieren

Bezoekers van Gent wordt al snel duidelijk dat je in deze stad geen dorst hoeft te hebben. Je struikelt werkelijk over de vele terrasjes. Elke vrije vierkante meter lijkt wel in gebruik door de lokale horeca. Omdat Gent vanuit elke hoek goed oogt is het werkelijk geen probleem om een plek met een mooi uitzicht te bemachtigen. Wij genoten nog het meest van onze Gentse strop bij Graslei Eén-’t Verschil, een bar met een mini terras aan de waterkant van de Vleeshuistragel.

Bier

Door de maag

Dat liefde door de maag gaat is een gezegde dat ook de stad Gent niet onbekend blijkt te zijn. Werkelijk overal kun je je tegoed doen aan de meest uiteenlopende gerechten. Voor elk budget is wat te vinden en het lijkt alsof elke internationale keuken is vertegenwoordigd in het stadscentrum. Een echte aanrader is Jack Burgers aan de Vlasmarkt, waar je in een industrieel aangekleed pand van de heerlijkste homemade burgers met Belgische frieten kunt genieten.

Hamburger

Binnen bieren

Of je nu een avondje gaat stappen, een paar uurtjes gezellig met je lief wil keuvelen, of je gaat enkel voor het enorme aanbod van Belgische bieren. De tegenover de Sint-Jacobskerk gelegen Trollekelder is met zekerheid het leukste café wat we in Gent hebben gevonden. De gezellige sfeer en de unieke inrichting maken van deze gezellige Vlaamse praatkroeg uit de 15de eeuw een absolute “must visit” voor elke liefhebber van Belgische biertjes. Vooral uit de fles, maar ook van het vat!

Gent

Nachtrust

Het aanbod aan hotelkamers in Gent is enorm, maar ook fijne b&b’s zijn voldoende aanwezig in het oude stadscentrum. Wij boekten een kamer voor twee personen bij bed and breakfast Bel Etage aan de Sint-Jacobsnieuwstraat. De geboekte kamer blijkt een sfeervol ingerichte studio met eigen keuken te zijn. De vriendelijke eigenaresse van Bel Etage maakt ons gelijk wegwijs in het pand en voorziet ons van plenty informatie over de stad. We voelen ons meteen thuis. Wil je ergens anders overnachten, check dan de beste hotels en b&b’s van Gent.

b&b

Gent blijkt een complete verrassing en is alles behalve een doorsnee stad. Het oude stadscentrum is werkelijk prachtig en de vele oude gebouwen zijn zeer fotogeniek. Tel er de gezelligheid en de aangename sfeer bij op en je weet dat Gent een stad is om naar terug te gaan!

Check ook onze andere blogs over België en laat je inspireren voor een bezoek aan dit veelzijdige land!