citytrip

Citytrip Mechelen, bezoek de mooie stad van de Maneblussers

Als het om een weekendje België gaat, denk je vaak niet als eerste aan een citytrip naar Mechelen. Deze, tussen Antwerpen en Brussel ingeklemde stad, wordt vaak onterecht over het hoofd gezien door reizigers. Mechelen is gezellig, heeft een prachtig oud centrum en is dichtbij. Daarom is deze stad perfect is voor een citytrip!

Het gezellige Mechelen van de Maneblussers

Mechelen ligt onder de rook van Antwerpen en Brussel en staat bekend als de stad van de Maneblussers. Deze bijnaam hebben de inwoners van deze stad aan een merkwaardig voorval uit de zeventiende eeuw te danken. Een drinkebroer die laat uit het café kwam dacht door een laagstaande volle maan dat de Sint-Romboutstoren in brand stond. Men trommelde de stedelingen op om de toren te redden van de vuurzee. Achteraf stelde men vast dat ze geen brandje, maar de volle maan achter de toren probeerde te blussen. Tegenwoordig kom je deze naam overal tegen en zijn er zelfs biertjes en chocolaatjes naar vernoemd.

Toeristisch Mechelen

Omdat Mechelen een compact centrum heeft, is het makkelijk te voet te ontdekken. Aangezien de stad de laatste jaren enorm is opgeknapt en er veel voorzieningen voor bezoekers zijn ontwikkeld, is Mechelen een fijne plaats voor een citytrip. Overal in het centrum zie je het rijke verleden als een rode draad door de straten en steegjes lopen. Waar je ook kijkt of je begeeft, de prachtige gebouwen zie je alom in de stad. Ondanks dat deze stad aan de Dijle minder toeristisch is, heeft ze haar bezoekers een keur aan highlights te bieden. We sommen een paar hoogtepunten van ons bezoek voor je op.

Mechelen

Sint-Romboutstoren

De grootste blikvanger van Mechelen is de Sint-Romboutstoren. Deze imposante toren hoort bij de Sint-Romboutskathedraal en is vanuit elk punt in de stad zichtbaar. De toren is voor bezoekers open en geeft tijdens de klim naar de top een goed beeld van de bouw en geschiedenis van dit bijna 100 meter hoge bouwwerk. Naast een leerzame tour biedt de toren een spectaculair uitzicht over de stad en haar omgeving. De klim naar de top van de Sint-Romboutstoren is een absolute must-do tijdens een bezoek aan Mechelen. Entree voor volwassene (in 2018) € 8.00.

kathedraal

De Haverwerf

Een van de beroemdste stadsbeelden van België vind je in Mechelen. Aan de Haverwerf liggen drie bouwwerken met zeer verschillende, maar enorm fotogenieke gevels. De panden dragen de namen Sint-Jozef, Den Duivel en ’t Paradijs. Zodra je voor de huizen staat, weet je vrijwel meteen welk pand welke naam draagt. Deze drie compleet verschillend ogende gevels maken dit stukje Mechelen zeer speciaal. Het is fotogeniek en heeft een prachtige ligging aan rivier de Dijle. Mocht je het Dijlepad over het water willen lopen, dan kom je automatisch bij de Haverwerf uit.

Dijle

Grote Markt en Stadhuis

Aan de achterzijde van de Sint-Romboutskathedraal vind je de Grote Markt, met aan de oostzijde het Stadhuis van Mechelen. Vooral op zaterdagen is dit een echte must visit. Het plein staat vol met gezellige marktkramen, waar je echte Belgische specialiteiten kunt kopen. Rondom de markt vind je het ene prachtige oude gebouw naast het andere, waar vooral veel horecagelegenheden in te vinden zijn. Toch is het in drie stijlen gebouwde stadhuis de grootste blikvanger van het plein. Het imposante gebouw steekt met kop en schouders boven de kramen uit en is in typische Belgische stijlen gebouwd.

toren

Mechelen muurt

Voor liefhebbers van street art is Mechelen een echte must visit. Waar je aan de ene kant historische pracht kunt bewonderen, kun je aan de andere kant van de meest kleurrijke straatkunst genieten. Onder de naam Mechelen Muurt startte street artist en voormalig stadsartiest Gijs Vanhee dit project. Samen met tien internationale street artists, leefde hij zich uit op net zoveel muren in de stad. Omdat de vele kunstwerken op wandelafstand van elkaar liggen, is het parcours met kunstwerken binnen een uur te belopen. Loop de route en ontdek op deze leuke manier ook de andere kant van deze gezellige stad!

muur

Groot Begijnhof

Waan je in oude tijden als je door dit prachtige deel van de stad loopt. Smalle steegjes, gebogen straatjes en uiterst fotogenieke huizen. De historie druipt van dit stadsdeel af. Dit rustige stadsdeel ontstond midden zestiende eeuw, toen de begijnen ter bescherming de binnenstad introkken. Waar sommige panden op een opknapbeurt lijken te wachten, zien andere gebouwen er tot in de puntjes verzorgd uit. Denk de moderne voervoermiddelen en het asfalt weg, en je lijkt terug in de tijd te gaan. Slenter door het Groot Begijnhof en geniet van de historische pracht.

België

Brouwerij Het Anker

Wellicht één van de beroemdste brouwerijen van België. Brouwerij Het Anker geniet globaal faam onder bierliefhebbers en brouwt sinds 1471 de heerlijkste biersoorten van Mechelen. Vanuit het Groot Begijnhof loop je door de grote oude poort, waar je de binnenplaats van Het Anker betreedt. De brouwerij biedt educatieve tours, maar heeft ook een gezellige brasserie en een knus hotel. De brasserie, annex café, is de perfecte plek om kennis te maken met de heerlijke bieren van Het Anker. Mocht je na een bezoek nog dorst hebben, dan kun je in het winkeltje op de binnenplaats nog wat lekkere biertjes voor thuis kopen.

Brouwerij

Ten slotte

Natuurlijk heeft de stad van de Maneblussers nog meer te bieden. Bijvoorbeeld het Holocaust- en mensenrechtenmuseum Kazerne Dossin en het speelgoedmuseum. Misschien ben je in voor een boottochtje op de Binnendijle, een wandeling over het Dijlepad of wil je de acht historische kerken bezoeken. Niets moet en alles mag. Mechelen kun je ook alleen voor de gezelligheid bezoeken, al zal je ook dan niet aan de stad haar schoonheid ontkomen!

Ga voor meer informatie naar de website van Visit Mechelen.

Kijk hier voor een geschikt hotel voor jouw citytrip in Mechelen!

Check hier voor meer reisinspiratie voor België.

Kijk hier voor meer inspiratie voor citytrips.