Belgie

Brugge, de middeleeuwse parel van West-Vlaanderen

Als er een Belgische stad hoog op de bucketlist van veel reizigers staat, dan is het West-Vlaanderse Brugge dat wel. Waarom vooral deze stad in België zoveel toeristen trekt maakte ons natuurlijk nieuwsgierig. Onlangs zijn we enkele dagen te gast geweest in Brugge en hebben we mogen ervaren wat de hype omtrent deze oude stad is.

Hoogtepunten van Brugge

De hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen is gelegen in het noordwesten van België en ligt op zo’n 10 kilometer van de Belgische kust. Het historisch centrum is een lust voor het oog en is niet zonder reden opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het eivormige centrum ademt geschiedenis en in sommige delen lijk je in de middeleeuwen te zijn beland. De mooie historische binnenstad is omvangrijk en en puilt werkelijk uit van de hoogtepunten, waardoor het onmogelijk is alle bezienswaardigheden in één artikel te noemen. Daarom een sfeerimpressie van deze stad.

Belfort van Brugge

De bekende Hallentoren van Brugge is zonder twijfel één van de bekendste gebouwen van de stad. Het Belfort heeft aan de marktzijde een imposante toren, die tegen betaling voor het publiek open is. De 83 meter hoge toren biedt haar bezoekers een fenomenaal 360 graden uitzicht over de historische stad. Wil je van dit panorama genieten, dan breng i.v.m. de vaak lange wachttijden genoeg geduld mee.

Blogger

Het Brugse ei

Het historische centrum van Brugge wordt gevormd door de kanalen en de ringvaart en lijkt vanuit vogelperspectief de vorm van een ei te hebben. Binnen de rondvaart lopen de kanalen, in Brugge “reien” genaamd, als een rode draad door de prachtige stadskern. De vele gebouwen zijn stuk voor stuk oogstrelend en enorm fotogeniek. Overal vind je souvenirwinkels, hotels en herbergen, maar Brugge heeft ook een aanzienlijk aanbod aan cafés en restaurants.

centrum

Brugs ontbijten

De keus aan bakkerijen, lunchrooms en gezellige cafeetjes is enorm, en de juiste vinden kan als het zoeken naar een speld in een hooiberg lijken. Tijdens ons bezoek hebben we heerlijk ontbeten in het vintage ogende Li O Lait, waar we in een uiterst smaakvolle omgeving van ons ontbijt hebben genoten. Ook het centraler gelegen Ginger Bread Coffee and Tea House was een voltreffer, want de immens belegde bagels waren overheerlijk.

Brugge

1001 terrasjes

Tijdens een bezoek aan Brugge blijkt al snel dat je in deze stad niet om zal komen van de dorst. De horeca is hier zo massaal in de buitenlucht aanwezig dat je bijna struikelt over de vele terrasjes. Elk stuk trottoir en plein lijkt wel in gebruik door de lokale horeca. Omdat Brugge vanuit elke hoek goed oogt is het in de stad absoluut geen probleem om op een mooie plek van een frisse versnapering te genieten. De terrasjes zijn bij mooi weer de hele dag bomvol!

Horeca

Door de maag

Ook in Brugge gaat de liefde door de maag. Overal in de stad kun je je voor elk gewenst budget tegoed doen aan de meest diverse gerechten. Het lijkt in Brugge alsof elke internationale keuken vertegenwoordigd is. Waar je ook trek in hebt, je kunt het hier met zekerheid vinden. Een echte aanrader is Jilles Beers & Burgers aan de Braambergstraat, waar je in een prachtig historisch pand van de heerlijkste homemade burgers met Belgische frieten en zelf gebrouwen bier kunt genieten.

Jilles

Brugse Zot

Je kunt in Brugge een goed avondje stappen, een paar uurtjes gezellig met je lief keuvelen, of het enorme aanbod van Belgische bieren testen. De vele kroegen ademen de gezellige Belgische sfeer en door de vaak rustieke inrichting kan het niets anders dan een gezellige avond worden. Wij dronken bijvoorbeeld onze Brugse Zot bij de Verloren Hoek bij de stadswal en in café ’t Klein Venetië aan de beroemde Rozenhoedkaai.

Bier

Nachtrust

Het aanbod aan hotelkamers in Brugge is enorm, maar ook budgetvriendelijke hostels en fijne B&B’s zijn in grote aantallen aanwezig in het oude stadscentrum. Wij boekten via Airbnb een wel heel bijzondere kamer in een prachtig pand uit de zestiende eeuw. De geboekte kamer blijkt bij aankomst de complete bovenverdieping te zijn. In de sfeervol ingerichte kamer is werkelijk aan elk detail gedacht. De vriendelijke eigenaar van het pand maakt ons gelijk wegwijs in het pand en voorziet ons van plenty informatie over de stad. We voelen ons meteen thuis.

Airbnb

Brugge blijkt precies te zijn wat men er vooraf van verwacht. Het is alles behalve een doorsnee stad en laat je non-stop van de ene in de andere verbazing vallen. Het wereldberoemde stadscentrum is oogstrelend en de vele oude gebouwen zijn enorm fotogeniek. Tel er de gezelligheid en de aangename sfeer bij op en je weet dat het Belgische Brugge een stad is om snel naar terug te gaan!