Er was eens een groep backpackers, die samen in een bus door de Australische Outback reden. De groep bestond uit diverse nationaliteiten en de leeftijden van de backpackers liepen nogal uiteen. Het fijne programma was simpel en iedereen leek te begrijpen wat de meerdaagse tour inhield. Dus niet. Het sprookje was voor enkele een kleine ontgoocheling, want het tourtje bleek niet helemaal te zijn wat ze vooraf hadden gedacht.

De weg kwijt bij Ayers Rock

Net als de meeste reizigers boeken wij wel eens een meerdaagse tour, die in veel gevallen in groepsverband uitgevoerd worden. Dat zulke groepen met verschillende nationaliteiten vaak een redelijke willekeur aan karakters samenvoegt moge duidelijk zijn. In de betreffende groep van zo’n 15 reizigers hadden we een paar wel heel bijzondere personages.

Uluru hike

Prachtige Ayers Rock

Enkele jaren geleden hadden wij dus een meerdaagse tour in de Australische Outback, waar we met en vijftiental backpackers 2 nachten zouden kamperen in de natuur. Al bij de eerste stop was duidelijk dat een paar deelnemers niet alleen de kleine lettertjes van de brochure niet hadden gelezen.. Slapen in een swag is niet hetzelfde als in een tent. De uitleg van de brochure was toch dat je gewikkeld in een slaapzak en dik zeil op de grond moest overnachten..?! Dat was de eerste afknapper. Toen onze gids een schepje en een rol toiletpapier omhoog hield met de woorden “this is your toilet, please use only behind those bushes” was de verwarring weer groot. Huh.., in een zelf gegraven gat?! Hun ontzetting uitstralende gezichten waren veelzeggend en de rest van de groep kon een lichte grijns niet onderdrukken. Dat was dus de tweede afknapper.

Uluru sign

De niet te missen route om Ayers Rock

De derde afknapper is er één om in te lijsten.. Op de eerste dag bezochten we Uluru, ook wel bekend als Ayers Rock. Na een uitgebreide uitleg over Uluru’s betekenis voor de Aboriginals, krijgen we 2 uur om een rondje om de rots te lopen. De kleine 10 kilometer loop je met de klok mee en de rots is altijd aan je rechterzijde. Tot zover lijkt het me niet echt moeilijk. Toch?! Na de wandeling over het enige pad wat in de verste verte te zien was bleken 4 slaapmutsen onvindbaar te zijn. Waren de onnozelaars soms verdwaald? Jazeker.. Je kunt het je niet voorstellen, maar ze kregen het dus echt voor elkaar. Verdwalen tijdens een rondje, ja rondje! Een rondje om een rots over het enige pad wat er omheen loopt..

Uluru groep

Onze reisgroep gaat op pad

Wat was dan die derde afknapper hoor ik jullie je afvragen. Omdat de sufferds niet vindbaar waren, heeft onze gids ons moeten droppen bij een parkeerplaats en boorden ze ons een deel van de naar horen zeggen prachtige zonsondergang bij Ayers Rock door de denkbeeldige neus. Dat de rest van de groep ze niet met open armen ontving, nadat onze gids onze vermisten bij de ranger station had opgehaald, zal iedereen duidelijk zijn.

Had jij al eens van die sufferds tijdens een tourtje?

Uluru nis

Misschien zaten ze hier