Umpherston Sinkhole

Het fotogenieke Umpherston Sinkhole van Mount Gambier

Umpherston Sinkhole lijkt op social media een van de meest gefotografeerde plekken van Zuid-Australië, maar blijkt in werkelijkheid toch een van de best bewaarde geheimen van Australië. Ondanks de relatief kleine aantallen bezoekers zie je het op diverse social media kanalen regelmatig voorbijkomen. Umpherston Sinkhole ligt net buiten het centrum van Mount Gambier, en is vaak dé reden voor reizigers om dit fotogenieke, natuurlijke fenomeen te komen bewonderen. Tijdens onze roadtrip van oost naar west Australië bezochten we de gezonken tuin van Mount Gambier.

Botanische tuinen van Umpherston Sinkhole

Net als veel andere zinkgaten of cenotes zijn deze verschijnselen meestal ontstaan door geologische werking van de aarde. Vaak lijken de gaten uit het niets te zijn ontstaan en is leeftijd ervan lastig te schatten. Umpherston Sinkhole, ook bekend als de Sunken Garden, is volgens experts meer dan 6500 jaar oud, heeft een diepte van zo’n 20 meter en een doorsnee van zo’n 50 meter. Tegenwoordig is het zinkgat een prachtig aangelegde botanische tuin, waar in 1886 James Umpherston met de aanleg startte. Door de jaren hebben de inwoners van Mount Gambier de tuin onderhouden en in diversiteit uitgebreid. Tegenwoordig is Umpherston Sinkhole de toeristische trekpleister van Mount Gambier en trekt het jaarlijks veel bezoekers uit binnen- en buitenland en is zeer populair onder Instagrammers.

Zinkgat Mount Gambier

De schoonheid van Umpherston Sinkhole

Zoals veel andere bezoekers van het beroemde zinkgat van Mount Gambier zijn wij vanwege de prachtige plaatjes op internet op het idee gekomen het te bezoeken. Omdat Mount Gambier op de route van onze roadtrip van Sydney naar Perth ligt, is een bezoek aan de gezonken botanische tuin voor de hand liggend. Umpherston Sinkhole ligt net buiten het centrum van de plaats en lijkt omgeven door een klein park. Om het zinkgat te zien moet je een stuk het park inlopen, want het ligt goed verscholen tussen al het groen. Zodra je aan de rand staat zie je hoe mooi het geheel er uitziet. Langs de zijkant loopt een trap, met enkele uitkijkplateaus, naar de bodem van het zinkgat. Het geheel doet een beetje sprookjesachtig aan, vooral in de vroege ochtend, als er verder niet veel andere bezoekers zijn.

Umpherston Sinkhole Australië

Bezoek aan Umpherston Sinkhole

Het best is Umpherston Sinkhole te bezoeken met eigen vervoer. Het zinkgat is gelegen aan de hoofdweg – Jubilee Hwy E, Mount Gambier SA 5290, Australië – net ten oosten van het centrum. Voor bezoekers is een ruime parkeerplaats aangelegd, waar je tevens een kiosk met de naam Percy Possum’s Hideaway aantreft, die naast het verstrekken van handige informatie ook heerlijke broodjes en koffie serveert. Je hoeft voor een bezoek aan het zinkgat geen entree te betalen, maar een donatie wordt zeker op prijs gesteld. De plek is niet bijzonder groot. Ons bezoek duurde zo’n twee uur, inclusief het nuttigen van een ontbijt bij de kiosk. Een lange reis speciaal voor Umpherston Sinkhole zal niet iedereen doen, maar als je in de buurt komt mag je het beslist niet overslaan.

Mount Gambier

Informatie Mount Gambier

Mount Gambier heeft toeristisch gezien natuurlijk meer te bieden dan alleen Umpherston Sinkhole. Toch is bij de meeste reizigers vrij onbekend. De plaats zelf stelt niet zoveel voor, al zijn er best wat pubs, restaurants en hotels gevestigd. In de omgeving zijn meer toeristische highlights te vinden. Denk hierbij aan diverse zinkgaten, grotten en kratermeren. Ook wildlife spotten kan goed in de omgeving rond Mount Gambier. Diverse exotische vogels, grote aantallen kangoeroes en mooie populaties koala’s zijn in de streek te spotten. Ga je iets verder richting het zuiden, dan kun je genieten van de prachtige, ruige kustlijn van dit deel van Zuid-Australië. Zo zie je maar weer, Mount Gambier heeft heel wat meer te bieden dan alleen maar Umpherston Sinkhole.

Zinkgat Mount Gambier

Kijk hier voor meer reisinformatie voor reisbestemming Australië!

Check ook het natuurlijke fenomeen van de Quobba Blowholes of onze andere artikelen over roadtrippen!