Roadtrip

Roadtrip destinations: het westen van Australië

Oneindige vergezichten, gigantische natuurgebieden en eindeloze wegen. Enkele kenmerken die zo typisch zijn voor het roadtrippen door het westen van Australië. Tel daar een prachtige kustlijn, karakteristieke stadjes en een uiterst vriendelijke bevolking bij op, en je hebt alle ingrediënten voor een geweldige roadtrip.

Roadtrippen in het westen van Australië

De ruige wereld van het westen van Australië is een droom voor veel reizigers. Op veel plekken voel je de grootsheid en leegte van dit immense land en waan je je met regelmaat een ontdekkingsreiziger. De lege woestenij is vaak imponerend, maar met de juiste instelling en voorbereiding een uiterst geschikt gebied voor de wat meer avontuurlijk ingestelde reiziger. Wat het westen van Australië zo’n top bestemming om te roadtrippen maakt, sommen we hieronder voor je op:

Oneindige wegen

Als je van desolate gebieden houdt, dan ben je in het westen van Australië op de juiste plek. Of je nu over het hete asfalt rijdt of via de mulle zandwegen naar je bestemming rolt, de vergezichten zijn meestal eindeloos. Neem de route langs de kust en bezoek de schaarse kustplaatsjes of maak een afsteker naar een van de mooie stranden of prachtige nationale parken. Reis over de weinige highways of onverharde routes in de outback en geniet naast de overweldigende natuur van de leegte en zeldzame nederzettingen en mijnstadjes. De weg lijkt vaak oneindig, maar voert je vroeg of laat naar een nieuwe verrassing.

weg

Prachtige natuur

Het westen van Australië is uiteraard ook een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers. Mocht je een liefhebber van prachtige tropische stranden zijn, een fan van overweldigende nationale parken zijn of een bewonderaar van de woeste rotskusten, hier kom je altijd aan je trekken. Het westen van Australië is fameus vanwege de prachtige stranden, want wie heeft nog nooit van Coral Bay, Esperance of Shark Bay gehoord? Ook de national parks in het westen van Australië zijn wereldberoemd. Denk eens aan parken als Karijini, Bungle Bungle en Nambung National Park. Deze heeft bijna elke bezoeker van dit deel van Australië hoog op zijn bucketlist staan.

National Park

Tropische stranden

Mocht je het met de oneindige leegte van de Outback even gehad hebben, dan heeft de westkust genoeg prachtige stranden in de aanbieding. Wil je lekker relaxen op een hagelwit strand, dan kunnen we je Shell Beach en Coral Bay aanbevelen. Ben je op zoek naar wildlife op of aan het strand, dan kun je het best naar Monkey Mia of Lucky Bay gaan. Ben je meer van het surfen of wil je strand met vertier, dan heeft de westkust meer dan genoeg te bieden. De opties zijn oneindig en tijdens een reis langs de prachtige kust kom je regelmatig een strand van jouw gading tegen.

strand

Ultieme campsites

Het Australische westen is een Walhalla voor liefhebbers van kamperen. Wil je graag wild kamperen in de woeste leegte van de outback, of zit je liever op een camping met alle faciliteiten die je je maar kunt wensen? Kamperen in deze regio is altijd een feest. Mocht je een lange reis met tent of camper maken, dan kun je ook gewoon alles combineren. Wij hadden tijdens onze roadtrip een geweldige 4×4 met daktent, wat je een enorme vrijheid geeft. Wij hebben naast de geweldige bushcamps en kampeerplekken in de duinen enkele malen op een gewone camping overnacht. Dat laatste is misschien minder avontuurlijk, maar o zo handig voor het nodige wasje en een grondige douchebeurt.

westen van Australië

Typische stadjes

Als je denkt dat de kustplaatsjes een typische vibe kennen, dan zal je je wellicht nog meer verbazen in de outback. De sfeer in de kleine mijnwerkersplaatsjes is daar pas echt speciaal. Je hebt aan de kust keuze uit chille surfplaatsjes en stadjes met wat meer vertier voor families. Kustplaatsen als Cervantes en Kalbarri hebben met de nabijgelegen nationale parken nog een extra troef in handen. In de outback vind je het typische straatbeeld en dito sfeer. Mocht je denken dat de Walkabout Creek Bar in de film van Crocodile Dundee een karikatuur is, dan bezoek de bar van het Royal Mail Hotel in Meekatharra maar eens. Je waant je haast in de film.

Outback

Geweldige sfeer

Als het om een speciale sfeer gaat, dan ben je in westen van Australië op de juiste plek. Het lijkt wel alsof de mensen in dit deel van het land nóg vriendelijker zijn. De bewoners van het westen zijn uiters relaxt en hebben altijd tijd en zin in een praatje. Niemand lijkt er haast te hebben en je krijgt altijd hulp als het nodig is. Vooral in de verlaten gebieden van de outback hebben we met grote regelmaat geweldige mensen ontmoet, maar ook langs de kust is de local van de vriendelijke en hulpvaardige soort. Dat mensen een land maken neemt men hier wel heel letterlijk!

camping

Tips roadtrippen in West-Australië:

  • Denk voor het afsluiten van een huurcontract goed na over de gebieden die je wil gaan bezoeken. Met veel huurauto’s is het verboden om op onverharde wegen te komen, waardoor veel parken niet te bereiken zijn. Ook het type auto is in veel buitengebieden bepalend, want op veel plekken kun je alleen met een 4×4 komen. Een vette camper is leuk, maar je kunt er lang niet overal mee komen.

  • Check voor het afsluiten van een huurcontract de zaken die in de huursom zijn inbegrepen. In veel gevallen is de uitrusting niet in de prijs inbegrepen en moet je voor elke toevoeging extra betalen. Ook het eigen risico en de borgsom zijn zaken waar je vooraf goed op moet letten. Op internet kun je veel goedkope verhuurders vinden, maar die blijken achteraf vaak duurkoop te zijn. Wij hadden een 4×4 met daktent van WA-Experts, waar zelfs de toegang tot de nationale parken bij de huursom was inbegrepen.

  • Check vooraf een aantal plekken op de route waar je kunt camperen. Door de gigantische afstanden kun je bijvoorbeeld ’s avonds wel eens in tijdnood komen. Voorkom dat je na zonsondergang op zoek moet naar een geschikte slaapplek. Door vooraf via internet een aantal plekken uit te zoeken heb je later op de dag vaak geen stress. Op deze manier hebben wij ook vooraf een fijne mix van bush campsites en campings met faciliteiten kunnen maken. Kijk voor geschikte campings op: Explore Australia, of download de handige app Wikicamps.

  • Mocht je een beperkte tijd hebben voor je roadtrip, dan maak vooraf een goede planning. Wij hadden in onze route enkele must-sees, die we via verschillende routes konden bezoeken. Wij hebben via google maps de route berekend en de langst aangegeven tijd maal 1,5 als uitgangspunt aangehouden. Achteraf bleek dit een goede inschatting te zijn, want we hadden aan het einde 2 dagen over. Hierdoor hadden we extra tijd voor een plek die we niet op de planning hadden staan.

roadtrip

– Check hier alle artikelen over Australië of onderstaande video van onze roadtrip door het westen van Australië