Nullarborvlakte

Roadtrip destinations: The Nullarbor Plain aan de Australische zuidkust

The Nullarbor Plain is een van de meest desolate en imponerende delen van Australië. Deze droge vlakte, met een breedte van zo’n 1200 kilometer, is de Nullarborvlakte, een van die plekken die veel reizigers enorm ontzag inboezemt. Deze Australische woestijn is onherbergzaam en een oversteek mag niet onderschat worden. Ondanks het desolate karakter van de Nullarborvlakte, is het oversteken ervan een grote wens van veel reizigers.

The Nullarbor Plain oversteken

The Nullarbor Plain is vernoemd naar de Australische woestijn, National Park Nullarbor, die een deel uitmaakt van de beroemde vlakte. Het nationale park ligt in het oostelijke deel van de vlakte, tussen de plaatsjes Eucla en Yalata. De naam Nullarbor stamt uit het Latijn, dat “geen boom” betekent. De route over Nullarborvlakte, zoals die tegenwoordig bekend is, loopt van Ceduna in Zuid-Australië tot Norseman in West-Australië. Officieel start de vlakte vanuit het westen gezien bij Balladonia, maar voor de meeste reizigers start of eindigt de reis bij Norseman.

Nullarbor Plain 4WD

Over de Nullarborvlakte in twee dagen

Tijdens onze roadtrip van Sydney naar Perth hebben we de oversteek van de Nullarbor in onze route opgenomen. Onze reis over The Nullarbor Plain startte in Ceduna, waar we met onze 4WD met daktent van WA Experts net buiten de plaats overnachtten aan het mooie Shelly Beach bij Ceduna Shelly Beach Caravan Park. Vanaf hier is de route over de vlakte in minimaal twee dagen te doen. Ceduna is de perfecte plaats om een dagje te relaxen aan het strand en je proviand en brandstof aan te vullen voor de trip door de grote leegte. Houd er rekening mee dat na Ceduna alles een stuk schaarser en duurder is. Brandstofprijzen kunnen er tot wel 30% hoger zijn!

Nullarbor Plain

Dag 1: Ceduna – Nullarbor Roadhouse

De eerste dag was een rit van Ceduna naar Eucla, wat een afstand van net geen 500 kilometer in totaal is. Onderweg heb je diverse mogelijkheden om een afsteker richting kust of binnenland te maken. Bekendste bezienswaardigheid in deze regio is het Fowlers Bay Conservation Park, waar je prachtige kustlijnen kunt ontdekken. Naast de spectaculaire kustlijnen van het park is het een ook geliefde plek om walvissen tijdens het broedseizoen te spotten. Tot aan Nullarbor Roadhouse rijd je door Yalata Aboriginal Land. Mocht je hier een afsteker willen maken, let er dan op dat je vooraf een vergunning voor dit beschermd gebied aanvraagt. Na zo’n 300 kilometer vanaf Ceduna bereik je het iconische Nullarbor Roadhouse, midden op de droge vlakte.

Nullarbor Roadhouse

Nullarbor Roadhouse – Eucla

Dit in de middle of nowhere gelegen roadhouse is naast tankstation ook een kleine supermarkt, wegrestaurant, souvenirwinkel, motel en kampeerplek. Wellicht is het vanwege de desolate ligging een van de meest bekende roadhouses van Australië. De locatie is zeer fotogeniek en spreekt enorm tot de verbeelding. Na van een heerlijk hamburgermenu te hebben genoten zijn wij verder gereden richting westen. De resterende rit is vanaf het roadhouse zo’n 200 kilometer lang. Onderweg doorkruisten we Nullarbor National Park en was het genieten van de prachtige vergezichten. Net voor de grens tussen Zuid- en West-Australië en Eucla kun je de zo’n 90 meter hoge Bunda Cliffs bezoeken. Overnachten kun je in deze regio het best bij Eucla Motel, waar naast motelkamers ook kampeerplekken te huur zijn.

Cliffs Nullarbor Plain

Dag 2: Eucla – Balladonia

Alhoewel de tweede dag op de Nullarbor Plain 500 tot 600 kilometer in petto had, is dit deel van de route best relaxt om te rijden. Wellicht heb je de dag ervoor tijd gehad om de zandduinen van Eucla en het oude telegraafgebouw te bezoeken. Zo niet, dan doe het voor vertrek in de ochtend. Omdat de meeste bezienswaardigheden onderweg niet ver van de Eyre Highway liggen, kosten deze bezoekjes niet per se veel tijd. Plan wel een bezoek aan de kust bij Nuytsland Nature Reserve in, omdat de kustlijn hier zeer spectaculair is. Er zijn diverse uitzichtpunten met borden op de hoofdweg aangegeven. Vervolgens kom je tussen Caiguna en Balladonia op een van de langste, pijlrechte stukken weg ter wereld. Let wel, de Eyre Highway is hier 147 kilometer kaarsrecht!

Nullarborvlakte

Balladonia – Fraser Range Station

Wanneer je vroeg in Balladonia bent aangekomen, kun je ervoor kiezen om niet hier te overnachten en de Nullarbor Plain te verlaten. Slechts 117 kilometer verder, net buiten de Nullarbor Plain richting westen, kun je in stijl kamperen bij Fraser Range Station. Fraser Range Station is een typisch Australische boerderij in the middle of nowhere. Is kamperen niet helemaal je ding, dan is overnachten in een van de chalets of bungalows van Fraser Range Station wellicht iets voor jou. Het kampeergedeelte is uitgerust met open air keuken en heeft fatsoenlijke sanitaire gebouwen. Na de winderige, lees: lawaaierige, kampeerplekken op de Nullarbor Plain is het overnachten op Fraser Range Station een verademing in je daktent. Hier overheerst vooral de rust van de natuur!

Fraser Ranges Station

Conclusie oversteek Nullarborvlakte

Voor ons was het oversteken van de Nullarbor Plain een grote wens, maar in veel gevallen zal het een noodzakelijk deel van de reisroute zijn. Er zijn namelijk niet echt veel andere opties om van oost naar west te rijden. Het grote niets is minder leeg dan je wellicht zou verwachten, maar toch overheerst het desolate gevoel de meeste tijd van de trip. Vooral de mooie natuurlijke en historische plekken langs de route maken de oversteek zo’n geweldige trip. Denk aan de spectaculaire kustlijnen en natuurgebieden, historische gebouwen maar ook de andere reizigers en werknemers die je ontmoet bij de roadhouses op de route maken dit deel van Australië zo bijzonder. De uitgestrekte droge vlakte zal niet voor iedereen een leuke belevenis zijn, maar voor ons was het een onvergetelijke trip!

Nullarbor Cocklebiddy

Tips Nullarbor Plain:

Het oversteken van de Nullarborvlakte moet je niet zonder voorbereiding doen. Mocht jij van plan zijn deze prachtige vlakte over te steken, dan hebben wij een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet:

Welk voertuig voor de Nullarborvlakte?

De oversteek kun je met elk soort voertuig ondernemen. Van camper tot motor en van 4WD tot fiets. Alles kan. Wanneer je van plan bent om afstekers te maken en onverhard terrein te bezoeken, zorg dan dat je een geschikt voertuig hebt. Wij zijn de Nullarbor Plain overgestoken met een 4WD Troopy van WA Experts en konden zonder problemen overal komen en overnachten. Mocht je de vlakte met een gewone auto of camper oversteken, ook dan zijn voldoende toeristische plekken en uitzichtpunten bereikbaar.

Vergunningen Nullarbor Plain

Let er op dat je bij sommige plaatsen op de route een vergunning nodig hebt om het te mogen bezoeken. Bijvoorbeeld Yalata, tussen Ceduna en Nullarbor Roadhouse, valt onder beschermd gebied van de Aboriginal gemeenschap. Mocht je het willen bezoeken, of er willen kamperen, dan kun je het best vooraf informatie inwinnen via de officiële Yalata website. Heb respect voor de lokale bewoners en hun tradities!

Voorbereiding oversteek Nullarborvlakte

Mocht je proviand tijdens de trip meenemen, dan moet je met verse producten opletten. Het is verboden om vers fruit of groenten mee de grens over te nemen tussen de staten Zuid-Australië en West-Australië. De grens ligt net ten oosten van Eucla, waar streng gecontroleerd wordt. Verder is het zeer aan te raden om goed voorbereid op reis te gaan. Neem voldoende water en eten mee en tank bij elk roadhouse voor de zekerheid bij. In deze Australische woestijn wil je niet zonder langs de weg stranden!

overnachten op de Nullarbor Plain

Overnachten op de Nullarbor Plain is geen probleem. Bij de meeste roadhouses is tevens een motel, maar ook kampeerplekken zijn bij de meeste volop aanwezig. In de natuur kamperen is op veel plekken mogelijk, maar houd er rekening mee dat het aan de kust nogal winderig kan zijn. Check ook altijd vooraf of kamperen op de door jou gekozen plek is toegestaan. Meestal worden deze plekken duidelijk aangegeven met borden langs de weg. Informeer voor de mooiste plekjes ook bij de roadhouses onderweg of vraag andere reizigers op de route die in tegenovergestelde richting rijden.

Nullarborvlakte Fraser Range

Check ook onze andere blogs als je meer informatie over het plannen van een roadtrip in Australië wil weten, tips over kamperen in de Australische Outback of onze pagina met algemene reisinformatie van Australië.