Olga's

Red Center’s Kata Tjuta (The Olgas)

De stoffige weg in het rode verlaten landschap lijkt oneindig, maar plotseling doemen in de verte de silhouetten van Kata Tjuta voor ons op. Kata Tjuta, ook bekend als The Olgas zijn verwant met de bekende Uluru en is één van de absolute hoogtepunten van het Australische rode centrum.

Kata Tjuta’s vele hoofden

Na een nacht buiten te hebben geslapen bij Uluru rijden we na het ontbijt richting Kata Tjuta. De rit zal zo’n klein uur duren, wat ons tijd geeft om achter het door de zon verwarmde glas van het busje weer op te warmen na de koude nacht. Ondanks de eentonigheid blijft de omgeving voor ons spectaculair. Het oneindige, de verlatenheid, de enorme droogte en ondraaglijke hitte op het midden van de dag, maken dit deel van de wereld voor ons zo speciaal.

Kata Tjuta kennen veel reizigers wel van naam, maar is in tegenstelling tot Uluru niet 1-2-3 voor de geest te halen. Bij aankomst blijkt Kata Tjuta minstens zo indrukwekkend als Uluru, maar door het onbekendere nóg fascinerender dan de verderop gelegen beroemdheid. Wij besluiten de Valley of the Winds Walk te lopen, welke zo’n zeven kilometer lang is en je in ongeveer twee uur langs de diepe kloven en valleien van deze bizarre dorre rode wereld voert. Ondanks de hoge temperatuur is het genieten van alles wat de “vele hoofden” van The Olgas hun bezoekers bieden en lijkt de tijd te vliegen tijdens onze hike. Wij waren tijdens ons bezoek enorm verrast door Kata Tjuta’s schoonheid en zouden er graag nog eens een bezoek aan brengen.

Kata Tjuta 07

Opdoemend vanuit onze Outback bus gezien

Kata Tjuta 09

Na de ingang gaat het meteen steil omhoog

Kata Tjuta 08

De schitterende kleuren

Kata Tjuta 06

Tussen de vele rotsen

Kata Tjuta 02

De prachtige vlaktes tussen de rotsen

Kata Tjuta 03

Prachtige vergezichten

Kata Tjuta 04

Een van de vele “hoofden”

Kata Tjuta 05

De mooie binnenste delen

Informatie Kata Tjuta

Kata Tjuta, wat in de taal van de Aborigines vele hoofden betekent, bestaat uit zo’n dertigtal rotsen. De rode kleur van de rotsen verkleurt door de stand van de zon gedurende dag tot okergeel, wat het geheel een spectaculair schouwspel maakt. De rotsen verschillen van afmeting en de grootste is zo’n 500 meter hoog. Neem tijdens je bezoek voldoende water mee en blijf op de aangegeven paden. Kata Tjuta’s rotsen behoren net als Uluru tot de mythologie van de Aborigines, welke daarom liever niet hebben dat je de rotsen beklimt.