off road

Planning roadtrip West-Australië

Een roadtrip door de uitgestrekte wereld van de Australische Outback is een grote wens van veel reizigers. Dagen rijden door de desolate, rode wereld van de Aborigines. Genieten van de adembenemende vergezichten en diverse nationale natuurparken. Talloze kilometers over brandend asfalt rollen en uren lang geen andere weggebruikers tegenkomen. Dat is een voorstelling die elke reiziger toch moét aanspreken?

Roadtrippen door de Outback

Welk land
Het land is natuurlijk de eerste keuze die vaststaat. Alle landen zijn verschillend, en niet elk land is geschikt voor een roadtrip. Wij hebben gekozen voor een roadtrip door West-Australië. Een tweede bezoek aan dit fantastische land stond al op onze planning, want het westen hadden we de eerste keer niet aangedaan. Gigantische afstanden en prachtige natuurgebieden maken dit deel ideaal voor een dergelijke reis. Tel daarbij op dat de infrastructuur een hoge standaard heeft en dat er voldoende spots om te kamperen zijn.

roadsign

Route & tijd
Hoe bepaal je de juiste route? Wij hebben onze wensen op een rijtje gezet en gekeken of het qua tijd in een geschikte route zou kunnen passen. Onze route loopt vanuit Perth door de Outback naar nationaal park Karijini, om vervolgens via de kust terug richting Perth te sturen. Wij rijden qua route tegen de klok in, waardoor we de eerste twee dagen flinke afstanden moeten afleggen. Het voordeel hiervan is dat we na Karijini ruim in onze reistijd zitten en makkelijker per dag kunnen plannen. Dit maakt ons flexibeler en kunnen we na twee dagen flink doortuffen mooi relaxed gaan genieten.

Afstanden
Het is aan te raden om vooraf voldoende informatie over de te rijden afstanden te hebben. Neem daarbij ook de gemiddelde staat van de wegen en de toegestane maximum snelheden in acht. In ons geval rijden wij enkele dagen lange afstanden. Om een inschatting te krijgen van de afstanden zijn routeplanners een goede hulp. Wij tellen bij de geschatte tijd voor het gemak 50 procent extra, want onderweg zal je vaker willen en/of moeten stoppen. Ook hebben we regelmatig met tijdrovende, onverharde wegen te maken. Is het niet voor mooie afstekers, dan is het wel omdat het de enige weg naar de bestemming is.

Vervoer

Welk soort vervoermiddel heb je nodig voor de reis? Kijk eerst naar de plekken die je graag zou willen bezoeken en wat de toegankelijkheid ervan is. Wil je van motel naar hotel rijden, of is kamperen de enige optie op de gekozen route? Kun je met een doorsnee camper, of kun je de route alleen met een 4×4 voertuig afleggen? Heb je speciale vergunningen nodig voor bepaalde gebieden? Denk hierbij aan nationale parken en beschermde natuurgebieden. Kijk voor een geschikt voertuig goed rond op internet. Verhuurders en huurprijzen kun je vinden in alle soorten en maten. Let bijvoorbeeld goed op wat in de huursom is inbegrepen en hoe de verzekering en borg wordt verrekend. Wij hebben uiteindelijk voor een 4×4 met daktent gekozen, welke we bij 4×4 verhuurder WA-Experts hebben geboekt vanwege de uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding en persoonlijke service.

Australie

Slapen
Omdat we met een 4×4 met daktent op pad gaan, kunnen we in principe overal overnachten. Natuurlijk is het zaak om te checken waar je mag overnachten met een camper, maar op de meeste plekken op onze route heb je zelfs vaker keus uit basic plekken, campsites bij roadhouses en truckstops en luxe campings. Wij gaan het waarschijnlijk afwisselen, al heeft het slapen in ’the middle of nowhere’ op veel plekken onze voorkeur.

En verder?

Zaken als reisverzekering en bagage zijn voor ons niet anders dan bij andere reizen. Lekker inlezen op handige blogs over Australische roadtrips zoals Dream the world. Voorbereiden op het rijden is voor de door ons gekozen route niet echt nodig, al krijgen we voor vertrek een uitvoerige uitleg m.b.t. het voertuig en de diverse situaties op de Australische wegen en paden in de Outback. Niet onbelangrijk! Verder rest ons alleen het plezier van de voorpret en wachten we ongeduldig af tot we kunnen vertrekken.

Heb jij al eens een roadtrip ondernomen, of ben je al eens met een 4×4 door de Outback gereisd?