Outback

Ondergronds wonen in het Australische Coober Pedy

In het noorden van de deelstaat Zuid-Australië ligt het mijnstadje Coober Pedy. Coober Pedy heeft een bijzondere titel, want het mag zich de opaal hoofdstad van de wereld noemen. Wat dit stadje voor bezoekers zo bijzonder maakt, dat is dat vanwege de hitte bijna alles ondergronds is gebouwd.

Ondergronds gaan in Coober Pedy

Coober Pedy kenmerkt zich door de weinig zichtbare woningen. De meeste woningen in deze mijnstad zijn ondergronds en vaak in oude mijnen gebouwd. De stad ligt 846 kilometer ten noorden van Adelaide aan de Stuart Highway en is een zeer geschikte tussenstop op weg naar o.a. Alice Springs. Coober Pedy is niet alleen bekend vanwege opaal, maar ook bekende films als bijvoorbeeld Mad Max en Pitch Black zijn hier opgenomen. Het is een beetje een onwerkelijke omgeving en het is bij aankomst lastig om er een stadje in te herkennen. De naam Coober Pedy is afkomstig van Kupa Piti, een Aboriginal naam, die “witte man in gat” betekent.

Zoutvlakte Outback

Zoutvlakte in de Outback

Coober Pedy truck

Oude opaal-truck

Overnachten in Coober Pedy

Wij hebben tijdens ons bezoek de nacht in een oude mijnschacht doorgebracht, waar een bijna constante temperatuur van 21 graden celsius heerst. ’s Avonds kan men bij de plaatselijke pizzabakker een hapje gaan eten en aan de overzijde van de weg nog gezellig een biertje gaan drinken aan de bar van het plaatselijke hotel. In de bar treft men, buiten toeristen, een kleurrijk gezelschap aan truckers, mijnwerkers en andere inwoners van de mijnstad en omgeving aan.

Coober Pedy verblijf

Ons ondergrondse erblijf

Coober Pedy hostel

Ingang van het ondergrondse hostel

Toeristische attracties zijn o.a. een opaalmuseum, een ondergrondse kerk en de futuristisch uitziende omgeving. Zover je kunt kijken zie je de vele zandhoopjes in het landschap, welke direct naast de ingang van de bijbehorende mijn te vinden zijn. Coober Pedy is voor veel toeristen enkel een tussenstop en zal niet snel voor langere tijd bezocht worden. Als korte tussenstop van Adelaide naar Alice Springs vonden wij het zeer geschikt en kunnen het iedereen aanraden.