Quobba

Kamperen in de Australische Outback

Overweldigende natuur en bizarre landschappen. Stoffige wegen en markante plaatsjes. Dit alles krijg je erbij als je gaat kamperen in de Australische Outback. Het ruige binnenland van Australië is uniek en heeft een aantal van van de mooiste kampeerplekken die je kunt wensen. Daarom is het perfect voor een roadtrip-kampeer-combi!

De Australische Outback is dé campspot

In de Outback kamperen is niet alleen avontuurlijk, maar ook de beste manier om het land echt te leren kennen. Stel je toch eens voor. Na honderden kilometers door het verlaten binnenland te hebben gereden, je voor de nacht installeren in de meest mooie natuurgebieden die je je maar kunt voorstellen. In de middle of nowhere je tentje opzetten of het stoeltje voor je camper uitklappen. Dat zijn toch ingrediënten waar bijna elke reiziger warm voor loopt.

camp side

Intense vrijheid

Tijdens onze roadtrip door het westen van Australië langs de kust naar het noorden, waren de kampeerplekken aan de stranden stuk voor stuk fantastisch. Toch was de ultieme ervaring van desolate campspots in de Australische Outback nog beter. Het gevoel van vrijheid zal je nergens zo intens kunnen ervaren als daar. ’s Avonds je eigen potje koken en met een biertje oppeuzelen onder de geweldig heldere sterrenhemel. Dat wordt echt nergens beter dan in de Australische Outback.

camping

Camper of daktent

Of je nu een luxe camper huurt, een oud barrel koopt en een tentje als onderkomen voor de nacht meeneemt, of een vette 4×4 met daktent als vervoersmiddel gebruikt. Het gevoel van overnachten in deze binnenlanden zal hetzelfde zijn. De vrijheid, de leegte en het gevoel dat je er helemaal alleen bent. Dat is datgene dat telt. Natuurlijk is je vervoer belangrijk als het aankomt op comfort tijdens het rijden en overnachten, maar ook welke gebieden je wil bezoeken.

WA Experts

4×4 met daktent

Wij kozen tijdens het kamperen in de Australische Outback een 4×4 met daktent. Dit zal bij een volgende reis weer worden verkozen boven een auto plus tentje of een luxueuze camper met alle gemakken. Wellicht lijkt slapen in een daktent niet heel comfortabel, maar het tegendeel is waar. Je hebt voldoende ruimte, ligt ver van de ’s nachts afkoelende bodem en je kunt vanaf het hoge dak vanuit je tent genieten van de mooie vergezichten. Praktisch is het bovendien, want de tent neemt geen plaats weg in de auto en je kunt met de 4×4 echt overal komen.

WA

Puur genot

Natuurlijk moet het je liggen. Over oneindige wegen door desolate gebieden rijden en soms langere tijd geen andere reizigers tegenkomen. Helemaal alleen in een compleet verlaten gebied overnachten, zonder het gemak van verder modern comfort. Toch is dit juist het aantrekkelijke van kamperen in de Australische Outback. Geniet van de schoonheid van het gebied waar je kampeert en de nacht doorbrengt, en doe zo de meest bijzondere ervaringen op in dit fantastische land!

sunset

Tips kamperen in de Australische Outback:

  • Voor vertrek is het aan te raden een aantal plekken te bepalen waar je op de route zou kunnen kamperen. Vanwege de enorme afstanden kun je bijvoorbeeld ’s avonds wel eens in tijdnood komen. Rijden na zonsondergang, ook op zoek naar een geschikte slaapplek, moet je proberen je voorkomen. Vooraf via internet een aantal plekken uitzoeken scheelt je tijdens het reizen een hoop stress. Wij hebben op deze manier een fijne mix van bush campsites en campings met faciliteiten kunnen maken. Kijk voor geschikte campings op: Explore Australia, of download de handige app Wikicamps.

  • Wanneer je een beperkte tijd hebt voor je kampeertrip, maak dan vooraf een goede planning. Met google-maps hebben we de ‘ongeveer’ route berekend en de langste, door Google aangegeven, reistijd maal 1,5 als uitgangspunt aangehouden. Dit bleek een goede inschatting te zijn, want we zaten hierdoor ruim in de tijd tijdens het reizen en konden op veel plekken langer verblijven.

  • Neem je een huurauto of camper? Denk dan vooraf goed na over de gebieden die je wil gaan bezoeken. In veel huurcontracten is een verbod om op onverharde wegen te rijden opgenomen. Hierdoor kun je veel parken niet bereiken. In de buitengebieden is ook het type auto bepalend, want op veel plekken kun je alleen met een 4×4 komen. Wellicht lijkt je een luxe camper leuk, maar denk er aan dat je er lang niet overal mee kunt komen.

  • Zorg dat je goed voorbereid en met een deugdelijke uitrusting op pad gaat. Neem voldoende drinkwater en voedsel mee en zorg voor extra brandstof voor het voertuig. Verzeker je van een complete uitrusting en houd hierbij ook rekening met de extreme omstandigheden die in de Australische Outback kunnen voorkomen. Ook bescherming tegen de zon is geen overbodige luxe. Wij hebben onze zeer complete 4×4 met daktent bij WA EXPERTS gehuurd, wat we tijdens een volgende trip weer doen.

Australische Outback

Kijk hier voor meer Australië reisinspiratie Of onze tips voor het oversteken van de Nullarborvlakte met de auto.