Francois Peron

Francois Peron National Park, onbekende parel van West-Australië

Francois Peron National Park behoort tot de minder bekende gebieden van West-Australië. Ondanks dat het park minder bekend is onder veel reizigers, behoort het tot de grote hoogtepunten van West-Australië. Francois Peron National Park is zeer bijzonder, maar alleen met een vierwielaangedreven voertuig te verkennen. Dit maakt het park zo bijzonder, want het is zowel geschikt voor natuurliefhebbers als ook fans van off-road rijden en kamperen.

Off-road in Francois Peron National Park

Onderdeel uitmakend van het werelderfgoed van Shark Bay is Francois Peron in goed gezelschap. Naast het toeristische Monkey Mia is Dirk Hartogeiland één van het park’s beroemde buren. Toch is Francois Peron minder bekend als het naastgelegen Monkey Mia, wat een grote toeristische trekpleister is. Reden daarvoor is hoogstwaarschijnlijk de moeilijk begaanbare routes in het park. Zonder goede 4×4 is een bezoek aan het park haast onmogelijk, want de weinige zandwegen zijn met hun zeer losse zand moeilijk passabel. Dit is voor ons een van de mooie dingen van een bezoek aan Francois Peron. Het is de ultieme combinatie van prachtige natuur, off-road rijden en kamperen in de wildernis.

WA Experts

Unieke natuur

De natuur van Francois Peron National Park is prachtig. Het park biedt haar bezoekers een aantal zeer unieke hoogtepunten. De plaatselijke flora en fauna is om in te lijsten en met een beetje geluk kun je een keur aan dieren spotten. Naast diverse buideldieren en vogels is het park ook het thuis van enkele bijzondere reptielensoorten. Meest bijzondere is de bergduivel, een zeldzame hagedis met de stoere naam “Thorny Devil”. Geluk moet je wel hebben, want deze kleine duivel laat zich zeer zelden zien. Ook het gebied op zich is buitengewoon fotogeniek. De droge woestijnachtige delen wisselen zich af met dichte groene struikgewassen en aan de kust kun je geweldig mooie baaien en ruige kliffen bewonderen. Het park is één van de meest veelzijdige van West-Australië.

Francois Peron National Park

Off-road Francois Peron National Park

Naast de prachtige natuur is de mogelijkheid om echt off-road te gaan het geweldige van Francois Peron. De mulle zandwegen van het park zijn een echte uitdaging. Na enkele kilometers vanaf de ingang gaan de banden op slap en kan het echte werk beginnen. De zandwegen voeren je door de wereld van dit unieke park. Smalle zandwegen met enorm los zand. Een uitdaging voor mens en machine. Je kunt diverse routes rijden, die allemaal naar fantastische plekken voeren. Het mulle zand laat hoge snelheden niet toe, dus neem je tijd en zorg voor een goede uitrusting. Off-road rijden in Francois Peron is een groot deel van de fun. We kunnen het iedereen die van een beetje avontuur houdt aanraden.

Francois Peron

Kamperen in Francois Peron

Kamperen in het gebied is echt een must, mocht je het uitgebreid willen bezoeken. Bij de ingang van het park is een registratiepunt, alwaar je ook de entreegelden voor toegang tot het nationaal park in een brievenbus kunt deponeren. Er zijn diverse punten waar je je tent mag opslaan, waarvan de grootste zelfs voorzien zijn van een bush toilet en keuken. Primitief is het wel, maar meer zou de charme van een overnachting in de vrije natuur echt teniet doen. De beste manier is een 4×4 met daktent. Hiermee kun je makkelijk het park verkennen en kun je overnachten waar je de auto parkeert. Let er wel op dat het aan de kust nogal kan waaien, dus kan het geluid van de harde wind voor een slapeloze nacht zorgen.

Outback camping

Francois Peron National Park wel of niet bezoeken?

Of je nu een dagtrip maakt, of enkele dagen in het park gaat kamperen, Francois Peron zal je met zekerheid positief verrassen. Mocht je door het westen van Australië reizen, dan mag je dit prachtige gebied niet overslaan. Kamperen in het nationaal park is geen must, maar zal jouw bezoek zeker dat positieve extraatje geven. Het gevoel van vrijheid is enorm in deze desolate wereld van mulle zandwegen en verlaten kusten. Een bezoek aan het park is niet altijd even eenvoudig, want zonder 4×4 is het bijvoorbeeld onmogelijk. Toch is het de extra moeite en/of kosten meer dan waard, want Francois Peron National Park is een absoluut hoogtepunt van West-Australië.

Shark Bay

Tips bezoek Francois Peron National Park:

  • Voor nationale parken in Australië worden entreegelden gerekend. Bij Francois Peron National Park betaal je de entree contant bij de onbemande ingang van het park door het gepaste bedrag in een envelop in een brievenbus te deponeren. De prijslijst en enveloppen liggen bij het informatiepunt bij de ingang voor je klaar. De bedragen in Australische dollar per dag zijn: 15,00 per auto, 8,00 per motorfiets en 11,00 voor personen die kamperen (prijzen van 2019). Let op! Ook als je vooraf online een Parkpass hebt gekocht, moet je de kosten voor kamperen in het park extra betalen.

  • Zorg voor een bezoek aan Francois Peron voor een deugdelijke vierwielaangedreven auto, met een uitgebreide kampeeruitrusting. Check dus voor het afsluiten van het contract wat er allemaal in de huursom is inbegrepen. Let er ook op in welke gebieden je met de auto mag komen, want voor veel parken en gebieden geven verhuurders geen toestemming. Wij hebben goede ervaring met 4WD camper verhuurder WA-Experts nabij Perth voor compleet uitgeruste 4×4’s met daktent, met alle extra’s, die een geweldige trip garanderen en een super service!

  • Francois Peron National Park kun je alleen bezoeken met een 4×4, want de zandpaden zijn met normale auto’s haast onbegaanbaar. Enkele kilometers na de ingang kun je bij het luchtpompstation de bandenspanning naar de noodzakelijke spanning laten zakken. Hier kun je voor het verlaten van het park de banden weer naar de normale bandendruk oppompen. Ben niet te voorzichtig met de druk verlagen, want in het mulle zand is de gewenste spanning tussen 15 en 20 psi.

  • Mocht je van plan zijn om te kamperen in het park, dan let er op dat je voldoende proviand meebrengt. Op enkele plekken zijn campspots voorbereid, waar je ook bushtoiletten, camp kitchen en zelfs bbq’s aantreft. Verder moet je alles zelf meebrengen. Let erop dat het er ’s nachts weertechnisch hevig aan toe kan gaan en dat de temperatuur in verhouding behoorlijk kan zakken. Neem een extra deken mee voor de frisse nachten en eventueel een paar oordoppen tegen het lawaai van de harde wind.

4x4 Outback

Check ook onze andere inspirerende artikelen over reizen in Australië!