Flinders Ranges pioneer

Flinders Ranges, het mooiste national park van Zuid-Australië

Flinders Ranges is naast een van de grootste Australische bergketens ook een van de bekendste nationale parken van Zuid-Australië. Het enorm uitgestrekte gebied is een ware traktatie voor natuurliefhebbers en is perfect voor avontuurlijk ingestelde reizigers, die van kamperen houden. Flinders Ranges is zeer geschikt om meer over de cultuur van de Aboriginals leren, maar het is ook het gebied van de eerste kolonisten. Dit uitgestrekte natuurgebied is divers op alle fronten en zal bezoekers enorm verrassen.

Flinders Ranges National Park’s wereld

Flinders Ranges, officieel Ikara Flinders Ranges National Park, is voor veel reizigers een van de grote verrassingen van Australië. Het enorme gebied herbergt de gelijknamige bergketen en heeft een zeer diverse flora en fauna. Het onherbergzame karakter en de gigantische lege delen maken dit gebied zo speciaal. Zodra je het natuurgebied vanuit het zuiden betreedt is het alsof je een grote leegte ingaat. Na het kleine plaatsje Hawker is het enkel nog het uitgestrekte natuurgebied en enkele verlaten nederzettingen, boerderijen en campsites. Flinders is overweldigend. We sommen enkele hoogtepunten van dit verrassende national park voor je op.

Zuid-Australie

Divers National Park

Deze oude ruige berglandschappen zijn rijk aan flora en fauna, en daarmee zeer geschikt voor reizigers die van afwisseling houden. Het natuurgebied behoort tot de meest iconische bestemmingen van Australië. Het national park heeft een grootte van zo’n 95,000 hectare en is het best met eigen voertuig te ontdekken. Populaire plekken in het park zijn het gebied rondom Wilpina Pound, de Brachina kloof, de Heysen Range, Arkaroo Rock en de Bunyeroo kloof. De hoeveelheid geologische en natuurlijke pracht in Flinders Ranges National Park is indrukwekkend. Naast het genieten van de prachtige natuur kun je op veel plekken binnen het park muurschilderingen en andere vormen van cultureel erfgoed bewonderen.

National Park

Actief in Flinders Ranges

Flinders Ranges National Park is een perfecte bestemming voor actieve reizigers. Het bergachtige gebied van Flinders Ranges biedt namelijk een scala aan activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een- of meerdaagse bushwandelingen, off-road gaan met je vierwielaangedreven auto, vogels spotten, fotograferen en mountainbiken. Je kunt ervoor kiezen om er op eigen houtje op uit te gaan, of je doet een georganiseerde tour. Vooral bij het bezoeken van historische en culturele plekken is een goede lokale gids een echte toevoeging. Vaak zijn de gidsen in het gebied opgegroeid en weten ze alles van de geschiedenis en natuur van het park. Ga je liever op eigen houtje, zorg dan voor een goede voorbereiding.

wildlife outback national park

Flinders’ wildlife

Flinders Ranges heeft een aantal unieke bewoners. Zodra de schemering valt, komen kangoeroes en emoes in grote aantallen tevoorschijn en kun je ze op veel plekken zien, op zoek naar eten. Een van de beroemdste bewoners van het national park is de yellow-footed rock-wallaby. Strikt natuurbehoud heeft ervoor gezorgd dat deze bijna uitgestorven diersoort behouden is gebleven. Het bounce-programma van Ikara-Flinders Ranges National Park is voor o.a. deze wallaby een redder geweest. Verder heeft men met het programma ervoor gezorgd dat de lokaal uitgestorven soorten zoals western quolls en brushtail possums geherintroduceerd werden. Aan de achterkant van het bezoekerscentrum bij Wilpena Pound vind je een reeks borden met uitleg over het programma voor behoud van flora en fauna in het park.

Flinders Ranges Wildlife

Verblijven in Flinders Ranges

Overnachten in Flinders Ranges kun je op verschillende manieren doen. Het ruige, uitgestrekte natuurgebied leent zich uitermate voor kamperen en trekt jaarlijks veel kampeerders vanuit binnen- en buitenland. De afgelegen locatie zorgt ervoor dat het er nooit echt druk is, al ben je bij de bekendste campspots in het hoogseizoen bij lange na niet alleen. De kampeermogelijkheden zijn van de redelijk luxe campsite van Wilpena Pound tot de echte bushcamps. Is kamperen niet echt je ding, dan kun je bij Wilpena Pound of een van de oude ranges een cabin of luxe tent huren. Op die manier kun je optimaal genieten van het national park, maar hoef je niet te kamperen. Let er wel op dat er weinig luxere onderkomens zijn, dus boek vroeg genoeg.

WA Experts

Oude nederzettingen

Naast natuur en avontuur zijn er in het gebied ook een aantal redelijk tot goed behouden oude stations (boerderijen) te vinden. Zodra je het plaatsje Hawker voorbij bent, op weg naar de bergen, kom je na niet al te veel tijd langs diverse vervallen nederzettingen. Kanyakka en Wilson zijn van die stations uit de tijd van de pioniers. Beide is redelijk behouden gebleven, zodat je een goede indruk van een boerderij uit de oude kunt krijgen. Her en der kun je de oude stations vinden. Tussen de bergen kun je o.a. het bekende Old Wilpena Station en Hills Homestead vinden. laatstgenoemde is prachtig gerestaureerd en ligt op de route van de Wilpena Pound gap track, die naar Wangarra Lookout voert. Op deze plek kun je de historie van het gebied proeven.

Flinders Ranges Hills Homestead

Extra informatie Flinders Ranges

Een bezoek aan dit bijzondere natuurgebied is een echte aanrader, maar er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal tips over Flinders Ranges National Park op een rijtje gezet:

 • Beste periode:

  Flinder Ranges National Park is het best van april tot oktober te bezoeken, want de milde temperaturen maken deze periode het meest geschikt voor lange hikes en mountainbiken. Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen van 30°C tot 45°C oplopen, waardoor deze periode minder geschikt is voor buitenactiviteiten.

 • Entreegelden:

  Net als in alle Australische nationale parken is het in Flinders Ranges verplicht om entreegeld te betalen. Dit geldt niet alleen voor personen, maar ook voor voertuigen. Zorg dat je je vooraf goed informeert en dat je je tijdig meldt om toegang tot het park te krijgen. Meld hier je voertuig voor een bezoek aan Flinders Ranges National Park aan. Check ook de overige informatie met betrekking tot boekingen en entreegelden voor Flinders.

 • Kamperen:

  Je kunt binnen de grenzen van het national park uit verschillende campsites met uiteenlopende faciliteiten kiezen. De meeste kampeerplekken zijn alleen uitgerust met een bushtoilet, maar bij Wilpena Pound Resort zijn faciliteiten als toiletten, douches, bushkeukens, waskeukens etc. aanwezig. Verder vind je hier een bezoekersinformatiecentrum, een winkel en een restaurant, maar je kunt er ook brandstof kopen en cash pinnen.

 • 4WD met daktent:

  Wil je Flinders Ranges in stijl bezoeken? Huur dan een vierwielaangedreven auto, met daktent en een uitgebreide kampeeruitrusting. Dit is echte de perfcte manier om optimaal van het national park te genieten. Let bij het afsluiten van het contract goed op wat er allemaal in de huursom is inbegrepen. Check ook op in welke gebieden je met de auto mag komen, want vel verhuurders geven voor bepaalde parken geen toestemming. Wij huurden enkele malen een prachtige 4WD met daktent bij WA-Experts nabij Perth. Die 4WD’s hebben alle extra’s die je maar kunt bedenken en de service is super!

 • Luxe overnachten:

  Wil je niet kamperen, dan kun je in bovengenoemd Wilpena Pound Resort ook een luxe cabin huren. Je bent net als de kampeerders midden in het gebergte en hebt dezelfde toegang tot de trails die vanuit Wilpena Pound te lopen zijn. In het hele gebied zijn stations waar cabins en kamers te huur zijn. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Prairie Hotel, Skytrek Willow Springs Station, Edeowie Station, Upalinna Station Shearers Quarters of Rawnsley Park Station voor een fijn verblijf in Flinders Ranges National Park.

 • Brandstof:

  Let er op dat je voor het betreden van het national park de tank van je auto vult. Tanken is maar beperkt mogelijk in het natuurgebied en een stuk duurder dan in meer bewoond gebied. Het verschil in benzineprijs tussen Port Augusta en Hawker kan makkelijk oplopen tot zo’n 20 procent. Vooral als je het park op eigen houtje met eigen voertuig gaat ontdekken is het handig om daar vooraf aan te denken.

 • Veiligheid:

  Denk er tijdens je bezoek altijd aan dat je in een uitgestrekt en verlaten natuurgebied onderweg bent. Mocht je er op uit trekken in de natuur, laat dan altijd iemand weten wat je plannen zijn. Ga je er in je eentje op uit, dan is een baken of satelliettelefoon geen overbodige luxe. Neem altijd voldoende water en eten mee. Een fles met waterfilter is ook handig en kan in noodgevallen een lifesaver zijn. Houd rekening met de fragiele flora en fauna en ben voorzichtig met open vuur. Lees de voorschriften bij het informatiecentrum en let op wat wel en niet mag.

Flinders Ranges national park Emoe

Conclusie Flinders Ranges National Park

Het maakt niet uit of je van kamperen in de vrije natuur of slapen in een luxe cabin houdt. Flinders Ranges is op elke manier te bezoeken en zal zeker elke reiziger aanspreken. Het gebied is zeer uitgestrekt en de afstanden enorm. Neem je tijd om een goede indruk van dit prachtige natuurgebied te krijgen. Flinders is uniek en is in veel opzichten onovertroffen. Het is niet de typische outback die je snel verwacht in dit deel van Australië, maar dat is juist het mooie aan dit national park. Een bezoek zal vaak te kort zijn, maar de moeite van de reis altijd meer dan waard!

Wil je meer over dit fantastische land weten, dan check ook onze algemene reisinformatie over Australië.

Lees ook onze andere artikelen over roadtrippen in West-Australië of een bezoek aan het mooie Karijini National Park..