roadtrip

Roadtrip destinations: Australië’s Red Centre

Red Centre behoort tot Australië’s meest onherbergzame gebieden, maar is de perfecte locatie voor een roadtrip. Toeren in een 4×4 in een desolaat decor met alle tinten oranje die je je maar kunt voorstellen. Australië’s Red Centre is het gebied rondom Alice Springs en kent hoogtepunten als Uluru, Kings Canyon en Kata Tjuta. Perfect voor de roadtripper met een avontuurlijke instelling.

Oneindige wegen in Australië’s Red Centre

Tijdens een roadtrip door het centrale deel van Australië krijg je snel het gevoel dat de wegen geen einde kennen. Urenlang kun je er rijden zonder dat je andere weggebruikers tegenkomt. Omdat in Red Centre een aantal van de beroemdste Australische hoogtepunten te vinden zijn, is het zo’n top locatie om er op eigen houtje op uit te trekken. De infrastructuur is voor een verlaten gebied behoorlijk in orde. Hierdoor zijn de meeste highlights van Red Centre gewoon via geasfalteerde wegen te bereiken. Bovendien zijn in de regio voldoende campsites te vinden. Perfect dus voor avontuurlijke roadtrippers!

Red Centre

Highlights van Red Centre

Wanneer je Red Centre gaat ontdekken, zal je in de meeste gevallen vanuit Alice Springs starten. De afstanden naar de hoogtepunten zijn groot, maar kunnen eenvoudig binnen enkele dagen allemaal bezocht worden. Het meest beroemd is Uluru, ook bekend onder de naam Ayers Rock. Deze gigantische monoliet is één van de toeristische iconen van de Australische Outback. Vanaf deze fotogenieke rode reus is het een klein uur rijden naar Kata Tjuta, ook bekend als de Olga’s. Naar het noorden vind je op zo’n kleine vijf uur rijden Kings Canyon. Net als de twee eerder genoemde highlights één van de grote hoogtepunten uit de regio.

Uluru

Fotogenieke omgeving

Wellicht is Red Centre ook zonder de genoemde highlights al een traktatie voor roadtrippers. De oneindige wegen voeren je door het meest onherbergzame gebied dat je je maar kunt voorstellen. Die typische oranje-rode achtergrond zo ver het oog reikt. Als afwisseling zie je overal woeste rotspartijen, bosjes met vreemd ogende struiken en zo hier en daar wilde dieren als kangoeroes, Brumby’s en kamelen. Gebruik de weinig voorkomende roadhouses om te tanken en een eventueel praatje met andere reizigers of truckers. Waarschijnlijk is het een welkome afwisseling na een lange rit door dit desolate gebied.

Outback

Kamperen in Red Centre

Misschien ben je normaal gesproken niet van kamperen, maar in het Australische Red Centre maakt kamperen je reis nóg completer. Wakker worden in zo’n betoverende omgeving is geweldig. De zon zien opkomen of ondergaan met Uluru of Kata Tjuta in de achtergrond is pure magie. ’s Avonds bij het kampvuur genieten van een zelf bereid maaltje en ondertussen blik op de miljoenen sterren in de heldere hemel. Misschien slaap je op het dak van een 4×4, of lig je in een swag in het losse zand. Natuurlijk kun je ook bij een roadhouse op de campsite overnachten, of een huisje bij het park bij Uluru huren. Je kunt op bijna elke manier overnachten.

Down Under

Onvergetelijke ervaring

Wil je met de camper, met een stoere 4×4 met daktent, of toch liever met de auto? Iedereen heeft zijn eigen manier van roadtrippen en kan het in het Australische Red Centre altijd op zijn of haar manier doen. Ook voor roadtrippers die niet graag kamperen is een roadtrip in dit mooie stukje Outback mogelijk. Misschien heb je niet zoveel keus om te overnachten als kampeerders, maar met een goede planning heb je voldoende opties. Op welke manier je ook gaat roadtrippen, het zal een onvergetelijke ervaring zijn. Australië’s Red Centre is perfect voor een echt roadtrip avontuur!

Roadtripper

Tips roadtrippen in Red Centre:

  • Overweeg voor het afsluiten van een huurcontract goed de gebieden die je in Red Centre wil gaan bezoeken. Met veel huurauto’s is het verboden om op onverharde wegen te komen, daardoor kan een park wel eens onbereikbaar zijn. Veel plekken kun je alleen met een 4×4 bereiken. Een vette camper is natuurlijk leuk, maar je kunt er lang niet overal mee komen.

  • Check voor het afsluiten van een huurcontract de zaken die in de huursom zijn inbegrepen. In veel gevallen is de kampeeruitrusting niet in de prijs inbegrepen en moet je voor elk onderdeel extra betalen. Ook het eigen risico en de borgsom zijn zaken waar je vooraf goed op moet letten. Op internet kun je veel goedkope verhuurders vinden, maar die blijken achteraf vaak duurkoop te zijn.

  • Controleer vooraf bij welke plekken op de route door Red Centre je zou willen kamperen. Door de gigantische afstanden kun je bijvoorbeeld ’s avonds wel eens in tijdnood komen. Voorkom dat je na zonsondergang op zoek moet naar een geschikte slaapplek. Door vooraf via internet een aantal plekken uit te zoeken heb je later op de dag vaak geen stress.

  • Mocht je een beperkte tijd hebben voor je roadtrip, dan maak vooraf een goede planning. Wij hadden in onze route enkele must-sees, die we via verschillende routes konden bezoeken. Wij berekenen via google maps de route en rekenen de aangegeven tijd maal 1,5 als uitgangspunt. Dit bleek in de Australische Outback een goede indicator te zijn voor een grove planning.

route

Kijk hier voor meer over kamperen in de Australische Outback!

Lees hier meer informatie over roadtrippen in de Outback!

Kijk hier voor alle reisinformatie over Australië!