Wildlife spotten in het Argentijnse Puerto Madryn

In het oosten van inmens Argentinië ligt het stoffige badplaatsje Puerto Madryn. Verre van de mooiste plek van het Zuid-Amerikaanse land, maar er is een hele goede reden om dit stukje Argentinië niet over te slaan. En die reden heet: Walvissen.

Puerto Madryn, perfect om wildlife te spotten

Van mei tot oktober spot je hier namelijk “gegarandeerd” walvissen. Sterker nog, het verhaal gaat dat je in deze periode “struikelt” over de walvissen vlak voor de kust. Ze komen namelijk de baai in om te paren en vervolgens om te bevallen. Wij waren in november in Argentinië, maar ook toen lieten de walvissen (met hun baby’s) zich nog goed zien. Een magische ervaring, waar ik je graag wat meer over vertel!

Vanuit Buenos Aires reis je in ongeveer 18 uur (tja, Argentinië is zoals gezegd een inmens land..) per bus naar Puerto Madryn. Je kunt ook vliegen naar Trelew, dat duurt slechts twee uur. Wij gingen van El Chaltén naar Puerto Madryn, dat betekende een helse busrit van 2 nachten en een overstap van 8 uur. Die zou ik je niet aanraden dus.

Puerto Madryn

Hoe kom je er?

Als je in Puerto Madryn aankomt word je overladen met touragencies die je wel naar Peninsula Valdés willen brengen, daar waar het grote wildlife spotten kan beginnen. Je hoeft vervolgens nergens meer over na te denken, maar hier hangt uiteraard een prijskaartje aan.

Optie twee is de bus die meerdere malen per dag tussen Puerto Madryn en Puerto Pirámides (de “hoofdstad” van Peninsula Valdés) op en neer rijdt, dat is een stuk voordeliger. Check voor de vertrektijden het busstation. Waar je wel rekening mee moet houden bij deze optie is dat er entrée wordt gevraagd voor het het schiereiland (zo’n €20 pp), en dat je met die entrée één keer naar binnen kunt. Als je dus een week in Puerto Pirámides wil blijven betaal je één keer deze entrée. Als je het park echter uit gaat en daarna weer in, betaal je opnieuw dat bedrag.

De allerbeste optie is om in Puerto Madryn een auto te huren, hiermee zelf naar het schiereiland te rijden en daar ook te overnachten. Op die manier betaal je maar één keer entrée en ben je vrij om te gaan en staan waar je wil. Let wel op dat auto’s vaak ver van tevoren zijn gereserveerd, dus probeer er online een te regelen (alle bekende verhuurders zitten in Puerto Madryn). Daarnaast is een auto huren niet goedkoop. Dat komt (deels) doordat alle wegen op de Peninsula onverhard zijn en zo’n auto dus vrij veel te lijden heeft.

walvis

Wat kun je doen in Puerto Madryn?

De belangrijkste reden dat mensen naar Pensinsula Valdés komen is ongetwijfeld om walvissen te spotten. Een boot regel je supermakkelijk in de haven van Puerto Pirámides. Ze varen, mits het weer goed is, meerdere keren per dag uit voor een trip van ongeveer 2,5 – 3 uur, voor een prijs van ongeveer €90 pp. Met de boot vaar je eerst langs een spot waar zeeleeuwen heerlijk liggen te chillen op de rotsen. Dat is op zich al indrukwekkend genoeg, maar wij hadden daarna het geluk om pinguins te zien zwemmen, er speelden een tijdje dolfijnen rondom onze boot en als klap op de vuurpijl zagen we 3 moederwalvissen mét hun “kleintjes”. Ze vonden onze boot wel interessant blijkbaar, want ze bleven heel lang in de buurt en lieten zichzelf goed zien! Wat een gigantische beesten en wat een ongelofelijke ervaring! Een must als je in dit gedeelte van Argentinie bent!

Snorkelen/duiken met zeeleeuwen

Deze activiteit hebben wij niet gedaan (dat hadden we, heel decadent, al een keer op de Galapagos eilanden gedaan), maar het is in Puerto Pirámides mogelijk om, met een heel dik pak aan, te snorkelen of te duiken met zeeleeuwen. De speelse dieren vinden dit zelf ook een feestje, dus ze zullen deze ervaring nog specialer voor je maken. En…als je geluk hebt zie je misschien nog wel een walvis!

zeeleeuw

Roadtrippen over het eiland

Wij zijn in totaal 2 dagen naar Peninsula Valdés gegaan vanuit Puerto Madryn: één keer voor de walvistour en één keer voor een roadtrip over het eiland. Dat zou je in theorie ook in één dag kunnen doen, maar dat wisten wij toen nog niet. Vergis je niet; het eiland is niet heel groot, maar door de slechte wegen ben je lang onderweg van A naar B. Je ziet onderweg wel hele kuddes met lama’s, erg vermakelijk. Verder is het slim om goed in de gaten te houden wanneer het waar op het eiland hoogtij is, want dan heb je de meeste kans om ze te zien, de orka’s…

Tijdens de roadtrip zijn we eerst naar Punta Norte gegaan, inderdaad, in het noorden. Hier liggen hele kuddes zeeleeuwen en zee-olifanten op het strand. Het voelt een beetje alsof je door de Drunense duinen loopt, maar dan met die enorme beesten. Bizar.

Vervolgens zijn we doorgereden naar Caleta Valdés, volgens “de kenners” de beste plek om orka’s te spotten. De beesten schijnen namelijk regelmatig aan land te komen om één van de vele zeeleeuwen te overmeesteren die nietsvermoedend liggen te zonnebaden. De orka’s schuiven met een golf mee aan land, grijpen hun prooi en bewegen zich achterwaarts terug de zee in. Dat wilden we zien natuurlijk! Dus wat doe je dan: zitten….en wachten…en wachten… Helaas lieten de orka’s zich tijdens ons bezoekje niet zien. Vrij bijzonder dat je dan al niet meer op kijkt van de zeeleeuwen die op het strand liggen. Daar kom je namelijk niet voor!

Als laatste zijn we doorgereden (of eigenlijk, teruggereden) naar Punta Cantor, waar een fikse pinguinkolonie gehuisvest is. Tientallen kleine pinguins die gezellig door het gras paraderen, geweldig om te zien! En je kunt er zo dichtbij komen! Een prachtige afsluiting van een lange dag dieren spotten. Verder zijn we die dag niet gekomen, mede doordat een groot deel van Peninsula Valdés prive terrein is en je daar dus niet zonder (weer) een flinke duit te betalen kunt komen. Maar maak je geen zorgen, er is meer dan genoeg te zien op het gedeelte waar je wél mag komen.

robben

Conclusie

Al met al kost het je een fiks aantal uren om in Puerto Madryn/Peninsula Valdés te komen, maar wij hadden het niet willen missen! Alleen al de walvissen maken dit schiereiland tot een must-see als je in Argentinië bent.

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Argentinië!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden