Salta Argeninië route

Top 5 to do’s in en rondom Salta Argentinië

Salta, een koloniale en zonnige stad in het noordwesten van Argentinië. Als je vanuit Bolivia komt of naar de watervallen van Foz de Iguazu wilt, dan sla je Salta Argeninië meestal niet over. Maar, ook als je extra geld moet uitgeven voor een vliegticket vanuit Buenos Aires bijvoorbeeld, dan is dat het geld en de tijd meer dan waard. Want Salta is té leuk om over te slaan!

Top 5 to do in Salta Argentinië

Sjors, een Nederlandse reisspecialist van Local Hero Travel die in Argentinië woont, geeft je 5 redenen voor een bezoek aan deze gezellige, Spaans aandoende stad.

(Bijna) altijd lente in Salta Argeninië

Salta heeft een fijn klimaat: het grootste deel van het jaar is het er lente. Doordat Salta in de beschutte Lerma vallei ligt, op 1200 meter hoogte en omringd door bergpieken, heeft het een soort micro-klimaat. Vanaf april tot en met september valt er vrijwel geen regen, schijnt bijna dagelijks de zon en is het er een aangename 20 tot 25 graden. Groen is het er ook, want in januari en februari valt er behoorlijk wat neerslag. In die periode kun je dus beter niet naar Salta reizen. Maar daarbuiten zijn de groene vallei en Salta op z’n mooist. Wat wil je als reiziger nog meer?

Andes dieren

Gezellige sfeer in koloniaal Salta

Of je nou vanuit het Boliviaanse hoogland komt, of vanuit Patagonië, Salta is voor veel reizigers een verademing. Zo’n plek waar je graag wat langer blijft hangen tijdens je reis. Dat komt door die aangename warmte, maar er is ook veel te doen en je kunt er lekker eten. Je vindt er veel restaurantjes, bars en gezellige peñas. Een peña is een bar waar je de locals treft, om een hapje te eten, wat te drinken, en vooral uit je dak gaan op de live volksmuziek. Tip: Vind je contact met de locals ook een van de leukste dingen op reis? Kijk dan op de website van Local Hero Travel hoe je je Argentinië reis zo’n ‘local touch’ geeft.

kathedraal Salta

Rijke historie van Salta Argeninië

Het koloniale Salta werd gesticht rond 1580. De stad was zo’n 200 jaar Peruaans. Pas na een verwoestende oorlog werd het Argentijns. Ook de Inca’s lieten hun sporen na: in 1999 vond men in de krater van de Llullaillaco vulkaan drie bevroren kindermummies. Je kunt ze zien in het MAAM museum (6 dagen per week open, dicht op maandag). Proef de rijke historie terwijl je dwaalt over hobbelige straatjes en pleinen. Loop binnen in de kerkjes, kathedralen en kleine musea, pak een terrasje op een van de sfeervolle pleinen en oefen je steenkolen Spaans met de locals. Ondanks zijn sfeer en rijke historie is Salta Argeninië is nog niet overspoeld door het toerisme.

koloniaal Argeninië

Verken ook de omgeving van Salta

Want die is spectaculair. Het makkelijkst trek je er met een huurauto op uit. Dan heb je alle vrijheid. Als je met 4 personen reist, is dat zelfs de voordeligste optie. Met de bus de omgeving van Salta verkennen kan natuurlijk ook. Reis naar de groene vallei, waar van alles wordt verbouwd omdat het er zo vruchtbaar is. Suikerriet, tabaksvelden, bananenplantages én druiven. De omgeving van Salta is een belangrijk wijngebied. Vooral rond Cafayate, een dorpje op zo’n 200 km van Salta. Proef de lekkerste lokale wijnen in een van de bodega’s. Heb je zo’n 5 tot 6 dagen om er op uit te trekken? Reis dan naast Cafayate ook naar Cachi, een schattig plaatsje op 2200 meter hoogte met hobbelige straatjes en pleinen. Het dorp telt slechts 1500 inwoners, maar het is de belangrijkste plaats in de verlaten vallei. Snuif de dorpse sfeer op of rijd wat rond in de omgeving. Bijvoorbeeld naar Las Pailas waar je mooie wandelingen kunt maken. Wil je het wat ruiger? Ga dan naar de woestijnkloven El Torro en Cafayate, de zoutmeren van Salina Grandes op 4700 meter hoogte, bergdorpjes als Purmamarca en Humahuaca en de subtropische bossen in het Finca El Rey National Park.

Quebrada de las Conchas

Trein naar de Wolken

De omgeving van Salta op een andere manier verkennen? Reis per trein door de Andes: 10 uur lang geweldige uitzichten. Kilometers spoor brengen je van 1200 meter hoogte in Salta Argeninië naar een adembenemende 4500 meter. De Tren a las Nubas, oftewel de Trein naar de Wolken, is de €50 voor een kaartje meer dan waard. De trein rijdt niet het hele jaar door, dus check tevoren of het in je reis past. Rijdt de trein niet tijdens jouw reis door Argentinië? Dan kun je vrijwel dezelfde route ook met de auto afleggen. Het uitzicht is vergelijkbaar en je kunt een andere, alternatieve route terug nemen.

Salta Argeninië route

Ook naar Salta Argeninië?

Ook op reis naar Argentinië? Plan je reis rechtstreeks met Sjors, de local Hero en reisspecialist voor Argentinië. Op de website staan verschillende voorbeeldreizen. Laat je inspireren en ontvang een voorstel op maat.

Check ook onze overige reisinspiratie voor Argentinië!